PLATEA

Skrivena čarolija Madrida koja jamči jedinstveno iskustvo 

04. ožujak 2020.
Fotografije: Getty Images/Lana Šarić
Lana Šarić
Lana Šarić

Naša dopisnica Lana Šarić vodi nas u Plateu, mjesto u Madridu koje mnogima promakne, a ne bi trebalo jer se radi o jedinstvenom prostoru vrhunske estetike, zabave i gastronomskog iskustva. 

Španjolska prijestolnica Madrid vibrantni je grad u kojem živi otprilike četiri milijuna stanovnika i u kojem se čini da zabave, izlasci, večere i događanja nikada ne prestaju. Restorani u kojem je potrebno rezervirati stol danima unaprijed i uvijek krcati barovi govore nešto o tome koliko los madrileños, stanovnici Madrida, vole druženja, izlaske, gastronomiju i noćni život.
Elegantni barrio Salamanca, jedna od najljepših četvrti Madrida, prepun je odličnih restorana, tapas barova, dućana lokalnih i svjetski poznatih dizajnera, smještenih u ambijent fascinantne arhitekture, urbanih zgrada sa zanimljivim pročeljima, skrivenim rooftopovima i impresivnim vežama i ulaznim prostorima.

U zapadnom dijelu Madrida, nešto je mirniji, no izuzetno šarmantan barrio Chamberi. U sredini, između te dvije najpoznatije gradske četvrti, a u blizini gradskih žila kucavica, prometne kralježnice grada Paseo Castellana te slavne Calle Serrano, ulice luksuznih dućana i nezamislivo skupih nekretnina, smjestila se Plaza Colón.

Posvećen Kristoforu Kolumbu, to jest Cristóbalu Colónu, kako njegovo ime glasi u španjolskoj verziji, ovaj trg svakom će onom koji se po njemu prošeće odmah dati na znanje važnost i posebno mjesto Colóna u španjolskoj povijesti. Zastava Kraljevine Španjolske koja se na tom trgu nalazi navodno je najveća španjolska zastava na svijetu (14x21 metara), dok se spomenik moreplovcu koji je otkrio Ameriku, rad kipara A. Mélide i J. Suñola, nalazi na visokom postolju unutar kružnog toka na Paseo Castellana, dobro vidljiv sa svih strana. Na drugom dijelu trga, bliže Calle Serrano, smjestile su se moderne skulpture kipara J.V.Turciosa. Dominantna figura trga danas je ipak "Julia" kipara Jaume Plensa, skulptura lica žene zatvorenih očiju, čija se forma naizgled mijenja kako se mijenja vizura promatrača koji se kreće trgom.

U neposrednoj blizini slavnog trga Colón, na adresi Calle Goya 5-7, u dijelu grada koji se kolokvijalno zove "Milla de Oro de Madrid", ili zlatna milja Madrida, to jest gradski potez njegovih najpoznatijih ulica i najpoželjnijih gradskih adresa, smjestila se jedna od najbolje čuvanih tajni društvenog života u Madridu, Platea. Skrivena oku slučajnog prolaznika i neupućenog turista koji prolazi trgom Colón, Platea će vam svoju fenomenalnu atmosferu i odličnu ponudu hrane i pića otkriti tek prolaskom kroz prilično neprimjetna ulazna vrata zgrade u kojoj se nalazi i ulaskom u lobby u kojem napokon možete naslutiti što se na toj adresi krije.

U nekadašnjem prostoru starog kina Carlos III, 2014. godine je otvorena Platea, nakon inovativne renovacije koju potpisuje Lázaro Rosa- Violán i osmišljavanja snažnog gastro-entertainment koncepta. Od tada se etablirala kao jedinstveni prostor vrhunske estetike, zabave i gastronomskog iskustva te možda najzabavnija pojedinačna lokacija u Madridu. U Platei tako možete provesti cijelu večer s osjećajem da ste u samo jednoj večeri posjetili deset različitih mjesta, večerali u peruanskom, japanskom, talijanskom ili azijskom restoranu, otišli na piće poslije večere, ljuljali se u ritmu muzike na koncertu nekog urbanog benda ili DJ-a, vidjeli uzbudljivi nastup akrobata i zabavljača te još stigli svratiti na privatnu zabavu do noćnog kluba, prije nego što ste napokon sjeli u taksi i otišli kući na spavanje. Sve te emocije i uzbudljiva iskustva Platea je smjestila u pet etaža, projektiranih kao jedan povezani prostor, ispod krova koji evocira filmsku i umjetničku povijest ove lokacije.

El Patio, na etaži 0, glavni je prostor i prvi u koji se ulazi u Platei. Ovdje možete naručiti piće i smjestiti se za jedan od stolova u kružnom prostoru, uživajući u pogledu na Escenario, pozornicu na kojoj se odvija entertainment dio Plateine ponude. U prizemlju, uz pića možete naručiti i hranu, tipični španjolski tapas ili pintxos, specijalitete baskijske kuhinje, kao i jamón te domaće i međunarodne sireve iz primamljive ponude delikatesnog dućana DBellota.

Među barovima, najzanimljiviji je La Vermutería, specijalizirana za ponudu vermuta, koja ima iznenađujuće širok izbor te vrste pića. Atmosfera na ovoj razini uvijek je živahna, ljudi ima sve od kasnih popodnevnih sati pa do zatvaranja. Ovo je omiljeno gradsko mjesto za aperitive i izlaske s prijateljima, ali i mjesto na kojem se jednostavno možete skloniti od hladnoće i kiše u zimskim mjesecima te se zabaviti.

---

---

U Platei u veljači nastupaju razni DJ-i poznati po svojoj elektronskoj glazbi, kao DJ Romen, Sergio Vargas ili DJ Volte. Onelia, producentica elektronske glazbe i DJ-ica, glavna je zvijezda Platee petkom, sa svojim sofisticiranim zvukom koji kombinira funk, pop i elektronsku glazbu i funkcionira kao nenametljivi element dobre atmosfere. Subotom i nedjeljom, show preuzima Monica Gomez i grupa DBureo, koji kombiniraju moderni ples i flamenco, donoseći u Plateu pravi španjolski touch. Groznica subotnje večeri nastavlja se uz još dvije žene, DJ-icu Lidiu de Nova i pjevačicu Sanandu i njen bend, s urbanim zvukovima, dobrim vokalima i elektronskom glazbom.

---

Platea je i odličan izbor lokacije za večeru. U El Foso, na etaži -1 nalaze se talijanski, meksički i peruanski restoran, u kojem se može probati vrlo dobar ceviche, te dva tipična španjolska restorana, Huerto y Cucharon koji nudi domaća jela i jela «na žlicu» te Vuelta y vuelta, s odličnim izborom odrezaka i rebaraca. Tu se nalazi i odličan sushi bar sa svježim sushijem, sashimijem, maki i nigiri rolama. Za ljubitelje slatkog, u Mama Framboise mogu se probati gourmet torte renomiranog slastičara Alejandra Montesa. Ovaj dio Plateine ponude dostupniji je cijenom, no bez rezervacije je, posebno vikendom, prilično teško dobiti stol.

Na etaži 1 nalazi se elegantni Canalla Bistro, chefa Ricarda Camarene, čije su gastronomske kreacije i restorani dobivali i nekoliko Michelinovih zvjezdica. Posebno vikendom, ovo se mjesto pretvara u prostor autentičnog luksuza, što zbog primamljivog izgleda i okusa jela koja se ovdje služe, što zbog atmosfere koju stvaraju zgodne, dotjerane žene i dobro odjeveni muškarci, koji večeraju uz ugodnu glazbu i žamor koji dopiru iz prizemlja te impresivan pogled. Naime, s ove etaže, nekadašnjeg balkona starog kina, pruža se spektakularan pogled na oba niža kata Platee i pozornicu pa zanimljivi dizajn interijera i odlično osmišljeno a rješenje renovacije najviše dolaze do izražaja.

Onima koji žele uživati u nešto više intimnosti nego što je nude lokali u prizemlju, prostor El Palco na drugom katu nudi odlične koktele, pogled koji gotovo izaziva vrtoglavicu i dizajn inspiriran dekadencijom 20-ih i 30-ih godina prošlog stoljeća.

U Platei postoji i noćni klub, koji ćete posjetiti samo ako imate sreće da vas pozovu na kakav business event ili privatnu proslavu, s obzirom da je ovaj prostor namijenjem samo privatnim zabavama. U prostoru Platee održavaju se i različita događanja i korporativni eventi, kao što je bila dodjela lifestyle nagrada posvećenih španjolskoj kulturi novina La Razón ili predstavljanje nove kolekcije dizajnera Roberta Verina.

---

Platea je radnim danima otvorena do 00:30h, a vikendom do 2:30h. Očekivano, najposjećenija je u zimskih mjesecima te je, i šest godina nakon otvaranja, još uvijek jednako šik, atraktivna i omiljena među stanovnicima Madrida, kao i među turistima.