Gradnja budućnosti

Par uselio u prvu europsku kuću potpuno izrađenu 3D printanjem

04. svibanj 2021.
Fotografije: Project Milestone
Ines Madunić
Ines Madunić

Radi se o prvoj legaliziranoj 3D isprintanoj kući u Europi u sklopu projekta Milestone.

U nizozemskom gradu Eindhovenu bračni je par uselio u prvu europsku kuću u potpunosti napravljenu 3D printanjem. U sklopu projekta Milestone, planirano je da će se cijelo naselje u predgrađu Eindhovena izgraditi upravo uz pomoć 3D printanja, a ovo je prvi slučaj useljenja u gotovu kuću. Prizemnica od betona ima 92 kvadratna metra stambenog prostora te se sastoji od dnevnog boravka s kuhinjom i dvije spavaće sobe. Kasnije se planira gradnja i zgrada s više stanova ovom tehnikom. 

image
Dnevni boravak s blagovaonicom
image
Jedna od dvije spavaće sobe
image
Za printanje treba manje betona nego u klasičnoj metodi
image
Detalji interijera

Monolitna vanjska konstrukcija ističe se zanimljivim formama, a autori ističu kako su htjeli naglasiti slobodu koju donosi 3D printanje. Ovakav zaobljeni izgled rezultat je velikih napora i inovacije u području 3D printanja s betonom, što znači da se ovakve kuće sada mogu graditi puno brže i fleksibilnije, a zbog načina stvaranja materijala, potrebno je puno manje betona nego inače. Svi partneri u projektu nadaju se da će s daljnjim napretkom tehnologije 3D printanja ovakva gradnja postati održiv i ekološki prihvatljiv način rješavanja problema manjka stambenog prostora. 

image
Prizemnica je prva legalizirana kuća isprintana 3D metodom
image
Prvi stanari u predgrađu Eindhovena
---
 

U suradnji s gradskom vlasti Eindhovena, u projektu sudjeluju Tehnološko sveučilište, građevinska tvrtka Van Wijnen, agencija za nekretnine Vesteda, Saint Gobain-Weber Beamix koji opskrbljuju materijalom te inženjerski studio Witteveen+Boss. 

image
Veliki prozori daju puno prirodne svjetlosti
image
Monolitni oblik kuće