‘This is going to hurt‘

Ovo je jedna od najboljih serija godine koja vam je možda prošla ispod radara

29. prosinac 2022.

Fotografija: Shutterstock Editorial/Profimedia

"Ovo će boljeti" sasvim je sigurno najpodcjenjenija serija godine. Tek sam ovih praznika, gonjena bronhitičnim mirovanjem na kauču i klasičnom prazničkom potrebom za što više televizijskog sadržaja otkrila ovaj biser - seriju o kojoj nikada nećete prestati razmišljati.

BBC-eva medicinska drama "Ovo će boljeti" koju je otkupio HBO mnogo je više od puke medicinske drame - ona je crna komedija, nevjerojatno pametna kritika društva u kojem živimo i empatična drama o dubokim emocijama koje ne stignemo osjetiti jer nas karijera goni bičem. Kad doznate da je serija temeljena na stvarnim događajima i karijeri stvarnog doktora Adama Kayja (koji potpisuje scenarij), srce vam se stegne - jer su događaji koji su ga potakli da napiše i objavi svoje dnevnike tragični. Sad slijede spoileri pa birajte želite li čitati dalje:

Adam Kay je od 2004. do 2010. doista radio kao ginekolog u državnoj bolnici u Engleskoj, a karijeru doktora je napustio nakon što su u njegovoj smjeni umrli i dijete i majka zbog nedijagnosticiranog stanja koje se naziva placenta abrupta. Iako odgovornost za taj incident nikad nije bila službeno njegova, Kay je sam sebe smatrao odgovornim jer je bio "doktor s najviše staža u tom trenutku u bolnici", i taj ga je događaj spiralno uvukao u depresiju, krivnju i da bi se spasio, odlazi iz cjelokupne profesije. Taj je događaj, s promijenjenim krajem, zapisao kao startnu točku serijala od sedam epizoda u kojem je promijenio gotovo sve priče i pacijenata i kolega, kao i svoju vlastitu.

No detalji su posve nebitni jer je poanta zbog koje je 2017. odlučio objaviti dnevnike iz vremena kad je radio kao ginekolog posve razvidna. Potaknut izjavom tadašnjeg ministra zdravstva da su liječnici pohlepni, Kay je htio pokazati što oni koji rade u državnoj službi doista prolaze. A to što prolaze ne može biti bolje napisano, snimljeno i prikazano na ekranu no što je to u "Ovo će boljeti": mnogo je tu tjelesnih tekućina, glavica koje izviru iz vagina, stereotipnog ponašanja očeva za vrijeme poroda, hipohondričnih pacijentica, manjka sredstava za rad, viška radnih sati, nemogućnosti odmora, okrutnosti prema mlađim doktorima (pretpostavljam da bismo ih u našem sustavu nazvali specijalizantima), panike, vožnje teretnim liftovima, problema s tehnikom, međusobnog zamjeranja i, naravno, potpuno ne-woke šala po kojima je britanska televizija oduvijek poznata. Kay, i sam pripadnik LGTBQ zajednice, ironizira privilegiju bijele doktorske nepo bebe (sebe samog), priznajući kroz svoj lik da mu fokus nikad nije bio borba s društvenim predrasudama već isključivo medicina, te vrlo suptilno i usputno ruši stereotipne ideje o gay zajednici i sam upadajući u zamke pretpostavki.

Potaknut izjavom tadašnjeg ministra zdravstva da su liječnici pohlepni, Kay je htio pokazati što oni koji rade u državnoj službi prolaze. A to ne može biti bolje napisano, snimljeno i prikazano no što je u ovoj seriji

Boreći se protiv rasizma zaradit će prijavu od afroameričke sestre. Boreći se za svoje pacijente, raspast će mu se veza. Apsolutno ništa nije onakvim kakvim će vam se učiniti u prvoj epizodi: svaki će lik biti u pravu i u krivu, i, u maniri najboljeg portretiranja likova koji možete zamisliti, Kay će obraniti i osuditi baš svakoga tko se pojavi na ekranu, s naglaskom na sebe samoga. Iako njega u stvarnom životu nikad nisu krivično gonili, očito je trauma gubitka pacijentice i bebe toliko jaka da je Kay odlučio u fikciji proći suđenje: cijelu ćemo seriju gledati doktora Kaya, kojeg igra fantastičan glumac Ben Wishaw, kako se bori da bi zadržao dozvolu, dok ga istovremeno gone noćne more i priviđenja tog slučaja gdje god da se nalazi - na vlastitoj proslavi zaruka ili u krevetu s partnerom.

Ovo je vrlo vjerojatno najbolji prikaz istospolne zajednice koju je televizija ikad imala: čini se da smo konačno došli do trenutka da je ta činjenica toliko normalizirana u seriji da je potpuno svejedno - i Kayju i njegovim kolegama - ima li doktor Adam zaručnicu ili zaručnika. Veliki korak za televiziju i društvo. Kayeva depresija i očaj zbog gubitka pacijenata rezultirali su još jednim briljantnim (iako potpuno izmišljenim) likom. Specijalizantica Shruti Acharyja (Ambika Mod) mračan je dio ne samo njegovog karaktera već, čini se, i svakog mladog liječnika koji ulazi u kaos državne službe. Na početku je to zbunjena specijalizantica, a na kraju izvrsna liječnica s odličnim rezultatima na ispitima - ali s premalim mentalnim kapacitetima da podnese stres posla. U najokrutnijem i najneočekivanijem twistu serije Shruti izvrši samoubojstvo - što je refleksija činjenice da se u Engleskoj ubije jedan doktor unutar tri tjedna.

"Ovo će boljeti" je i serija o mentalnom stanju liječnika, napisana prije koronavirusa, ali koja gotovo prekognicistički propovijeda ono što će se dogoditi samo nekoliko godina nakon izdavanja knjige, kad će teret spašavanja čovječanstva pasti na ionako preopterećenu medicinsku struku. Sa svojim genijalnim izvedbama, apsolutno savršenim epizodama u kojem ničeg nije ni previše ni premalo, suptilnim narativnom i briljantnim humorom, s blagim razbijanjem zida između publike i glumaca i s rokerskim soundtrackom (Florence And The Machine, The National, Chemical Brothers, Hooverphonics, The Libertines, i originalna pjesma koju je napisao jedinstveni Jarvis Cocker), ovo je za mene najbolja serija godine.