gg binge

Prepuštamo se svim licima Christiana Balea

07. listopad 2022.

Fotografije: Profimedia

Red drame, red akcije - tako izgleda portfolio ovog popularnog američkog glumca čiji film s nestrpljenjem čekamo, a do tada uživamo u njegovim prijašnjim ostvarenjima.

Još uvijek nije prekasno da u kinima ulovite film "Thor: Ljubav i Grom", u kojem Christian Bale s Natalie Portman i Chrisom Hemsworthom ulazi u glavni glumački postav. No idući tjedan u kina stiže i "Amsterdam", film u režiji Davida O. Russella s Christianom Baleom, Johnom Davidom Washingtonom i Margot Robbie u glavnim ulogama. Radnja je smještena u tridesete godine prošlog stoljeća, a prati tri prijatelja koji svjedoče ubojstvu te posljedično tome razotkriju jednu od najvećih intriga u američkoj povijesti. S uzbuđenjem iščekujući ovu opuštajuću komediju prisjetili smo se najvećih uspjeha glumca Christiana Balea, koji je svoju bazu fanova počeo graditi još osamdesetih, a kroz širok dijapazon svojih uloga evoluira i dandanas.

American Psycho

Svi oni koji trenutno uživaju u dokumentarcu i seriji o Jeffreyju Dahmeru, a nisu još pogledali "American Psycho" Mary Harron, trk pred ekrane. Smještena u osamdesete, radnja prati arogantnog, kompetitivnog Patricka Batemana, američkog brokera okruženog naizgled savršenim glamuroznim životom i prelijepim ljudima. Njegova mračna strana skrivena je od svijeta, a da iza pristojne fasade stoji psihopat, malo je reći. Ponešto nasilja i zazora isplati se pretrpjeti pod cijenu fantastičnog filma, koji je s razlogom ušao u kanon.

Equilibrium

Distopijska orvelijanska vizija svijeta portretirana je u "Equilibriumu" Kurta Wimmera, film koji također spada u jedan od Baleovih klasika. Bale glumi svećenika Johna Prestona, aktera unutar totalitarističkog režima, zaduženog za "rješavanje" svih onih koji se opiru pravilima. A pravila su jednostavna - kako bi se ljude lakše kontroliralo te kako bi se stvorilo utopijsko blagostanje, najstrože su zabranjene sve emocije, a s njima i ono što ih izaziva: umjetnost u bilo kojem obliku. Dodajte još tome i dozu "Vrlog novog svijeta" - lijek koji mijenja um i zaustavlja prodore emocija - i dobit ćete fantastičan film koji će vam još dugo zvoniti u glavi.

The Machinist

Vjerojatno nema filma u kojem je Christian Bale vodeća uloga, a da ne potiče na ozbiljnu kontemplaciju. A "The Machinist" u režiji Brada Andersona nije iznimka, već pravilo. Bale nastupa kao Trevor Reznik, radnik u tvornici kojeg nesanica dovodi do ruba pameti, odnosno zbog nje preispituje vlastito mentalno zdravlje, svijest i svijet oko sebe. Emotivno vezan isključivo uz Stevie (Jennifer Jason Leigh), prostitutku koju viđa, polako prepušta paranojama da preplavljuju njegovu stvarnost, osakaćen nemogućnošću da prepozna razliku između sna i jave, iluzije i zbilje.

Out of the Furnace

S Caseyjem Affleckom i Woodyjem Harrelsonom, Christian Bale čini fantastičan glumački postav u filmu "Out of the Furnace", akcijskoj drami Scotta Coopera koja se bavi dvojicom braće i njihovim životom u ekonomski istrošenom, zabačenom, depresivnom američkom gradu. Dok maštaju o bijegu od takvog poražavajućeg života, stvarnost ih preduhitri: stariji će brat završiti u zatvoru, a mlađi ostati prepušten sam sebi te se posljedično tome uplesti u krvoločnu mrežu zloglasne lokalne bande kriminalaca. 

The Dark Knight

Od nekoliko Baleovih nastupa u DC-jevom serijalu o "Batmanu", iako je svaki vrijedan izdvajanja, zlatnu medalju odnosi definitivno "The Dark Knight" Christophera Nolana, poslastica u koju su zaljubljeni i oni koji inače ne preferiraju filmove o superjunacima. Legendarni Heath Ledger u ulozi Jokera te, naravno, Christian Bale u ulozi Batmana 2008. godine redefinirali su žanr i postavili film na tron nenadmašnih filmskih ostvarenja. Tko još nije pogledao ovaj kultni klasik koji se već dugo diči titulom jednog od najbolje ocijenjenih i najgledanijih filmova svih vremena, neka se upusti u savršen weekend binge nakon kojeg će se biti teško vratiti u stvarnost. 

The Big Short

Iako nije lako zadržati koncentraciju i poloviti čitavu kakofoniju kojom je zasićen "The Big Short" Adama McKaya, i ovom se filmu s Baleom u glavnoj ulozi itekako treba dati šansa. Ako već niste, naravno, jer riječ je o jednom od onih koji su podigli mnogo prašine u vrijeme svog pojavljivanja. Film prati tri odvojene priče koje se paralelno događaju u Sjedinjenim Državama tijekom ekonomske krize uzrokovane padom tržišta, a rasplet, dakako, donosi spoznaju o tome koliko je iskvarena i korumpirana američka ekonomija. Osim Balea, glume i velikani poput Brada Pitta i Ryana Goslinga.

Ford v Ferrari

Od novijih ostvarenja, izdvajanja je vrijedan film "Ford v Ferrari" iz 2019. godine, u režiji Jamesa Mangolda i s Mattom Damonom i Christianom Baleom u glavnim ulogama. Kako i sam naslov sugerira, radnja prati američke dizajnere automobila u njihovoj namjeri da pobijede zakone fizike i oforme vozilo koje će zasjeniti Ferrarija u utrci 1966. godine. Film je kao ukupno ostvarenje bio nominiran za Oscara 2020. godine, a kući se vratio s dva zlatna kipića, onima za montažu slike i zvuka.