Angažirana diva

PJ Harvey uz impresivan opus, politička je i društvena aktivistica

01. svibanj 2020.
PJ Harvey

Zadnji album "The Hope Six Demolition Project" naveo je kritičare na taj trag - je li PJ i umjetnička aktivistica? Posljednim činom solidarizacije to je i pokazala.

Pj Harvey i Nick Cave potpisali su peticiju kojom od britanske vlasti traže pomoć za umjetnike u ovoj kriznoj godini. Kritike dakako pršte za svih strana, oboje su milijunaši - kako je moguće da i oni traže pomoć? Međutim, odgovor je jasan i nekada prosječnom uhu nerazumljiv, a zove se solidarnost. Želimo im, kao i svim drugim umjetnicima, svu sreću! Angažman briljantne glazbenice podsjetio nas je na sveukupnost njezinog umjetničkog angažmana, stvaranja, ali i na profiliranu estetiku, misaonu zaokruženost i inventivnost koju je redovito "isporučivala" u svom opusu.Vlasnica je nagrade Mercury, a i nositeljica je ordena MBA koji dodjeljuje kraljevska obitelj. Samoj sebi voli postavljati nove izazove što uvijek kao rezultat donese potpuno drugačiji glazbeni album.Surađuje s prijateljicom i fotografkinjom Mariom Mochnacz na razvoju vizualnog stila svakog albuma. Na primjer, u vrijeme sada već kultnog albuma "To Bring You My Love", Harvey počinje eksperimentirati sa svojim imidžom te prisvaja i osvještava kazališni aspekt u svojim izvedbama uživo.

"Into My Arms", "West Country Girl" i "Black Hair" Nick Cave je navodno posvetio upravo njoj, nakon njihova prekida.

Harvey, uz to što povremeno glumi, sklada glazbu za kazališne predstave. Glazba za "Heddu Gabler" Hernika Ibsena koju je radila za Broadway svakako je među važnijima.

Poznate su i njezine slavne suradnje, uz gore postavljenu pjesmu s genijalnim Thomom Yorkom, surađivala je i s nizom drugih umjetnika. Duet "Henry Lee" snimila je 1995. s tadašnjim partnerom Nickom Caveom, a gostovala je i na naslovnici Boba Dylana "Death Is Not The End", obje objavljene na Cavevom albumu iz 1996. godine.

Ona i Björk se također nisu mogle zaobići, ali to smo mogli i pretpostaviti.