gg binge

Ovoga vikenda zanima nas samo kraljevska obitelj

09. rujan 2022.

Fotografije: Profimedia

Gledajući serije i filmove o kraljevskim obiteljima zaronit ćemo u svijet raskoši i glamura kakav u obavezama svakodnevice ne stignemo ni zamisliti. No, skupa s bogatstvom, obiteljskom tradicijom i odgovornošću dolaze i intrige, zavist, tjeskoba i prikrivena žalost.

Kraljica Elizabeta II. umrla je u 97. godini života, ostavivši za sobom kao prijestolonasljednika svog sina, princa Charlesa. Ona je vladala nevjerojatnih 70 godina, od davne 1952. godine. Njeno obiteljsko stablo seže još u kuću Sachsen-Coburg-Gotha, njemačkoga porijekla, čiji su ogranci dospjeli do tronova u brojnim europskim zemljama kao što su Portugal, Belgija, Slovačka... No, Prvi svjetski rat potakao je dio obitelji da preimenuje svoju kuću, te su od težnje da nemaju veze s njemačkim korijenima Sachsen-Coburg-Gotha pretvorili u tradicionalno englesko ime - Windsor. Njezino najpoznatije lice svih ovih godina bila je upravo Elizabeta II., a uz kuću su vezane brojne intrige i kontroverze pa materijala za priče ne nedostaje. Donosimo vam pregled najboljih i najuzbudljivijih fikcionalnih serija i filmova koji tematiziraju engleske kraljevske obitelji, uvijek tragajući za zrnom istine.

The Royal House of Windsor

Informiranje o povijesnim činjenicama najbolje je započeti dokumentarnim filmom, odnosno mini serijom. Ovaj dokumentarac prikazuje povijest britanske vladajuće dinastije unazad sto godina, odnosno od početka Prvog svjetskog rata. Objavljen je 2017. godine kako bi se njime proslavila stota obljetnica vladavine dinastije, a prati sve smjene krune, teorije zavjere i činjenice koje su obilježile navedeni vremenski period.

Victoria

Film iz 2016. godine s Jennom Coleman u glavnoj ulozi prati, dakako, kraljicu Viktoriju, njen uspon na tron u dobi od osamnaest godina te zaljubljivanje i na koncu brak s njenim bratićem, princom Albertom. Njena vladavina trajala je 64 godine, od 1837. do 1901. - period u kojem je Ujedinjeno Kraljevstvo doživjelo ekspanziju i ogroman ekonomski, industrijski, pa i tehnološki boom

The Queen

Kraljicu Elizabetu II. u filmu iz 2006. "The Queen" utjelovljuje Helen Mirren, a radnju pokreće tragična smrt "princeze naroda", Diane rođene Spencer. Na kraljici je da donese velike odluke koje se tiču čitave obitelji i procijeni kako je najbolje da se u javnosti odnose spram ove priče. Narod je neutješan, ali neutješna je i obitelj, što stvara tenzije između dvije strane koje su, obje zbunjene i pogođene tragedijom, nesposobne jedna drugu iščupati iz kaljuže.

Spencer

Od mnogo filmova, što dokumentarnih, što biografskih, što fikcionalnih, snimljenih o princezi Diani, najviše je pažnje zaokupio "Spencer", film iz 2021. s Kristen Stewart u glavnoj ulozi. Princeza Diana božićne praznike provodi s kraljevskom obitelji, ali i u svakodnevnim bitkama potaknutim krhkim i nestabilnim mentalnim zdravljem. Konačno odlučuje prekinuti dugogodišnji brak s princom Charlesom, ali nitko ne podržava njenu odluku.

The King‘s Speech

Colin Firth naprosto briljira u ovom filmu iz 2010. godine, u ulozi kralja Georgea VI koji pokušava nadvladati svoju govornu manu radeći na tome sa stručnjakom. Razgovijetno govoriti neupitno je važno za jednog čelnika monarhije, tridesete su godine prošloga stoljeća, turbulentne i nepredvidive, i narodu je potreban kralj koji s njim može komunicirati. Između kralja i njegovog učitelja govora uslijed dugog rada i konstantnog druženja razvije se snažno prijateljstvo koje urodi znanjem, poštovanjem i samopouzdanjem.

Mary Queen of Scots

Saoirse Ronan i Margot Robbie u filmu glume Mariju Stuart i kraljicu Elizabetu I., polusestre u borbi za prijestolje. Karizmatična Marija Stuart smatra da tron pripada njoj, stoga se vraća u Škotsku kako bi ponovno preuzela svoje zasluženo prijestolje. No svrgnuti Elizabetu I. nije tako lako - iz zavrzlama u koje se djevojke upliću, shvaćaju ubrzo, nemoguće je isplivati bez da se ugrozi dobrobit dvora, prijestolja i dinastije.

Elizabeth

Snimljen 1998. godine, film s Cate Blanchett u glavnoj ulozi prikazuje uspon na prijestolje i ranu vladavinu kraljice Elizabete I., a u glavnom fokusu je njena borba s neprijateljima njezinih namjera. Naime, Elizabeta je Englesku naslijedila u raspadu - u dugovima, s narušenom infrastrukturom i neprijateljski raspoloženim susjedima, na što je ostatak kraljevske obitelji prisiljava da se uda i rodi prijestolonasljednika. No, Elizabeta I. ima druge planove.

The King

Nasljednik engleskog prijestolja preuzima titulu kralja Henryja V. nakon što njegov otac, tiranin, umire. Mladić nema izbora nego preuzeti očevo žezlo i ono što mu je ostavio u nasljeđe, nastaviti započet rat, upravljati, unatoč manjku iskustva, politikom palače i razriješiti labirinte što ih je otac ostavio nedokučivima. U glavnim ulogama su Timothée Chalamet, Ben Mendelsohn, Joel Edgerton i Tom Glynn-Carney.

The Crown

Već pet sezona pratimo seriju "The Crown", osvajačicu čak 21 Emmyja, čija je protagonistica upravo pokojna Elizabeta II., tek udata i tek stavljena pred izazove vođenje najpoznatije svjetske monarhije. Priča započinje 1947. godine, odnosno pet godina prije nego što će se službeno popeti na vlast, za vrijeme potpunog rasula koje je zavladalo Europom uslijed svršetka Drugog svjetskog rata. Svijet moći, privilegija, novca, snage i nekih malo drukčijih ratova okrutan je koliko i pompozan, i gledajući "The Crown", nećete ga se moći zasititi.