gg binge

Ovaj vikend rezervirali smo za Ryana Reynoldsa

08. travanj 2022.

Fotografije: Profimedia; Canva 

Na Netflixu rekorde gledanosti obara "The Adam Project", film o muškarcu koji u pratnji svog mlađeg Ja pokušava spasiti budućnost. Ryan Reynolds demonstrira svoje glumačko umijeće, a za novonastale obožavatelje imamo dobru vijet: glumac ima vrlo opsežan i raznovrsan opus.

Film "Adam Project" ovih tjedana visoko kotira na Netflixovoj ljestvici gledanosti u Hrvatskoj. Je li to zbog zanimljive radnje ili odlične glume? Pa, vjerojatno oboje. Priča počinje kada dvanaestogodišnji Adam Reed ulazi u garažu i pronalazi ranjenog pilota (Ryan Reynolds) za kojeg se ispostavi da je odrasla inačica njega. Pilot je doputovao iz budućnosti kako bi zajedno s mlađim sobom i preminulim ocem spasio svijet. No, problem iskrsne već u početku: veliki i mali Adam uopće se ne slažu, a ako žele da njihova misija uspije, moraju naučiti kako surađivati. 

Reynoldsu to nije prvi, a vjerojatno niti posljednji znanstveno-fantastični film. Glumac je to koji fluktuira kroz sve moguće žanrove: tako smo ga slušali u crtićima, a gledali u romantičnim komedijama, Marvelovim filmovima i akcijskim avanturama. Briljirao je u nekim dubokim introspektivnim dramama, njemu i s njime smo se smijali, zbog njega možda i pustili koju suzu. Od mora projekata mimo Adamovog, izdvojili smo one posebno vrijedne.

Živ zakopan

Klaustrofobija uma i prostora prestravit će vas u filmu "Živ zakopan", koji je ostvarenje noćnih mora velikog broja ljudi. No ako uspješno potisnete taj grozomoran moment, doživjet ćete Ryana Reynoldsa u njegovom najboljem izdanju. Glumi Paula Conroya, američkog vozača kamiona koji se na misiji u Iraku u jednom trenutku budi, i shvaća da je u lijesu. Srećom, sa sobom ima mobitel kojim pokušava kontaktirati vanjski svijet. Čitav film je sniman u lijesu, u većini filma jedini glumac je upravo Ryan. Glumac se, kao i lik, morao osloniti na jedini resurs koji mu je bio na raspolaganju - na sebe.

Prisila na brak

Oprečno prethodnom, "Prisila na brak" je zabavan, vedar i duhovit film u kojem uz Ryana dominira i fantastična Julia Roberts. Priča se okreće oko Margaret Tate (Roberts), urednice časopisa koja prisili Andrewa Paxtona (Reynolds) da se oženi za nju, kako bi produljila vizu a time i boravak u Americi. Kao i svaka guilty pleasure romantična komedija, uključuje jednu luckastu obitelj, dvoje ljudi čija distanca preraste u bliskost i prepreke koje nije lako nadići, ali su zato odličan povod za smijeh. 

Crvena tjeralica

Nešto poznatiji pod originalnim naslovom "Red Notice", ovaj film je klasična akcija. FBI-jev agent John Hartley (Dwayne Johnson) radi na slučaju koji ga dovodi u kompliciranu situaciju. Mora se udružiti s najvećim kradljivcem umjetnina na svijetu, Nolanom Boothom (Reynolds) kako bi uhvatio najtraženijeg kradljivca umjetnina na svijetu, takozvanog Biskupa. Zanimljiva dinamika likova zagarantirat će vam opuštajuću, zabavnu večer.

Deadpool

Tko još nije pogledao "Deadpool", možda je ovaj vikend idealna prilika. Uloge u poznatom serijalu Ryanu Reynoldsu su donijele važne nominacije, uključujući onu za Golden Globes, a nekoliko je puta bio i nagrađen. Osim nekih klasičnih Marvel-situacija (stjecanje nadnaravnih moći, put kroz osvetu, sukob dobra i zla), film obiluje dovitljivim crnim humorom koji je protagonistova glavna karakteristika. Malo smijeha, malo napetosti, malo cringe trenutaka. Idealna kombinacija!

Samo prijatelji

Samoobjašnjiv naslov odvest će gledatelje u niz komičnih momenata u kojima se zatiču Chris Brander (Reynolds) i Jamie Palamino (Amy Smart) kada Chris odlučuje da ne želi više držati odnos na razini prijateljstva. Ova težnja nije obostrana, stoga se Chris zaputi u Los Angeles, gdje postaje poznati glazbeni menadžer. Kada nešto kasnije ponovno susreće Jamie, situacija se mijenja i raspliće u njegovu korist. Ili...?

U tuđoj koži

Odrastajući zajedno, Mitch (Ryan Reynolds) i Dave (Jason Bateman) bili su nerazdvojni prijatelji, ali kako su godine prolazile polako su se udaljavali. Dave, po zanimanju odvjetnik, u Mitchevim očima ima sve: prekrasnu suprugu, djecu koja ga obožavaju i karijeru u usponu. Nakon zajedničkog izlaska, događa se neočekivano: Mitch i David zamijene se za tijela, a time i za uloge. Shodno tomu, shvate kako ne valja idealizirati tuđe živote, jer ništa nije onakvo kakvo nam se čini na prvu.

Krijesnice u vrtu

U ovoj teškoj drami o disfunkcionalnoj obitelji pratimo Ryana u ulozi Michaela Taylora, uspješnog romanopisca koji pri posjetu obitelji saznaje da je njegova majka preminula u tragičnoj nesreći. Vremenskim skokovima gledateljima je pružen uvid u njegovo djetinjstvo, u odnos s vlastitom hipersenzibilnošću i nasilnim ocem. Proces žalovanja prisiljava rasutu obitelj da se ponovno okupi, suoči s problemima i razriješi zamršene spone među njima.

Izvan sebe

Još jedan skok izvan granice normalnog gledateljima će omogućiti film originalnog naziva "Self/Less" u kojem Ryan Reynolds utjelovljuje bogatog uspješnog tajkuna i biznismena. Kad protagonist upadne u borbu s teškom i smrtonosnom bolešću, podvrgne se invazivnom pothvatu čija je posljedica dobivanje novog tijela. No kad se probudi u tijelu zdravog mladića, otkriva njegovu prošlost koja ga stavlja pred uzbudljive izazove.