GG KNJIŽNICA

Pjesnikinja Nada Topić preporučila nam je tri knjige idealne za trenutak u kojem živimo

21. travanj 2020.
Fotografije: Privatan album

Istaknuta pjesnikinja i knjižničarka preporučila nam je tri knjige koje joj uvijek iznova mijenjaju svijet, a možda će i vama

Našu istaknutu pjesnikinju Nadu Topić zamolili smo da s nama podijeli par knjiga koje je oduševljavaju, iznova zovu na čitanje, knjige koje razbistruju um. 

"Na pokretnoj traci knjiga koje sam čitala i koje volim, uvijek vlada drugačija hijerarhija, ovisno o trenutku i životnoj situaciji, pa bi tako tri knjige koje ću ovdje izdvojiti već sutra možda bile neke druge tri. Ipak, malo je knjiga koje me oduševljavaju svakim novim čitanjem i koje čuvam na najvišoj polici svoje kućne biblioteke", poručuje nam Topić, a ujedno sugerira i elaborira svoje odabire. 

Đuro Sudeta: "Mor"

Fantastična pripovijetka Đure Sudete "Mor" - zato što prvo poglavlje priča grana jorgovana, zato što Mor ne razlikuje svoje tijelo od drveća, zato što se glavni ženski lik zove Šu, a Šu i Mor čine šumor, zato što šuma, zato što…

Italo Calvino: "Barun penjač"

Kratki roman-pripovijetka Itala Calvina govori o životu baruna Cosima Piovasca di Ronda koji se kao dvanaestogodišnjak uspeo na drveće da više nikad ne siđe. Prevario je čak i one koji su čekali njegovo ostarjelo tijelo da padne sa stabla tako da se uhvatio za leteći balon koji je tuda slučajno preletio i umjesto u zemlju, odletio u nebo. Volim Itala Calvina jer u svojim knjigama stvara začudne i duhovite svjetove koji nisu puka preslika stvarnosti.

A. Baricco: "Svila"

Ovaj neveliki roman jedna je od ljepših proza koje sam čitala. Kao što svila klizi niz prste, tako nježno i lagano klize Bariccove rečenice lišene svega suvišnog. Njihova kratkoća i sugestivnost moćniji su od svega što bi moglo biti zapisano ili izgovoreno. Roman o ljubavi i čežnji, o vidljivom i nevidljivom, o ljudskoj sudbini i prolaznosti.

- Što je to?
- Volijera.
- Volijera?
- Da.
- A čemu služi?
Hervé Joncour zagledao se u crteže.
- Prvo je ispuniš pticama, što više možeš, a onda je jednoga dana, kad ti se dogodi nešto lijepo, širom otvoriš, promatrajući ih kako odlijeću.

Sve tri spomenute knjige s elementima su fantastičnog, na granici mogućeg, zato ih smatram prikladnim za trenutak u kojem sad živimo, koji je pomalo nadrealan i distopijski. Čitam i zamišljam lijepe stvari, čekam da se otvori svijet.