GG Art Talk

Pastelni tonovi i teška pitanja: Split kroz oči umjetnice Josipe Krolo

12. srpanj 2020.
Fotografija: Josipa Krolo

Motivi rodnog joj Splita najčešća su inspiracija za umjetnicu koja nam svojim radovima savršeno približava osjećaj mora i ljetne sezone, a ujedno su u pastelne i nježne tonove njezinih printeva utkana važna pitanja.

Krajem lipnja u zagrebačkoj Galeriji Kamba imali smo prilike vidjeti radove splitske umjetnice Josipe Krolo. Ako ste propustili izložbu, predstavljamo vam Josipu i njezine radove koji će vas zasigurno barem na trenutak odvesti na more. 

Spomenuta izložba naziva "Obgrljena rima" vizualni je sažetak jednog teškog ljubavnog odnosa, nastao kao svojevrsna terapija.

"Obgrljena rima, prva strofa soneta, u četiri slike prikazuje četiri etape višegodišnje veze. Poliptih od četiri slike svojim formatom stvara ritam a,b,b,a kao u obgrljenoj rimi, aludirajući time na old school opciju dijeljenja osobnog emotivnog grča s javnošću – sonet. Drugi dio rada je nastao na VR inc rezidenciji gdje sam, u suradnji s animatorom Filipom Ugrinom, pretočila slike u Virtualnu realnost", objašnjava umjetnica koja se školovala u rodnom Splitu, Zagrebu i Barceloni te izlagala u Hrvatskoj i inozemstvu. 

image
"Obgrljena rima"

Josipa se bavi street artom i slikarstvom u prvom redu, a najčešći motiv na njezinim printevima najčešće je Split, prikazan  pastelnim bojama i nostalgičnom tonu. Njezin susret s umjetnošću išao je, kaže, obilaznim putem. 

"Od izborne nastave iz fizike umjesto likovne grupe, polaganja biologije umjesto povijesti umjetnosti na državnoj maturi, upisivanja krajobrazne arhitekture, zatim studija restauracije na akademiji u Splitu i Barceloni do jako puno slikanja i rada u slobodno vrijeme", kaže Josipa.

image
Motivi - Jugoplastika i Škver

"Prvi print sam napravila na zamolbu jednog prijatelja, zatim sam shvatila da bi bilo super osim originalnih slika i murala ponuditi i cjenovno pristupačnije radove", nadodaje. Trenutno radi na seriji slika u pastelnim notama naziva "Postsezona" kojima upozorava na problem eksploatacije gradova na jadranskoj obali. 

image
Vizure Splita u seriji radova "Postsezona"

"Bavi se gentrifikacijom Splita, posljedicom postkonfliktnih privatizacijskih zločina nakon raspada Jugoslavije te potpunim oslanjanjem na tercijarni sektor ekonomije-turizam. Započela sam je početkom prošle godine, zatim nastavila razvijati na rezidenciji u Leipzigu i tijekom karantene. Još ću neko vrijeme raditi na njoj. Trenutno sam u pripremama oko organizacije Biševo Island Artist Residency gdje ću s još desetak mladih hrvatskih umjetnika provesti prvu polovicu kolovoza", komentira Krolo kojoj rad u izolaciji nije teško pao.

image
Izolaciju je umjetnica provela konstruktivno
image
Rad za vrijeme karantene

"Ionako sam se namjeravala izolirati i slikati. Kada je postalo jasno da će sve stati, skupila sam psa, platna, boje i otišla u staru obiteljsku kuću u Dalmatinskoj zagori. Umjetnici su redovito radoholičari, suprotno uvaženoj percepciji, tako da je karantena mnogima omogućila neometan rad bez konstantnog opravdavanja za propuštena druženja. U pauzama od slikanja sam radila oko vrta i povrtnjaka, pravila pesto od maslačka, uživala u seoskom životu i izolaciji", kaže, a njezine radove možete nabaviti putem Instagrama ili platforme Etsy.

image
Josipa Krolo