GG frajer: Josh O‘Connor

Princ Charles kojeg kraljevska obitelj uopće ne zanima

22. studeni 2020.
Fotografija: Rex Features
Ines Madunić
Ines Madunić

Josh O‘Connor zakleti je republikanac pa nije ni pomišljao da bi mogao ostvariti jednu od najvažnijih uloga karijere kao član kraljevske obitelji. No, jedna rečenica promijenila mu je mišljenje.

Zapravo, čekam da moja majka umre kako bi mi život imao smisla", bila je ta rečenica u seriji Petera Morgana koja je bila ključna. Zaintrigirala je engleskog glumca koji je u posljednje dvije sezone Netflixove serije "The Crown" utjelovio princa Charlesa. Za tu je tešku ulogu hvaljen i nagrađivan, a mislio je da je neće prihvatiti jer je, kako sam kaže, liberalni ljevičar.  

"Mislio sam da ne mogu ništa dati u toj ulozi. Republikanac sam, kraljevska obitelj uopće me ne zanima", rekao je, no Charlesov je lik bio napisan vrlo kompleksno - kao što i jest u stvarnom životu - a O'Connor je oduševio, kako u 3. sezoni, kao student i nadobudni, ambiciozni i zaljubljeni princ, tako i u posljednjoj, 4. sezoni, kao nesretno oženjeni princ koji osjeća sve veći pritisak obitelji. Upravo zbog toga, tog tereta na njegovim leđima, O'Connor se sve više grbio kako je sezona napredovala. Od stasitog princa sve do 30-godišnjeg pogrbljenog, namrštenog muškarca. 

image
Kao princ Charles u 4. sezoni 'Krune'

Josh O'Connor rođen je u gradiću Cheltenham, u obitelji srednje klase, a glumu je učio u bristolskoj Old Vic Theater School, koju su prije njega pohađali njegovi idoli, Pete Postlethwaite i Daniel Day-Lewis. Nakon diplome imao je manje televizijske uloge u "Peaky Blinders" i "Ripper Street", a zatim i nešto veću u kostimiranim  dramama "The Durrells in Corfu" i "Masterpiece". 

No, ono što ga je lansiralo među najtalentiranije glumce mlađe generacije bila je drama "God's Own Country" iz 2017., u kojoj glumi farmera koji se na imanju u Yorkshireu zaljubi u migrantskog radnika. No, kad je poslao snimljeni monolog, redatelj Francis Lee nije bio oduševljen.

image
Helena Bonham Carter, Erin Doherty i Josh O'Connor, koji u 'Kruni' igraju princezu Margaret, princezu Anne i princa Charlesa, sa svojim SAG nagradama
Foto: Profimedia

"Poslao je snimku u kojoj je briljantno odigrao emocionalno potisnutog i teškog čovjeka i pomislio sam da je samo 'igrao' sam sebe. To me zabrinulo. No, kad je došao na upoznavanje, bio je to nevjerojatno duhovit, pristojan, momak iz srednjoklasne obitelji koji nije mogao biti dalje od lika kojeg je trebao glumiti. On je jedan od onih rijetkih glumaca koji zaista mogu mijenjati oblik", rekao je Lee. Z atu ulogu O'Connor je dobio nagradu British Independent Film Award za najboljeg glumca, a dvije godine kasnije i za "Only You", film koji prati mladi par koji se bori s neplodnošću. 

Što se tiče "Krune", O'Connor kaže da je gledao prve dvije sezone zbog kolegice Vanesse Kirby, koja je glumila princezu Margaret. Tad je postao fan serije, a iako osobno ne podržava monarhiju, kaže kako poštuje kraljevsku obitelj, posebno kraljicu Elizabetu II. Navodno ga je autor Peter Morgan prvo zamijetio zbog - ušiju, koje su velike i pomalo klempave, baš kao kod Charlesa, a nakon prve audicije bilo mu je jasno da je savršen za ulogu.

image
S Emmom Corrin, koja u 'Kruni' igra princezu Dianu

Nakon završetka snimanja "The Crown", ponovno je snimao s Olivijom Colman, koja glumi kraljicu Elizabetu II, i to film "Mothering Sunday", a trenutno priprema "Romea i Juliju", film koji producira National Theater. 

image
S djevojkom Margot Hauer-King
Foto: Rex Features

Što se tiče njegovog privatnog života, već je neko vrijeme u vezi s Margot Hauer-King, poduzetnicom iz Londona. Pretpostavlja se da su se upoznali preko njezinog brata, Jonaha Hauer-Kinga, također glumca. Drže svoju vezu privatnom, a navodno su se prošle godine uselili u zajednički stan u Londonu. 

Iako se najčešće za crveni tepih oblači klasično, ponekad doda i neki starinski detalj, poput mašne umjesto kravate, a već je dvaput snimao kampanju za Loewe.