Janet Jackson

Pop legenda otvara nam vrata u svoj privatni život

09. rujan 2021.
Janet Jackson/ Profimedia

Zaradila je približno 200 milijuna dolara, prodala je albume u 100 milijuna primjeraka, javno djeluje preko 40 godina.

Janet Jackson pjevačica, glumica i sestra pokojnog kralja popa Michaela Jacksona – modna je ikona, koja je svojim radom obilježila 80-e, 90-e i rane 2000-e. Sada priprema dokumentarac o svom životu u dvije epizode (sveukupnog trajanja četiri sata) koje će simultano biti prikazane na platformama A&E i Lifetime, a stiže u siječnju iduće godine. Redatelj je Ben Hirsch. Gledatelji će biti "provedeni" kroz život i karijeru, a dokumentarac će sadržavati i nikad viđene snimke te ​​kućne video zapise legendarne umjetnice.

Njezina životna priča u neku je ruku “tipično holivudska” – siromašni, ambiciozni roditelji, Afroamerikanci koji su svoju djecu uveli u opaku industriju koja je (pogotovo u tom periodu) bila okrutna spram tretmana djece (kao što znamo – diskurs dječjih prava je nešto što se iznova pregovara i osvaja, te kao niti jedno pravo – nije do kraja osvojeno). Janet je vrlo rano pokazala zavidan izvođački talent – imala je sve tri komponente potrebne za milijune dolara koji će kroz život sjedati na njezine bankovne račune. Talent za glumu, talent za ples i talent za PR.

Vrlo je rano njezin rad bio obilježen potrebnim epitetima za dugoročan uspjeh i kontinuiranu medijsku pažnju: kontroverzno & seksi. Dakako, u stopu su je pratile difamacije koje nisu bile toliko banalne, a često i implicitno rasističke. Glas za mnoge kritičare nije bio zadovoljavajući: optuživali su je da pjevuši, šapće, imitira velikog brata, ili pak da previše intervenira na glas s raznim tehnologijama koje su se kroz ovaj period pojavljivale u industriji.

Neovisno o kritikama i pseudo-kritikama, Jackson je uspjela rastvoriti rodne i rasne barijere, tekstovi njezinih pjesama često su propagirali različite liberalne prakse življenja, slobodnu ljubav, istospolno zajedništvo, a progovarala je i o tabuima vezanim za žensko tijelo, žensku seksualnost. I onda se dogodila iritantna nepravda: ogoljavanje grudi tijekom nastupa na Super Bowlu počelo se nazivati ​​"greškom u garderobi". Nakon Super Bowla, i MTV i CBS su se ispričali za incident i ustvrdili da nisu imali nikakvih predznanja da će duet Jacksona i Timberlakea uključivati ​​djelomičnu golotinju. 

Ona je bila zabranjena, ogovarana, tabloidno maltretirana – kolega Justin Timberlake ne. Gotovo nitko nije stao na stranu pjevačice. Pravo medijsko zlostavljanje koje je doživjela vjerojatno u ovom stoljeću još neće biti adekvatno sankcionirano - a ovaj dokumentarac će u jednom dijelu progovoriti i o toj temi.