ZGDW

Otvoren je najveći festival dizajna koji ove godine slavi slobodu i kreativnost

07. rujan 2022.

Fotografije: Matej Jurčević

Gloria Glam

Tema ovogodišnjeg Zagreb Design Weeka je - Limitless/Bez granica, kojom se nakon dvije godine ograničenja slavi ponovno okupljanje i sloboda kao neizostavan dio kreativnog procesa.

Otvoreno je deveto izdanje Zagreb Design Weeka, koji se ove godine održava u Akademiji likovnih umjetnost, na adresi Ilica 85. Središnja zgrada ALU-a koju je 1895. započeo graditi Herman Bollé, zajedno s velikim Parkom skulptura, pretvorena je u pozornicu za predstavljanje dizajna. U interijeru akademije mogu se razgledati brojne izložbe, a u Parku će se organizirati filmske projekcije, predavanja, paneli, radionice i partyji.

U šest dana koliko je ZGDW otvoren, očekuju nas mnoge zanimljive izložbe: 

Supermarket budućnosti nizozemska je izložba dizajna hrane koju će od  6. do 11. rujna ugostiti Galerija Putolovac u Ilici 112. Riječ je o izložbi kustosica Chloé Rutzerveld i Annelies Hermsen iz World Design Embassies, premijerno prikazanoj na zadnjem Dutch Design Weeku. Predstaviti će se i pet najboljih hrvatskih proizvođača namještaja: Prostoria, Milla&Milli, Dizz Concept, NUNC i Metoda. Kako se kroz godine razvijao Zagreb Design Week paralelno s njim rastao je i domaći dizajn, koji danas, devet godina kasnije, predstavlja ozbiljan temelj za razvoj hrvatske industrije namještaja. 

Zanimljiva je i izložba najvećeg hrvatskog brenda - Penkale. Točno je stoljeće prošlo od smrti Slavoljuba Penkale, što je povod izložbi "Penkala iz Zbirke Tischler". Posebno iznenađenje festivala priprema poznati hrvatski dizajner Boris Ljubičić, koji će izraditi portrete posjetitelja kao svojevrsni homage inspirativnom prostoru ALU, na kojem je diplomirao slikarstvo. Boris Ljubičić na ovogodišnjoj izlaže i dva sasvim originalna projekta: HVADRATI i No Smoking.

Institut Liszt – Mađarski kulturni centar Zagreb predstavlja izložbu suvremenog mađarskog dizajna, 7. rujna očekuje nas i projekcija dokumentarnog filma "Aalto" finske redateljice Virpi Suutari.

Otvorenje festivala privuklo je brojna lica u Ilicu, a na samom otvorenju dodijeljene su i ZGDW nagrade u šest kategorija: Grafički dizajn, Dizajn digitalnih komunikacija i dizajn interakcija, Produkt dizajn, Dizajn prostora, Tekstilni i modni dizajn i Dizajn društvenih inovacija.