gg binge

Povratak u devedesete s najboljim filmovima Toma Cruisea

20. svibanj 2022.

Fotografija: Canva/Shutterstock/Profimedia

Prošlo je čak 36 godina od kad je kultni film "Top Gun" osvojio svijet. Ovih se dana pilot Maverick vraća na velika kino platna, a mi se s guštom prepuštamo najboljim ulogama Toma Cruisea.

Devedesete su godine sigurno bile najplodonosnije razdoblje u filmskoj karijeri američkoga glumca Toma Cruisea. Nakon što se krajem osamdesetih proslavio filmovima "Top Gun" i "Kišni čovjek", dočekao ga je čitav niz odličnih uloga u filmovima različitih žanrova, čime je glumac svijetu pokazao široku paletu svojih mogućnosti i sposobnosti te zakupio pažnju fanova diljem svijeta. Ovih je dana na Filmskom festivalu u Cannesu primio, na svoje iznenađenje, počasnu Zlatnu palmu, koju mu je osobno uručio direktor festivala Pierre Lescure. U Cannesu se održala premijera novog filma "Top Gun: Maverick" u kojemu igra glavnu ulogu, a njemu i filmskoj ekipi u čast nebom je prohujalo osam aviona obavijenih crvenim, bijelim i plavim dimom - u vidu francuske, ali i američke zastave. Tim povodom donosimo najbolje filmove s početka Cruisove karijere.

image

Tomu Cruiseu uručena je počasna Zlatna palma
Fotografija: JPPARIENTE/JMHAEDRICH/Sipa Press/Profimedia

Malo dobrih ljudi

Toma Cruisea gledamo u sudnici, gdje pratimo razvoj situacije u kojoj su dvojica američkih marinaca optužena za ubojstvo svog kolege. Filmom dominira i fenomenalni Jack Nicholson, čija je rečenica "You can't handle the truth!" (Ne možete podnijeti istinu!) upravo iz tog filma ušla u anale.

Tvrtka

Povučen novcem i blistavim sjajem karijere u usponu, mladić prihvaća ponudu koja se ne odbija. No Tvrtka koja mu je ponudila posao obavijena je velom tajne, što mladić shvaća tek kad situacija eskalira, a dvojica njegovih suradnika završe mrtvi. Tom Cruise u ulozi Mitcha McDeerea zatekne se u nezahvalnoj situaciji: mora birati hoće li ostati odan Tvrtki ili razgovarati s FBI-jem.

Intervju s vampirom

Brad Pitt, Antonio Banderas i Tom Cruise - može li bolje? Još ako ste obožavatelji vampirskih filmova, ovo je pun pogodak! Louis de Pointe du Lac (Brad Pitt) gotovo je dva stoljeća star vampir koji prepričava svoju nevjerojatnu priču o vječnoj transformaciji, izdajama i samoći.

Nemoguća misija

Prvi film iz serijala "Nemoguća misija" snimljen je 1996. godine, nakon čega ih je uslijedilo još šest, a dva dodatna nastavka planiraju se za 2023. i 2024. godinu. Ethan Hunt u originalnom filmu koristi ekstremne metode kako bi pronašao krivca za vlastitu nezahvalnu sudbinu, očistio svoje ukaljano ime i dokazao kako nije kriv za propalu misiju.

Jerry Maguire

Jerry Maguire (Tom Cruise) uspješan je sportski agent, sve dok ne zapne o prepreku koja mu naruši reputaciju i otuđi ga od njegovih elitnih klijenata. Jerry je dužan suočiti se s grubom istinom i nizom poteškoća, a u tome podvigu prati ga i podupire samo jedna osoba koja ga istinski voli: njegova zaručnica.

Magnolija

Film prati paralelne, isprepletene priče dvojice muškaraca. Earlu Partridgeu dijagnosticiran je smrtonosan rak, i jedino što želi postići prije nego što zauvijek napusti svijet je obnoviti veze sa svojim sinom (Tom Cruise). No, njegov sin nema namjeru ponovno vidjeti oca jer ga je njegov odlazak emocionalno masakrirao i pretvorio u ženomrsca. Ništa bolja situacija nije ni s drugim muškarcem, Jimmyjem Gatorom, čija je kćer povrijeđena odsustvom oca također izabrala teži životni put.

Oči širom zatvorene 

U Kubrickovom trileru pratimo Toma Cruisea i Nicole Kidman u ulogama Williama Harforda i njegove supruge Alice. Kada William sretne starog prijatelja i ovaj ga uvede u mračan svijet seksualnih ekstravagancija, skrivenih identiteta i misterioznih događanja, Williamov se život, brak i razum nađu pred gotovo nepremostivim izazovom.