gg interijeri

Preuređena kuća na selu za opušteni životni stil

29. travanj 2021.
Fotografije: Jeroen Verrecht
Ines Madunić
Ines Madunić

Kuća C-VL u belgijskom mjestu De Haan datira iz 60-ih godina prošlog stoljeća, a preuređena je u decentno chic obiteljski dom.

Kuća na selu naziva C-VL originalno je izgrađena šezdesetih godina prošlog stoljeća, a belgijski arhitektonski studio Graux & Baeyens Architecten modernizirao je prostor, otvorio ga i pretvorio u topli i opušteni obiteljski dom. 

Iz studija kažu kako je prva stvar koju su napravili bila fleksibilizacija prostora i otvaranje tlocrta kao bi stvorili prostorije koje se mogu prilagoditi vlasnicima. Tako su napravili tri zone na tlocrtu - spavaće sobe naprijed, kuhinja i blagovaonica u zadnjem dijelu, a centralni dnevni boravak oko novog kamina. 

image
Stražnji dio kuće
image
Izlaz na trijem
image
Trijem je zaštićen od pogleda susjeda
image
Staklene stijene i veliki prozori otvaraju prostor prema dvorištu i vrtu

"Ogoljen do kraja, tlocrt je imao oblik jednog i pol pravilnog kvadrata. Zrcaljenjem smo dobili tri s kaminom u sredini. Kako bismo poduprli strop, dodali smo strukturalni element u svaku od tri zone - križnu betonsku konstrukciju, po jednu u kuhinji i blagovaonici i kod spavaćih soba, a u dnevnom boravku greda se nastavlja na betonsku konstrukciju kamina. Stupovi su postavljeni asimetrično u svakom prostoru i tako smo dobili drugačiji izgled svake sobe, a križna konstrukcija centralni je dio oko kojeg se svaka prostorija otvara", kažu iz Graux & Baeyens studija. 

image
Križna konstrukcija nastavljena na kamin u dnevnoj sobi
image
Zanimljiv izbor namještaja
image
Veliki kutni prozori

Poštovali su tradicionalnu flamansku gradnju prema kojoj je kuća izgrađena, a dodatnu fleksibilnost dobili su otvaranjem trijema te staklenim stijenama koje daju pogled na vrt i dvorište. Visoki stropovi zadržali su originalne grede koje su namjerno ostavljene gole i koje daju rustikalni dojam unatoč modernom interijeru. 

image
Statement dvosjedi u blijedo zelenoj
image
Visoki stropovi i ogoljene grede

Zidovi su bijeli, no s vidljivim ciglama, što također daje rustikalni, retro dojam, dok je namještaj uglavnom u skandinavskom stilu. Prirodne, tople boje kombinirane su s neutralnom bijelom i sivom te sa statement komadima u pastelnim bojama, poput dvosjeda u blijedo zelenoj boji. Dodatna razigranost dobivena je kombiniranjem različitih komada namještaja, kao što su fotelje u dnevnoj sobi te stolci u blagovaonici.