Atrakcija

Mjesec u Dubaiju oduzima dah

08. rujan 2022.

Fotografija: Profimedia

Zgrada je inspirirana slavnim španjolskim muzejem, a funkcionirat će, među ostalim, i kao privatna rezidencija. No otvoren pristup posjetiteljima učinit će je glavnom turističkom atrakcijom.

Svako toliko negdje u Dubaiju, takozvanom Gradu Zlata iskrsne zgrada koja oduzima dah i zapanjuje svojom ekstravagantnošću. U stalnim pokušajima da nadmaši sam sebe, grad gotovo pa i nema konkurenciju. Trenutno se radi na projektu izgradnje građevine u obliku Mjeseca, koja će koštati pet milijardi dolara te će, osim kao privatna rezidencija za luksuzne stanove, služiti i kao prava mjesečeva replika, koju će posjetitelji za određenu cifru moći i razgledati te se njome prošetati. Dizajn potpisuje kanadska tvrtka Moon World Resorts Inc., a u planu je, osim ove u Dubaiju, izgraditi još tri takve građevine diljem svijeta.

Michael R. Henderson, suosnivač tvrtke, izjavio je kako je građevina "namijenjena onima koji žele sudjelovati u autentičnom svemirskom turizmu po pristupačnoj cijeni". Ta pristupačna cijena iznosi pet stotina dolara, odnosno 505 eura, ali cijena se plaća samo za potpuno svemirsko iskustvu. U zgradu se može ući i površno je razgledati i besplatno, a predviđa se da će u sklopu nje biti i hotel i wellness.

Za dizajn građevine poslužila je kao inspiracija španjolska ljepotica, muzej Guggenheim Bilbao, čija siva boja i zaobljena konstrukcija zaista mjestimično podsjećaju na mjesečeve linije. Henderson se hvali i kako će Mjesec biti obasjan čitavu noć te da je za to zaslužno mnoštvo svjetlosnih efekata. 

image

Guggenheim Bilbao
Fotografija: Profimedia

Mjesec se planira graditi 48 mjeseci, a ako se u stvaranje krene 2023. godine, građevina bi mogla biti gotova već do 2027. "Postoje okvirni planovi za još tri Mjeseca", napominje Henderson. "Osim Dubaija, to će biti u SAD-u, Singapuru i Španjolskoj. I Las Vegas je očita opcija, međutim, SAD kao da je izgubio svoju želju za zanimljivim zgradama." Ističe kako su dokaz njegovoj tvrdnji dosadne losanđeleške "kvadratne kutije s nula mašte", nastale kao posljedica toga što korporacije "vode računovođe, a ne vizionari."

Sam projekt ganja nekoliko superlativa. Smatra se budućom najglomaznijom građevinom čije će egzotične funkcije privlačiti posjetitelje diljem svijeta. Tako je u nacrtima prostor za wellness prikazan poput umjetne, unutrašnje džungle, najavljen je event centar koji će moći prihvatiti i do 5000 gostiju, a razgledavanje samog "Mjeseca" i informiranje o svemiru uključivat će i vožnju space shuttleom.