Design inspo

Osvojile su nas ove pametne eko-kućice

13. kolovoz 2022.

Fotografija: cabn.co/Canva

Dizajner koji stoji iza ovog modernog tehnološkog čuda je Jackson Wyatt. Inspiriran održivim, a udobnim načinom života, kreirao je idiličan dom za svjesnog i savjesnog čovjeka, koji želi učiniti najbolje za sebe i okoliš.

Danas je održivost postala kriterij pri odabiru svega, pa tako i budućeg doma. Svijet se rapidno mijenja, neki kažu na gore, ali činjenica je da sve više i više brendova iz raznih industrija predstavlja inovativna rješenja kad je zaštita okoliša u pitanju. Tako se po tom pitanju mijenjati počela i arhitektura, a domove u budućnosti više ne zamišljamo kako lebde u zraku i sami se čiste, već se nadamo onima koji će crpiti energiju iz vjetra i sunca, pritom ne ugrožavajući prirodu oko njih.

Tu na scenu stupa Jackson Wyatt. Njegova tvrtka Cabn.co živahno i predano radi na projektu koji je baziran na planiranoj gradnji energetski učinkovitih i pametnih domova, koji su usto i mobilni, što znači da se mogu dostaviti i pozicionirati bilo gdje na svijetu. Vaša kućica iz snova može vas dočekati u predgrađu velegrada ili na osami planine, možete je koristiti kao dom ili kao romantičnu vikendicu. Kućice crpe energiju iz sunca, ali su i zaštićene od njegovog štetnog i prejakog utjecaja. Pohranom i pametnim korištenjem prikupljene energije, njihova struktura stanovnicima omogućava cjelogodišnju udobnost.

Zamišljene su da budu "biofilne", pri čemu se biofilija, ljubav prema svim živim bićima, očitava u njihovoj nenametljivosti u kontekstu suživota čovjeka s njegovim okolišem. Biofilni prostori sačinjeni su od prirodnih materijala te potiču čovjeka na izravniji kontakt s prirodom, na reintegraciju ili ponovno upoznavanje s onim što je navikao ne doživljavati. Biofilni dizajn interijera utječe na pojedinca na mnogo načina - potiče ga na uravnoteženu prehranu, kretanje i pravilnije disanje te znatno smanjuje razinu stresa koji na dnevnoj bazi osjećamo. Biofilno živjeti znači provoditi vrijeme s prirodom i u prirodi, crpiti iz nje ono sirovo i kvalitetno, hraniti se nutritivno i opuštati se bez korištenja tehnologije. Na sve to, a i više od toga, potiču Cabn kućice.

Wyattove se kućice odlikuju snažnom izolacijom, a podržane su temeljem od čeličnog okvira. Trenutno su u opticaju dva modela - Mor.ii i Sander. Veličina prve iznosi pedeset, a potonje 69 metara kvadratnih. Imaju po jednu, odnosno dvije spavaće sobe, a oba su modela opremljena kupaonicom i drvenim podovima koji se otvaraju prema prostranoj terasi, stapajući eksterijer s interijerom.

Što se cijene tiče, na službenim stranicama tvrtke navedeno je kako cijena jedne Cabn kućice može biti jednaka ili manja od predujma za tradicionalnu kuću. Kućanstvo s prosječnim godišnjim prihodom u Americi može si, tvrti Wyatt, prištiti eco-friendly kućicu i nastaviti u njoj živjeti po pristupačnoj cijeni, s obzirom na to da se troškovi energije i održavanja značajno smanjuju. Zvuči predobro da bi bilo istinito? Nadamo se da će Wyattova ideja zaživjeti!