GG binge

Političke intrige, korupcija i glad za moći na malim ekranima

08. siječanj 2021.
Fotografija: Profimedia
Ines Madunić
Ines Madunić

U svjetlu dramatičnih događaja u američkoj visokoj politici, donosimo neke od najboljih serija koje tematiziraju vlast, korupciju i glad za moći - i to ne samo u SAD-u.

Isprepletenost politike, medija i raznih lobija teme su koje viđamo svaki dan na vijestima, a sve češće nam događaji u stvarnosti nalikuju onima koje smo vidjeli u serijama. Sve donedavno vjerovali smo kako je sve to stvar fikcije, ali činjenica je da je teško smisliti scenarije koji nam se sada odvijaju pred očima. Ako vam nedostaje dobre fikcije, imamo nekoliko odličnih serija koje tematiziraju baš politiku i sve što s njom ide - a nismo se ograničili samo na SAD. 

Borgen

Danska serija prati premijerku Birgitte Nyborg i njezin dolazak i ostanak na vlasti. Kao prva žena na čelu danske vlade mora očuvati većinu u vladi i parlamentu, istovremeno žonglirajući obiteljski život koji sve više pati zbog njezina posla. Intrige, medijska podmetanja, korupcija, izdaja... Sve je ovdje, u sjajnoj danskoj seriji koju možete gledati na Netflixu. Za malo odmaka od američke politike i engleskog jezika, svakako preporučujemo. 

Novine

Ni na domaćem terenu ne manjka nam drame. Serija "Novine" Dalibora Matanića prati događanja na domaćoj političkoj sceni, kao i redakciju Novina, koja pokušava raskrinkati korupciju, ali i boriti se protiv neprijatelja na svom terenu. Sjajne uloge ostvarili su Branka Katić, Dragan Despot, Zdenko Jelčić, Goran Marković, Zijad Gračić, Olga Pakalović... "Novine" su pojavljivanjem na Netflixu dobile i naklonost europske publike, a zasad na tom streaming servisu možete pogledati dvije od tri sezone.

Designated Survivor

Nakon terorističkog napada na sve glavne institucije američke vlade, u kojima pogiba predsjednik i veći dio kabineta, nedavno otpušteni državni službenik postaje "vođa slobodnog svijeta". Zemlja je pod napadom, kriza je na vrhuncu, a on se mora snaći u ulozi za koju nikad nije mislio da će igrati. Kome može vjerovati i kako donijeti odluke o sudbini Amerike, ali i svijeta? Pogledajte u tri sezone na Netflixu.

Bodyguard

Veteran afganistanskog rata, Britanac David Budd, bori se s PTSP-om, a na povratku u Veliku Britaniju prihvaća posao tjelohranitelja ministrice koja ne uživa veliku popularnost. Budd se ne slaže s njezinom politikom, a ni osobno se ne slažu pa se cijelo vrijeme bori s osjećajem dužnosti prema poslu i državi te osobnim uvjerenjima. No, uskoro se nađe u vrtlogu korupcije, izdaje i prevare te mora izabrati stranu. Hvaljena britanska serija pravi je binge bombončić kojem nećete moći odoljeti. Pogledajte dvije sezone na Netflixu. 

Secret City

Australska serija prati istraživačku novinarku Harriet Dunkley, koja u Canberri, političkom središtu Australije, prati visoku politiku. Kad dobije informacije o tajnim operacijama unutar "Tajnog grada" australske visoke politike, riskira ne samo svoj posao i egzistenciju, nego i sigurnost svih stanovnika zemlje. Puno drame i političkih intriga u dvije sezone ove serije držat će vas pred ekranom.