Ako još ne znate čime biste iznenadili svoju obitelj za blagdane, dobar odabir uvijek je nešto slatko - a bonus je i kad ta slastica vrhunski izgleda. Upravo smo takve deserte primijetili kod gastro blogerice Nine Mrvice: donosimo vam Uskrsnu tortu i Pavlovu roladu
USKRSNA TORTA
Torta od vanilije s predivnom Swiss meringue buttercream je idealna kao uskrsna torta jer je možete dekorirati na razne načine. Swiss meringue buttercream omiljena mi je krema iz nekoliko razloga. Prvi je da je zaista brzo gotova, pogotovo ako imate kuhinjski robot ili samostojeći mikser. Kod nje je bitno da je dobro smiksate. Jako je zahvalna, možete je koristiti za sve i svašta, posebice za oblaganja visokih torti. Idealna je za dodavanje boja i raznih aroma. Kod nje je jako važno da je maslac sobne temperature, ali ne premekan. Ako je premekan krema će se grudati u određenom trenutku. Ako vam se to dogodi samo nastavite miksati, sve će se povezati.
Točkice po torti se postignu zaista jednostavno. Potrebno je napraviti pastu od kakaa i ekstrakta ili arome vanilije. Pomoću kista za premazivanje (ako nemate možete koristiti bilo koji čisti kist) koji ste umočili u pastu pošpricajte tortu tako da prstima prođete po kistu. I to je to.
Gnijezdo možete napraviti od tostiranog kokosa (čips) ili naribane čokolade. Jaja su od marcipana, ali dobar odabir će biti bilo koja gotova jaja (čokoladna, m&m’s i sl.).
SASTOJCI
BISKVIT
- 220 g maslaca sobne temperature
- 280 g šećera
- 115 g ulja
- 4 jaja L veličine
- 1 žličica ekstrakta vanilije ili 1 vrećica bourbon vanilije
- 420 g glatkog brašna
- 1 vrećica praška za pecivo (12 g)
- prstohvat soli
- 115 g kiselog vrhnja
- 225 g mlijeka
SWISS MERINGUE BUTTERCREAM
- 6 bjelanjaka (L jaje)
- 385 g šećera
- 450 g maslaca sobne temperature
- jestiva prehrambena boja, roza ili po želji
DODATNO
- 1 žlica kakao praha
- 2 žlice ekstrakta vanilije
- 100 g marcipana
- 30 g čipsa od kokosa
PRIPREMA
BISKVIT
Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite tri kalupa za tortu promjera 20 cm, dno im obložite papirom za pečenje, a rubove namastite.
U posudu od električnog miksera ili običnu posudu stavite maslac pa ga izradite lopaticom ili spiralnim nastavkom na klasičnom mikseru. Dodajte šećer pa nastavite izrađivati dok ne dobijete povezanu i kompaktnu smjesu, oko 2 minute.
Sada dodajte jaje po jaje miksajući između svakog dodavanja. Dodajte sol i ekstrakt vanilije.
U zasebnoj posudi pomiješajte brašno i prašak za pecivo. Pola količine dodajte smjesi s maslace pa lopaticom ili spiralnim nastavcima povežite smjesu. Dodajte kiselo vrhnje i mlijeko te izradite smjesu.
Sada dodajte preostalo brašno i sve povežite.
Biskvit ravnomjerno rasporedite u kalupe (oko 500 g po kalupu). Pecite 35-40 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
Biskvite ostavite 10-ak minuta u kalupu pa ih prebacite na rešetku za hlađenje dok se potpuno ne ohlade. Po potrebi ohlađene biskvite poravnajte koristeći nazubljen nož.
KREMA
Bjelanjke i šećer stavite u posudu od električnog miksera ili drugu duboku posudu. Kuhajte na pari uz stalno miješanje pjenjačom sve dok vam se šećer ne otopi. Za ovaj korak će vam trebati nekoliko minuta.
Posudu maknite s pare, obrišite dno te miksajte na srednjoj brzini dok ne postignete sjajnu meringue, a posuda vam bude hladna na dodir. Za ovaj korak će vam trebati 5 -8 minuta. Dodajte maslac sobne temperature koji ste prethodno iskidali na kockice pa miksajte dok krema ne postane čvrsta i kompaktna. Ako vam je maslac previše mekan tada vam se krema može grudati, nastavite miksati dok ne postignete kompaktnu kremu. Gotovoj kremi dodajte jestivu boju pa mikserom izradite kremu kako bi se boja ravnomjerno rasporedila. Kremu možete odmah koristiti.
DEKORACIJA, KAKAO PASTA ZA ŠPRICANJE I GNIJEZDO
Pomiješajte kakao i vaniliju kako bi dobili pastu za špricanje torte. Čips od kokosa tostirajte u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva na nekoliko minuta, odnosno dok čips ne porumeni. Od marcipana napravite jaja.
SLAGANJE
Na podlogu postavite prvi biskvit. Pomoću slastičarske vrećice nanesite trećinu kreme, postavite drugi biskvit te na njega postavite drugu trećinu kreme. Postavite zadnji biskvit pa preostalom kremom ukrasite cijelu tortu.
Kist za premazivanje umočite u pastu od kakaa i vanilije pa prstom prođite po nitima kista kako bi pasta pošpricala tortu. Pošpricajte cijelu tortu.
Tostirani kokos složite u krug poput gnijezda. Na vrh postavite jaja od marcipana. Tortu ohladite prije posluživanja.
PAVLOVA ROLADA
Pavlova je jedna od onih bezvremenskih torti koje oduševe svaki put kad ih napravite. Ta prozračnost i snježno pahuljasti izgled je čine toliko lijepom i toliko posebnom da vjerujem da nema osobe koja za nju nije čula. Pavlova rolada je kolač koji sadrži sve ono što ima i torta, samo je u drugom obliku te ga je jednostavnije ponijeti, pogotovo ako idete u goste, a i brže je gotov.
Za Pavlovu roladu sam potrošila svega 40-ak minuta, a dobila sam predivan kolač dostojan svake prigode. Koristila sam kupovni pekmez od maline, ponekad napravim domaći ili koristim lemon curd, svježe voće i sl. Pavlovu možete kombinirati s okusima koje volite, koristiti svježe voće, ono iz kompota, džemove, čokolade, namaze od orašida...
SASTOJCI
ZA PAVLOVU
- 6 bjelanjaka (L jaje), sobne temperature (oko 280 g)
- 300 g šećera
- 2 žličice škrobnog brašna (gustin, gusnellI)
- 2 žličice jabučnog octa
NADJEV
- 500 ml vrhnja za šlag
- 1 žlica šećera u prahu
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 20 g džema od malina
DODATNO
- svježe maline
PRIPREMA
PAVLOVA
Pećnicu upalite na 160 stupnjeva. Pripremite lim za pečenje približnih dimenzija 40 x 28 cm. Na lim postavite papir za pečenje. Možete ga zalijepiti pomoću ulja u spreju ili nakon što stučete meringue tako da maleni komadić meringue postavite na rubove lima te tada zalijepite papir za pečenje. Pazite da papir za pečenje viri van ruba lima kako bi lakše izvadili pečenu koru.
U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi stavite bjelanjke sobne temperature te ih miksajte srednjom jačinom. Kada se bjelanjci krenu pjeniti dodajte malo po malo šećer (žlicu po žlicu). Miksajte dok se ne stvori sjaji šaum i dok pod prstima ne osjetite granule šećera. Trebate dobiti čvrstu meringue-u (stiff peaks).
Na kraju umiješajte škrobno brašno i ocat. Tučene bjelanjke prebacite na pripremljen lim te ih špatulom poravnajte. Pecite 25 -30 minuta, odnosno dok vam površina blago ne porumeni.
Pavlovu ohladite u limu za pečenje. Pripremite čistu kuhinjsku krpu ili papir za pečenje, ja koristim krpu. Pavlovu okrenite na krpu ili papir, ako je potrebno prije okretanja nožem prođite uz rub (ako vam papir nije van rubova) te se Pavlova mogla zalijepiti. Kad ste okrenuli Pavlovu možete nanijeti kremu i pekmez.
KREMA I DEKORIRANJE
Od vrhnja za šlag, šećera u prahu i ekstrakta vanilije istucite šlag pazeći da ostane mekan te da ga ne pretučete.
Šlagom odmah obložite Pavlovu koru. Nanesite pekmez pomoću žličice radeći manje hrpice po površini Pavlove. Zarolajte Pavlovu pomažući se krpom ili papirom koji je ispod kore. Zarolanu Pavlovu prebaciti na pladanj, ukrasite preostalim tučenim vrhnjem i svježim malinama. Pavlovu roladu držite u hladnjaku.