Najslavnija knjiga 20. stoljeća

Priča koja nas je držala, s kojom smo tragali i osvještavali razne mudrosti

08. travanj 2021.
Fotografija: Profimedia
Srđan Sandić
Srđan Sandić

Tolkienova mitologija koja je imala blistav filmski život, traži da se vratimo tekstu. Iznova. Jer tekst je početak uvijek boljeg razumijevanja. Slažete se s nama?

Gospodar prstenova" J. R. R. Tolkiena (Školska knjiga) jedna je od najmagičnijih i najuspješnijih priča svih vremena koja je doživjela i jednu od slavnijih ekranizacija s mnoštvom Oscara. Kao oksfordski profesor anglosaksonskog i engleskog jezika, Tolkien je iskoristio mogućnost koja mu se pružala, naime - nadohvat ruke imao je legendarno stoljetno blago; priču je samo trebao adekvatno "adaptirati". Uspio je - njegovo remek-djelo zasigurno je među najpopularnijim knjigama 20.stoljeća. Priča je započeta kao nastavak njegova ranijeg djela, "Hobita", međutim razvila se u kompleksniju i izdašniju priču. Kroz faze, pisana je između 1937. i 1949. godine, a velik je njezin dio nastao tijekom Drugog svjetskog rata.

image
Komplet Gospodar prstenova, izdavač Lumen, prijevod Marko Maras 

Prstenova družina prvi je od tri sveska. Radnja se odvija u (dakako!) imaginarnom svijetu, Međuzemlju. Prstenova je družina prvi put objavljena 24. srpnja 1954. u Ujedinjenom Kraljevstvu. Sastoji se od prologa "O hobitima i drugim temama" te Knjige prve i Knjige druge. Priča, po prilici, ide ovako:"u drevna vremena vilinski su kovači izradili Prstenove Moći, a Gospodar Tame Sauron iskovao je Vrhovni Prsten i ispunio ga svojom moći kako bi vladao nad svima ostalima. Međutim, Vrhovni mu je Prsten oduzet i premda ga je tražio diljem Međuzemlja, nije ga mogao naći. Nakon dugog razdoblja Prsten je pao u ruke Bilba Torbara, o čemu možete čitati u Hobitu. U jednom pospanom selu u Kotaru mladi Frodo Torbar dobiva strašan zadatak nakon što mu stariji rođak Bilbo preda Prsten na čuvanje. Frodo mora napustiti dom i krenuti na pogibeljno putovanje kroz Međuzemlje do Napuklina Kobi, gdje treba uništiti Prsten i osujetiti zle namjere Gospodara Tame."

image
Prstenova družina Lumen izdavaštvo 219 kn/ 
Komplet sve tri knjige, 549 kn (prije 657 kn) Školska knjiga 
 

Dvije kule drugi je od tri sveska ovog epskog romana. Družina Prstena je na svom pohodu prošla razna iskušenja i na kraju se raspala – Frodo, nakon što se uvjerio koliko mračna moć Prstena utječe na svakoga tko dođe u dodir s njim, odlučuje da put u Mordor nastavi sâm. Vjerni Sam ga ipak ne napušta. Nastavlja se veličanstvena i očaravajuća pustolovina koja je započela u Prstenovoj družini i koja će dosegnuti potresan vrhunac u Povratku kralja.

Povratak kralja: dok se zla sila Gospodara Tame Saurona širi kako bi osvojila cijelo Međuzemlje, Frodo i Sam s mukom napreduju kroz Mordor, sjedište Sauronove moći. Kako bi se porazio Gospodar Tame, treba uništiti ukleti Prsten Moći u vatri Napuklina Kobi. Ali put je nevjerojatno težak, a Frodo je sve slabiji. Opterećen željom, pada u očaj.

image
Povratak kralja, Lumen izdavaštvo 219 kn 
Komplet sve tri knjige, 549 kn (prije 657 kn) Školska knjiga