Neobuzdanost seksualnosti

Pravo na ženski užitak kao imperativ i vječna umjetnička inspiracija

12. kolovoz 2022.

Rad Tracy Emin ”When I think about sex I think about men, women, dogs, lions, group sex (and I love you all)”
Fotografija: Sotheby‘s

Knjiga i izložba tematiziraju i historiziraju žensko pravo na užitak, ali i pravo na novi pogled koji remeti utabani status quo koji dakako, pripada muškarcima. I spolno i rodno.

"U umjetnosti cvjeta neobuzdanost ženske seksualnosti": ‘Žensko pravo na zadovoljstvo‘ prikazuje radove 30 umjetnica koji istražuju njihove želje. "Kad bismo mogli doista opisati želju žena, mogli bismo shvatiti kako ona potajno vlada svijetom", piše spisateljica Erica Jong, autorica temeljnog feminističkog romana "Strah od letenja". U svijetu koji još uvijek privilegira muški užitak, ženska želja ostaje prijetnja statusu quo. "Muškarci preziru žensku seksualnost jer je toliko različita od njihove", nastavlja Jong. "Dakle, muškarci postavljaju pravila o tome – pravila koja ženama nemaju smisla. Ali u umjetnosti cvjeta neobuzdana ženska seksualnost”.

Knjiga "A Woman’s Right To Pleasure" (objavljena 2020. u izdanju BlackBooka) antologizirala je neke od najmoćnijih svjetskih umjetničkih djela žena koje objašnjavaju, reaktiviraju i potvrđuju svoju seksualnost. Nan Goldin, Jenny Holzer, Carrie Mae Weems, Carolee Schneemann, Vaginal Davis i Kathy Acker među 77 su istaknutih umjetnica i spisateljica koje istražuju ovo "neukrotivo" područje i, kako Jong kaže u predgovoru, ideju "zadovoljstva kao metafore za puno tog više”... Kao izraz subjektivnosti, deklaraciju moći.

image

Rad Reke Nyari "LATE NIGHT SESSIONS #23"

Nedavno je s istim naslovom otvorena i izložba u Sotheby‘s LA-u i na web stranici Sothebys.com, a obuhvaća 104 rada od 30 umjetnika, uključujući Tracy Emin, Georgiju O‘Keeffe i Louise Bourgeois. Nastavljajući u duhu izvorne publikacije, izložba ispituje izraze ženske seksualnosti tijekom prošlog stoljeća. Slavljena serija kunilingusa Alexandre Rubinstein zamišlja slavne muškarce, poput Toma Cruisea, Leonarda DiCaprija i Pape, u činu oralnog seksa. Judy Chicago pronalazi oblike poput usana u flori i delikatne oblike poput leptira, dok je "Read My Lips" Penny Slinger erotska vizualna igra riječi razdvojenih usana unutar razdvojenih usana. Marilyn Minter ima eksplicitniji pristup. Njezine fotografije prekrasni su portreti vagina, svaka sa savršeno manikiranom rukom koja počiva na obilnim stidnim dlakama. Izložba je dostupna na Sotheby‘s