Da je doručak najvažniji obrok u danu svi smo već čuli, no iz nekog razloga, praksa je nešto drugačija od teorije. Koliko ste puta zaključili da za doručak nemate vremena ili ste samo popili kavu jer niste gladni? Zdravi doručak ima puno benefita za naše zdravlje.
Za početak, pokreće metabolizam koji se tijekom noći uspori. Kad se probudimo, zdravi doručak pokrenut će ga kako bismo imali energije za ostatak dana te kako bi naš organizam funkcionirao. Jutarnji obrok povećat će nam fokus i koncentraciju. Naime, ako ne jedemo, tj. ne pokrenemo metabolizam, naše će tijelo ostati u stanju mirovanja, zbog čega ćemo se osjećati umorno. Uravnotežen obrok pomoći će našem tijelu i mozgu da se probudi i bude spremno za dan.
Također, ako je naš prvi obrok u danu zdrav, veća je vjerojatnost da ćemo i tijekom dana nastaviti s takvom prehranom, što znači da će nam biti lakše izbjegavati junk food i drugu tešku hranu, ali će nas i spriječiti da se prejedamo preko dana. Naime, ako čekate do ručka da prvi put jedete, vrlo je vjerojatno da ste pregladnjeli i da ćete jesti više nego što vam je potrebno.
Zdravi doručak važan je i za naš imunitet, koji je pogotovo u ova vremena jako važno ojačati. Hladnije vrijeme znači da nam i prehrana postaje jednoličnija, a dobivamo i manje vitamina iz prirode nego inače, posebno vitamina D, koji je iznimno važan za zdravo funkcioniranje našeg organizma. Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo redovno upozoravaju upravo na važnost vitamina D za uravnoteženo funkcioniranje cijelog organizma, posebno snažnog imuniteta te ističu kako visoka koncentracija tog vitamina u krvi može doprinijeti obrani od infekcija respiratornog sustava te drugih bolesti.
U vrijeme pandemije koronavirusa, ali i sezone gripe te sve hladnijeg vremena, jak imunitet iznimno je važan i trebamo ga učiniti prioritetom broj 1. Zato je važno ne samo jesti doručak, nego jesti zdrav doručak te izabrati namirnice koje su bogate vitaminima i koje će nas ojačati. Imamo i nekoliko savjeta kako da stvorite naviku zdravog doručka, ali i kako da je održite.
Počnite lagano
Ako dosad niste ništa jeli ujutro, počnite s malim obrocima kako biste se naviknuli. Probiotik je uvijek dobar početak, puno zdraviji od peciva iz pekare koje ćete na brzinu pojesti. Dobre bakterije, odnosno probiotici pomoći će vašem metabolizmu da se pokrene, ali i napraviti puno više od toga. Naime, oni postižu mikrobiološku ravnotežu u probavnom sustavu te tako djeluju na smanjenje propusnosti stijenke crijeva, osiguravaju bolju apsorpciju hranjivih tvari, ali i stvaranje različitih tvari koje djeluju kao zaštita crijeva od štetnih bakterija i sudjeluju u obnovi crijevnih stanica. Jogurti 'z bregov Fortia sadržavaju upravo te dobre bakterije, točnije kulturu Lactobacillus casei, L. casei 431®, ali i vlakna inulin te vitamine D3 i A koji dokazano doprinose jačem imunitetu. Obrokom od 330 g osigurat ćete si čak 50 % preporučenog dnevnog unosa vitamina D i A. Dolaze u nekoliko odličnih okusa te s dodatkom žitarica, a od njih možete i napraviti smoothie za zdravi početak dana.
Uključite proteine
Kad želite proširiti svoj doručak, vrijeme je da mislite na hranu bogatu proteinima. Osim što ćete osjećati sitost, pomažu i u povećanju koncentracije. Također, duže ćete ostati siti pa nećete pretjerivati s drugim obrocima u danu. Zobene žitarice dobar su izbor, a možete ih kombinirati uz 'z Bregov Fortiju, kako biste doprinijeli svom imunitetu. Zobene žitarice možete pripremiti i večer prije - ostavite ih u vodi preko noći, a ujutro ih samo zagrijte. Još jedan izbor pun proteina su jaja, koja su dio klasičnog doručka za mnoge. Ako nemate vremena ujutro raditi kajganu li omlet, možete pripremiti smjesu večer prije. Istucite jaja, začinite ih i stavite u frižider u poklopljenu posudu. Ujutro ih smo ispecite.
Podijelite doručak
Možda ne osjećate glad ujutro pa vam se ideja o obilnom doručku ne sviđa. To ne znači da ga trebate preskočiti, dapače. Razdijelite ga u nekoliko manjih obroka. Primjerice, odmah ujutro popijte šalicu zdravog probiotika kako biste potaknuli metabolizam. Ako odlazite na posao, ponesite instant zobenu kašu koju možete pojesti kad dođete na radno mjesto ili nakon što popijete prvu šalicu kave ili čaja. Orašasti plodovi, poput badema, nezasoljenog kikirikija, indijskog oraščića i oraha odličan su dodatak doručku. Možete ih jesti same, pomiješati sa zobenom kašom ili ih usitnjene dodati smoothieju.
Probudite se 15 minuta ranije
Samo 15 minuta više ujutro može imati velik utjecaj na vaš dan i navike. Ako nikada nemate vremena za doručak - ili vam je lakše na putu do posla pojesti sendvič ili neki drugi proizvod i pekarnice, dodatnih 15 minuta kod kuće može napraviti veliku razliku u vašim navikama, a istovremeno nećete izgubiti puno sna. To je vrijeme dovoljno da pripremite nešto fino i zdravo što će čuvati vaš imunitet cijeloga dana te ćete se osjećati puno bolje i spremnije za izazove tijekom dana.
Jedite što volite
Kako biste održali naviku zdravog doručka, nemojte se tjerati da jedete hranu koju inače ne volite ili je nikad ne biste konzumirali. Važno je da pronađete ono što vam odgovara i što volite. Neka doručak bude dio vašeg jutarnjeg rituala - nešto što vas usrećuje, podiže vam raspoloženje i odlična je priprema za dan. Ipak, imajte na umu da to bude nešto zdravo jer će vas to dulje držati sitima nego nezdrave namirnice, od kojih smo najčešće još više gladni. Vikendom isprobavajte recepte i pronađite onaj koji vam najbolje odgovara. Tako ćete tijekom tjedna, kad imate manje vremena ujutro, znati koji su recepti za doručak provjereni, odnosno za koje taj dan imate vremena i s kojima ne možete pogriješiti.
Uključite ukućane
Kako biste održali zdravu naviku, najbolje je uključiti sve ukućane u njezino stvaranje. Neka to postane obiteljski ritual u kojem će svi sudjelovati te koji će svima pomoći da krenu u dan dobro pripremljeni. To također može biti vrijeme koje kvalitetno provodite, što može ojačati vaše odnose, a izborom zdravih namirnica, kao što je 'z Bregov Fortia, ojačat ćete svoj imunitet.