Od konstantnog umora koji osjećamo zbog suvremenog načina života i velikih ambicija svakodnevice često se poželimo otići odmoriti na ona mjesta koja kao da su izvan civilizacije. Tražimo netaknutu prirodu, rustikalni interijer i okrijepu kakvu nam mogu pružiti samo more i svjež zrak. Ukoliko se prepoznajete u ovim rečenicama, ove godine dajte šansu ruralnom hotelu Pensão Agrícola, nebrušenom dijamantu portugalskog turizma koji šarmira svojim suptilnim luksuzom, a omogućit će vam sve čega ste se zaželjeli: mir, tišinu i sinergiju s prirodom.
Okruženo stablima naranče, smokve i badema, hotel se smjestio između povijesnog grada Tavire i romantičnog obližnjeg ribarskog sela. Lokacija je to u kojoj ćete obnoviti vezu s prošlošću, istražiti korijene portugalske kulture i upoznati tradicionalne običaje, a k tome je i okružena rajskim plažama čije se pješčane ravni pružaju unedogled.
Pensão Agrícola nastao je iz male seoske kuće sagrađene 1920. godine, koja se s vremenom pretvorila u obiteljsku farmu. Nakon što su je vlasnici - obitelj Silva Gomes - prestali koristiti, više od četrdeset godina provela je napuštena i obrasla grmljem, da bi je nedavno preuredio arhitektonski studio Atelier Rua, pretvorivši je u luksuzan butik hotel.
Interijerom dominiraju prirodni materijali i neutralni tonovi, a sav glamur skriven je u nenametljivom dizajnu i opuštajućoj atmosferi. Minimalistički pristup kao da poziva goste da se u potpunosti rasterete: da od stvari na odmor ponesu samo ono što je zaista nužno, a da sve preokupacije ostave daleko iza sebe. U sobama se primjećuje kako su jedino na čemu se nije prostorno štedjelo veliki, mekani, udobni kreveti koji mame na dug i regenerirajuć odmor, a u oko upadaju i romantične terase opkoljene biljem koje će posjetiteljima osigurati olfaktivno obilje.
Gužve se ne morate bojati - jer soba je samo šest, ali je zato osoblje na raspolaganju 24 sata dnevno, kao i povlašteni domaćin Ernesto - obožavani magarac vlasnika hotela koji se voli družiti s gostima i praviti im društvo. U intervjuu Jo&So, vlasnik hotela, Rui Liberato de Sousa, izjavio je kako im je pri restauraciji kuće bilo važno zadržati autohtonu portugalsko-algarvsku arhitekturu kao i dati joj suvremeni štih. Htjeli su i da prostorije budu što privatnije, a da se zajednički prostori vide kao prilika za socijalizaciju. "Sve sobe imaju prozore u različitim smjerovima", ističe vlasnik. "Izbjegavali smo da budu okrenute jedna prema drugoj. Veliku pažnju posvetili smo arhitekturi, ali i ekološkim i poljoprivrednim aspektima."