Nagradni natječaj

Osvojite luksuzni set Tolkienovih knjiga

13. listopad 2022.

Fotografije: Press

J. R. R. Tolkien, literarni mag, stvorio je svijet koji je brojne umjetnike nadahnuo na stvaranje, čitatelje na maštanje, pojedince na kontemplaciju pa sa sigurnošću možemo reći da mu je svaki superlativ prišiven s razlogom. Luksuzan Tolkienov serijal možete osvojiti u našem nagradnom natječaju na Instagramu.

O kojoj bi se brojci radilo kad bi se mogli izbrojati svi ljudi kojima je "Gospodar prstenova" najdraži serijal knjiga na svijetu? Nekima je obilježio djetinjstvo, nekima adolescenciju. Nekima je otvorio vrata književnosti, povijesti, mitologije, nekima pomogao izgraditi unutrašnje svjetove. Oslonjen na Bibliju i vjerovanja mnogih naroda, Tolkien je stvorio fascinantnu priču o čovječanstvu koja je univerzalno primjenjiva te se s razlogom, ušavši u kolektivno pamćenje, upisala u književnu povijest dvadesetog stoljeća.

image

Fotografije: Promo

U rujnu smo dočekali i novu seriju snimljenu na temelju Tolkienove mašte, "The Lord of the Rings: The Rings of Power". Mišljenja oko nje, te najskuplje serije snimljene u povijesti televizije i streaminga, podijeljena su. Ima i onih koji su oduševljeni i onih koji su razočarani, no svi su redom strastveni oko svoga dojma. "Prstenovi moći" bazirani su na "Silmarillionu", zbirci pripovijesti J. R. R. Tolkiena koja zbivanja iz "Hobita" i originalne trilogije smješta u povijesni kontekst. Ako još nisu pogledali seriju, čitatelji mogu iz prve ruke saznati kako je priča započela, i to u hrvatskom izdanju Lumena, u prijevodu Marka Marasa.

"Gospodari prstenova" više su od knjiga. Više su čak i od omiljenih knjiga. To su ona štiva koja moramo imati na svojim policama, koja imaju i svoju estetsku funkciju, koja bude uspomene samim pogledom na njihove hrpte. Knjige iz Tolkienova serijala uvijek su dobar poklon, obilat značenjem i emocijom. Luksuzno izdanje od pet Tolkienovih knjiga sadrži trilogiju "Gospodara prstenova" te djela "Hobit" i "Silmarillion". Potonje prati zbivanja iz Prvoga doba svijeta, kad je u Međuzemlju živio Morgoth, prvi Gospodar Tame. To je djelo neobične ljepote prepuno mističnih legendi, romantičnih i junačkih priča te strašnih ratova obilježenih iskonskim gnjevom. Prvi je put objavljeno 1977. godine, četiri godine nakon Tolkienove smrti. Riječ je o autorovom prvom i posljednjem rukopisu - opsežnom djelu koje je glasoviti književnik i filolog pisao i uređivao cijeloga života. Priču je počeo tkati u vrijeme Prvog svjetskog rata, a konačno su je morali oformiti njegov sin Christopher i pisac Guy Kay, jer sam Tolkien nije u potpunosti dovršio započeto. Bogata, raznolika građa prepuna pjesama, ljetopisa, usmene predaje te teoloških i filozofskih razmatranja trebala je biti ujedinjena, a u toj je namjeri uspio spomenuti dvojac.

image

Dizajn knjiga u izdanju Lumena potpisuje Vanja Perković

"Da biste istinski razumjeli Gospodara prstenova, morate pročitati ‘Silmarillion‘. Bez iskustva čitanja ‘Silmarilliona‘ Galadriel je samo kraljica koja se boji da će izgubiti kraljevstvo, no ona je puno više od toga, ona je posljednja Noldorka i sudionica Fëanorove pobune kojoj nije nimalo lako ostaviti sve što je sagradila u Međuzemlju i moliti oprost od Valara. Ako niste pročitali ‘Silmarillion‘, mislite da je Aragorn samo prijestolonasljednik staroga kraljevstva koji ostvaruje svoje pravo i uzima krunu. No... Aragorn je, zapravo, posljednji nasljednik edaina, vilin-drugova koji su se suprotstavili Morgothu, kao i Númenorana, nekad ponosnog naroda koji je digao ustanak protiv Valara i propao", upozorava urednica Miroslava Vučić. 

image

Fotografije: Promo

Ovaj senzacionalan set možete osvojiti u sklopu nagradne igre na našem Instagram profilu. Tolkien je uvijek dobra investicija - bilo da je izdanje koje već posjedujete staro i izlizano pa će vam baš dobro doći novo, bilo da ga još uvijek nemate u cijelosti što znači da je ovo idealna prilika da ga osvojite - svakako će se uklopiti u vašu privatnu biblioteku, a tko ne bi poželio imati raskošno izdanje u luksuznoj kutiji sa zlatotiskom. 

Dobitnica: Sandra Skendžić, Zagreb 

Pravila nagradnog natječaja