gg binge

Pet mini serija koje gledamo prije novog hita - psihološkog trilera s dodatkom humora

21. siječanj 2022.

Fotografija: Profimedia

Paula Tilić

Od sljedećeg tjedna na Netflixu možemo gledati novu mini seriju autentičnog naziva "Žena u kući preko puta djevojke na prozoru". Dok uzbuđeno čekamo potencijalnu uspješnicu, prisjetit ćemo se odličnih mini serija koje, osim sličnoga žanra, vežu i jaki, složeni ženski likovi.

Nova Netflixova serija "Žena u kući preko puta djevojke na prozoru" je psihološki triler s dodatkom crnog humora u kojem pratimo Annu, nesretnu protagonisticu koja pati od kronične melankolije koju voli zaliječiti alkoholom. Anna se utapa u monotoniji vlastitog života dok se u kuću preko puta nje ne dosele intrigantni susjedi. Ali, kako već dobro znamo, novi susjedi često idu ruku pod ruku s nekom tajanstvenom pričom, a ova će se otkrivati kroz osam epizoda mističnog trilera isprepletenog s elementima komedije.

Dok s nestrpljenjem očekujemo crnohumorni psihološki triler, donosimo prijedloge kvalitetnih mini serija o kojima su svi pričali, a možda ih još niste stigli pogledati. Donosimo vam pet naslova koji će sigurno ispuniti vaša očekivanja.

Oštri predmeti

Ovaj višestruko nagrađivani klasik definitivno spada u „ovo morate pogledati” kategoriju. Ako već, naravno, niste. A ako jeste, nije zgorega pogledati ga opet. Priča prati novinarku Camille Preaker koju posao dovede natrag u rodni Wind Gap, odakle treba izvještavati o mračnim zbivanjima, točnije, ubojstvima koja su se nedavno dogodila u inače mirnom gradu. Camille, koju igra Amy Adams, je kompleksna protagonistica, vrlo inteligentna, ali i izrazito nesretna. Nerijetko poseže za alkoholom, teško nalazi motivaciju za svakodnevicu, a kad stigne u Wind Gap koji je jedva čekala napustiti, shvaćamo da je razlog većini njezinih unutarnjih sukoba upravo zabrinjavajuća obiteljska situacija. Seriju možete pogledati na HBO GO platformi.

Tabula Rasa

Hvaljena belgijska krimi serija specifična je zbog perspektive pripovijedanja na kakvu nismo navikli. Okosnica zbivanja je Annemie D'Haeze, djevojka koja uslijed prometne nesreće zadobiva tešku amneziju. No upravo na nju upućuju svi dokazi u misterioznom slučaju nestalog muškarca, koji kao da je izbrisan s lica zemlje. Mie je za vrijeme istrage zatvorena u psihijatrijskoj ustanovi gdje se i sama bori s povratkom pamćenja koje je i njoj, i policiji, ali i gledatelju ključno sredstvo u procesu slaganja mozaika ove neobične, zamršene situacije. Serija nam u obliku osam jednosatnih epizoda donosi brojne preokrete, iznenađenja i gomilu emocija, a pogledati je možete na Netflixu.

Slom

Ova mini serija s natruhama žanra psihološkog trilera poslužit će kao savršen one night stand: nećete požaliti za utrošenom energijom, ali je vjerojatno nećete htjeti pogledati opet. Ako vam je u protekle dvije godine nedostajala "Big Little Lies", poslužit će svrsi: Nicole Kidman glumi relativno sličnu ulogu kao u poznatoj uspješnici, a i radnja, odnosno dolazak do raspleta, prati sličnu putanju. Ipak, serija slijedi nepogrešiv recept: jedno neobično ubojstvo, jedan misteriozan ljubavni odnos i jedna snažna žena, Grace Fraser, koja natruhe informacija pokušava spojiti u smislenu rečenicu. Mini seriju možete pogledati na HBO GO-u.

Lutke od kestena

Serija je to o detektivki koja pokušava otkriti tko stoji iza krvoločnih ubojstava povezanih ponavljajućim motivom čovječuljka od kestena koji ubojica ostavlja uz svaku žrtvu. Hladna, mračna i jeziva atmosfera po kojoj su Danci u kontekstu ovoga žanra već poznati, ovoj priči daje ton koji poziva na bingewatching u jednom dahu. Tullin je policajka koju zanima istina. Ne želi odustati od nje ni pod koju cijenu, ma koliko visoka ona bila, no pitanje je leži li razlog tome isključivo u njenoj ljubavi prema poslu ili je u pitanju osobna duhovna anamneza ove tajanstvene, ozbiljne protagonistice. Mini serija je dostupna na Netflixu.

Mare iz Easttowna

Sa svojim tužnim i emocionalno teškim sadržajem, "Mare iz Easttowna" možda nije „lako štivo” s kojim ćete se ovoga vikenda opustiti i rasteretiti, ali nećete požaliti ako date šansu ovom mračnom psihološkom trileru koji prati vrsnu detektivku u njenoj namjeri da raskrinka nesretno ubojstvo mlade djevojke u svom rodnom gradu. Protagonistica će pritom sabirati i vlastite misli i osjećaje, uznemirene samoubojstvom njezinog sina. Kate Winslet u glavnoj ulozi razoružava talentom i naprosto fantastično utjelovljuje složen lik Mare Sheehan, a u isto se i sami možete uvjeriti na HBO GO-u.