Kengo Kuma

Ovo su radovi najutjecajnijeg arhitekta na svijetu

24. rujan 2021.
Muzej V&A u škotskom Dundeeju
Fotografije: Profimedia

Magazin Time proglasio je japanskog arhitekta najutjecajnijim na svijetu. Pogledajte njegove najvažnije radove.

Na listi "100 najutjecajnijih ljudi" magazina Time našao se i Kengo Kuma, koji je tako proglašen najutjecajnijim arhitektom na svijetu. Kuma je došao u centar svjetske pozornost jer je osmislio Nacionalni stadion u Tokiju, centralno mjesto ovogodišnjih Olimpijskih igara. 

"Kengo Kuma prvak je ideala 'arhitekture koja se gubi' -  kompleksnih zgrada koje se savršeno uklapaju u okoliš, gotovo nestajući u njemu - iako je teško ne primijetiti novi Nacionalni stadion u Japanu kada hodate centrom Tokija", rekao je Kenjiro Hosaka, direktor Shiga muzeja i kustos izložbe o Kuminom radu. 

image
Nacionalni stadion u Shinjuku, Tokio
Foto: Tanja Houwerzijl/SOPA Images/Shutterstock
image
Kengo Kuma proglašen je najutjecajnijim arhitektom na svijetu

Ističe kako je njegov omiljeni materijal drvo, uz pomoć kojeg postiže impresivne oblike koje se lako uklapaju u okoliš. Osim stadiona u Tokiju, Kuma je autor i Victoria & Albert muzeja u škotskom Dundeeju, zgrade koja podsjeća na oblik broda, smještene na obalu rijeke Tay, a koja je 2019. uvrštena na listu Najboljih mjesta na svijetu magazina Time. 

image
Kengo Kuma ispred V&A muzeja u Dundeeju
Foto: Ian Rutherford/Shutterstock

"Njegov pristup često se bazira na održivim materijalima s neočekivanim i inovativnim dizajnom, koji su uvijek na neki način povezani s japanskom tradicijom. Naglašava kako je jedna od glavnih tema njegovog rada premisa 'naučiti živjeti s manje stvari', što ide protiv prevladavajuće kulture, barem što se tiče značajnih međunarodnih arhitekata", kaže Philip Jodidio, povjesničar arhitekture i autor knjige o Kuminom radu koju je pripremio za Taschen.  

image
Kulturni turistički centar u Japanu
image
Zagrada muzeja Wang Chuanfeng u Tokiju

Kengo Kuma rođen je u Kanagawi, arhitekturu je završio u Tokiju, a zatim se usavršavao na njujorškoj Columbiji. Svoj prvi studio osnovao je 1987., a njegova tvrtka danas zapošljava više od 150 ljudi u uredima u Tokiju i Parizu. 

"Moglo bi se reći da je moj cilj uvijek 'oporaviti mjesto'. Mjesto je rezultat utjecaja prirode i vremena; ovo je najvažniji aspekt. Mislim da je moja arhitektura svojevrsni okvir prirode. S njom se priroda može iskusiti još dublje i intimnije. Transparentnost je jedna od karakteristika japanske arhitekture; pokušavam koristiti svjetlo i prirodne materijale kako bih dobio novu vrstu transparentnosti", rekao je o svojoj estetici i praksi Kuma. 

image
Centar za prijevoz putnika na jezeru Yangcheng u Kini
image
Hongkou SOHO neboder u Šangaju

Među važnijim djelima ubrajaju se GC Prostho Museum Research Center u Kasugaiju, Muzej Narodne umjetnosti u Kini, privatna kuća Coeda u Japanu, znanstveno-umjetnički paviljon Under One Roof EPFL ArtLab u Laussani u Švicarskoj te zgrada Exchange u Sydneyu.