Doza inspiracije

Pretvorite balkon u najslađi kutak u stanu

15. svibanj 2022.

Fotografija: Depositphotos 

Jedan vikend i više je nego dovoljan za totalni makeover, a ni financijski ne mora biti riječ o prevelikom zalogaju. Nekoliko inovacija, nova podloga, fotelja i par jastučića donijet će posve novu vibru u vaš stan, a nove rutine i navike u vaš život.

Kad je prostor dobro iskorišten, balkon zaista može podići kvalitetu života. Na vruće ljetne večeri provedene na svježem zraku ili pak na hladna zimska jutarnja buđenja bez problema se možemo naviknuti, pogotovo ako ambijent uredimo baš po našem ukusu i prilagodimo ga svojim fantazijama. Nekoliko biljaka, lampice ili (još bolje) lampioni i dvije stolice od bambusa već su dovoljan materijal za podizanje energije prostora, ali s malo volje, stila i ambicije, može se otići i puno dalje.

Balcony makeover jedan je od rastućih trendova i na TikToku, što vam može poslužiti kao dobra inspiracija ako vas predodžba o količini posla obeshrabruje. Zapitajte se koji bi vam stil savršeno odgovarao - neutralna, bež varijanta i minimalistički prizvuk, vrtna oaza prepuna zelenila i cvijeća ili pak rustikalni, drveni ambijent.

Već je prvi korak, podloga ili tepih, u stanju učiniti čudo i pretvoriti obični betonski balkon u nešto posve drugo, u homey, udobno, slatko utočište. Nakon toga potrebno je izabrati garnituru (najslađi dio!). Dok dvosjede i trosjede u dnevnom boravku morate prilagođavati ambijentu - predmetima, boji zidova, obliku i vibraciji prostora, ovdje od garniture sve počinje, dakle konačno možete izabrati onu koja vam je, prije svega, najljepša. Istražite svoju over the top stranu, prepustite se apstraktnim uzorcima, maštovitim materijalima i egzotičnim kombinacijama.

Ako vas ipak više privlači minimalistička kombinacija ratana i bijelog ili bež tekstila, poigrati se možete s jastučićima i dekicama. Balkon, srećom, trpi raznolike tipove ukrasa, s obzirom na to da unutar kuće ili stana predstavlja prostor na granici eksterijera i interijera. Možete ga tretirati kao maleni vrt pa se tako odlučiti za vrtne skulpture, kamene i drvene ukrase ili svijeće i lampice koje će oponašati treptaj zvijezda, ali istovremeno je zahvalna podloga za one "unutrašnje" dekoracije kao što su uokvirene slike i fotografije ili police s knjigama. 

image

Fotelja Viseća Relax; Moemax (199,00 kn)/Uska klupa od recikliranog drva; Zara Home (1.299,00 kn)/Jastučnice sa cvjetnim uzorkom; H&M Home (80 kn/kom)/Drveni vrtni set Kreta; Emmezeta (637,49 kn - akcijska cijena)/Biljka lončanica Strelizia; Ikea (549 kn)/Polični element Jannerup; Jysk (600 kn - akcijska cijena)