Posh dekice

Ove zime maštamo o luksuznim dizajnerskim dekama

18. studeni 2020.
Fotografije: Promo
Lea Ladišić
Lea Ladišić

Biste li rekli da na popisu poželjnih dizajnerskih komada stoje deke? I one mogu biti itekako luksuzne.

Zaboravite na skupe cipele jer su novi must have dizajnerske deke. U modni leksikon se upisala sintagma posh blankets, kao zajednički naziv za luksuzne deke koje proizvode high end modne kuće. Gucci, Acne Studios, Ashish, Loewe potvrđuju da kućni dekorativni predmeti postaju novi pojam luksuza.

U 2020. potražnja za dekama na luksuznoj stranici Matches Fashion skočila je za 110 posto, pa je sada dosta modela rasprodano ili uskoro ponovno dolazi na zalihu, iako se ovim dekama cijena kreće i po par tisuća eura. Radi se o još jednom u nizu karantenskih trendova. Za vrijeme i nakon zatvaranja više smo počeli ulagati u udobnu odjeću i dekoracije za dom koje će u trenutku podignuti atmosferu i dati prostoru novo lice. Deka je idealni komad koji može transformirati prostoriju, a naravno, volimo ih zbog funkcionalne namjene, odnosno udobnosti i topline koju pružaju.  

image
Vunena deka Loewe; matches Fashion (990 eura)/
deka od vune Gucci (2,500 eura)
image
Deka od mješavine vune Colville; Matches Fashion (450 eura)/
deka od vune Pendleton; Matches Fashion (434 eura)

Luksuzne deke modnih brendova koji, osim na odjeću, svoju estetiku prenose i na uređenje doma najčešće opravdavaju visoku cijenu načinom izrade. Primjerice Loewe koji i danas prenosi nasljeđe madridske kuće osnovane 1846. u svoje kreacije i inzistira na ručnom radu. Veliku ulogu igra i materijal, od čiste ili merino vune do kašmira i ostalih finih materijala i tekstura koji u dom unose dozu luksuza i hygge filozofije. Od minimalističkih u bež bojama do onih tradicionalnih motiva i retro dezena, ako želite uložiti u uređenje doma, razmislite o dekama. Dobar su poklon u ovo skorašnje blagdansko doba. 

image
Deka od mješavine vuna Acne Studios; Matches Fashion (550 eura)/
deka od poliestera i svile Burberry; Farfetch (1,350 funti)/
patchwork deka Etro; Farfetch (2,475 funti)
image
Deka od kašmira i vune Dior (dostupno u Dior butiku)/
deka od svile i pamuka s motivom La Doublej; Farfetch (653 funte)/
deka od merino vune Tekla; Matches Fashion (379 eura)/
deka od moher vune Jil Sander; Matches Fashion (650 eura)