Stephen King

Osvojite kraljevska štiva velikog horor majstora

15. prosinac 2022.

Fotografije: Press

On je kralj horora, krimića i epskog fantasyja, uz čije smo romane i priče odrastali, uživali u vlastitome strahu i učili o pop-kulturi. Jedan, jedini, legendarni - Stephen King! Njegove knjige možete osvojiti u našem nagradnom natječaju!

Uključite se i na našem Instagram profilu osvojite tri knjige Stephena Kinga: romane "Kula tmine (sedmi dio istoimenog serijala), i "Zelena milja" te monografiju o najčitanijem piscu današnjice (sve u izdanju izdavačke kuće Lumen). Sve što trebate učiniti je na našem Instagram profilu odgovoriti na pitanje "Koja vam je najdraža priča Stephana Kinga i zašto?" - najkreativniji odgovor nagrađujemo s tri knjige! 

Dobitnica je Rahela Crkvenčić Jovanović, Čakovec

Pravila nagradnog natječaja 

Bev Vincetn: Stephen King – Svemir najčitanijeg pisca današnjice

Monografija Beva Vincenta poslastica je ne samo za vojsku Kingovih fanova koji se nazivaju Stalni čitatelji (Constant Readers) nego i za sve ostale – one koji se tek upoznaju s Kingom, kao i one koji se s njime povremeno druže već pedesetak godina Riječ je o monografiji "Stephen King – Svemir najčitanijeg pisca današnjice”. Hrvatsko izdanje te prve cjelovite kronološke monografije o Kingovu životu i djelu, od početaka 1950-ih do danas (u prijevodu Marka Marasa) može se nabaviti u webshopu i svim knjižarama Školske knjige.

Bev Vincent, izniman poznavatelj Kingova opusa i njegov prijatelj, znalački progovara o autorovim početcima, književnim uspjesima i osobnim nevoljama koje počesto postaju dijelom habitusa njegovih likova. Autor monografije zaviruje u radionicu jednog od najpopularnijih pisaca današnjice i otkriva što je Kinga nadahnulo za pisanje neke priče ili romana, koje ekranizacije svojih djela voli, a kojih se odriče, zašto tako silno voli bejzbol i bostonski Red Sox, koje su se priče otele njegovoj kontroli i napisale se same te koja je pjesma najsnažnije utjecala na njegovo književno stvaralaštvo.

Uz više od 400 fotografija iz obiteljskog albuma, uz naslovnice prvih izdanja njegovih djela ova je monografija i priča o kulturi koju su iznjedrila djela Stephena Kinga. Neki vjeruju da je moguće upoznati pisca pomnim čitanjem njegova opusa. Drugi misle da se književna djela najbolje razumiju ako se znaju pojedinosti iz piščeva života. Monografija Beva Vincenta sažima oba pristupa. Autor nudi kronološki prikaz svih aspekata Kingova života i književnog djela s mnoštvom meandara koji široj javnosti otkrivaju nepoznate elemente. Upoznajemo Kinga kao istinskoga književnog inovatora, kao filmsku zvijezdu, kao navijača i sportskog pisca, scenarista, redatelja i glazbenika, a ne samo velemajstora horora.

Stephen King: Zelena milja

image

Zelena milja (izdanje Lumen), dostupno na Školska knjiga 

Roman "Zelena milja" Stephena Kinga bio je nakladnički trijumf bez premca: svih je šest svezaka istodobno dospjelo na listu bestselera New York Timesa i oduševilo milijune obožavatelja širom svijeta. Od polovice devedesetih do danas Zelena milja nije izgubila svoj kultni status. Samo King ima "tako lagan, tako blistav put do srca tame", priznaje mu USA Today. Kingovo remek-djelo o Johnu Coffeyju – enigmatičnom ubojici osuđenom za zvjersko ubojstvo dviju djevojčica i gorostasu tužnih očiju koji se boji mraka i često plače – uznemirujuće je dirljivo i gotovo nepodnošljivo mučno. Što god da taj stanovnik kaznionice Cold Mountain jest, zli ubojica ili naivna dobričina, moraju mu se priznati neobične sposobnosti iscjeljivanja. Požrtvovno, otvorena srca, spašava druge. No, može li itko spasiti njega?

Stephen King: Kula tmine (sedmi, završni dio istoimenog serijala)

image

Kula tmine (izdanje Lumen), dostupno na Školska knjiga 

Roman "Kula tmine" savršen je završetak jednog od najambicioznijih književnih serijala u povijesti u kojem autor, na više od pet tisuća stranica, pripovijeda priču epskih razmjera. U njoj se spajaju različiti umjetnički žanrovi – od legende o kralju Arthuru do vesterna Sergia Leonea i apokaliptične znanstvene fantastike, a sama je pripovijest toliko bogata i slojevita da ju je gotovo nemoguće prepričati. Taj multižanrovski i megalomanski serijal namijenjen je najvjernijim čitateljima. "Poput staze na najluđem skijalištu na svijetu za prave obožavatelje fantasyja i Kinga!" (The New York Times).