Hold me closer

Princeza & kralj: Britney + Elton John

26. kolovoz 2022.

Fotografije: Shutterstock Editorial/Profimedia

Veliki prijatelji s velikim hitom na pomolu

Elton i Britney su dugogodišnji prijatelji. Podržavatelji. Upravo je on bio jedna od rijetkih javnih figura koji su a priori stali na njezinu stranu u ovom dugom i iscrpljujućem, medijski vulgarno praćenom povratku elementarnih prava.

Toliko očekivani povratak ove, dugo zvane "princeze popa" potajno se snimao. Snimanje se dogodilo u studiju na Beverly Hillsu. Ipak, obrada njegovog klasika iz 1971. godine nije slučajna.

Postoje pjesme koje ostavljaju trenutni utjecaj na slušatelje, a postoje i druge kojima je potrebno malo vremena da ostave trag u svijesti javnosti. Primjer pjesme "Tiny Dancer", čiji tekst potpisuje Bernie Taupin, a glazbu Elton John, uvodna je pjesma na Johnovom albumu "Madman Across The Water" iz 1971. Elton ju čak nije ni izdao kao singl u Ujedinjenom Kraljevstvu, a, iako je bila singl u Americi, nije napravila veliki uspjeh, dosegnuvši samo 41. mjesto na ljestvici. Sada se očekuje,sasvim opravdano - puno veći uspjeh.

Pa zašto nije bio hit prvi put? Najjednostavnije objašnjenje je da je radijski edit za pjesmu, koja je trajala duže od šest minuta na albumu, oduzeo mnogo toga što ju je činilo odličnom. Uređivanje je lišilo “Tiny Dancer” suptilnog glazbenog razvoja koje vodi od Johnovog solo klavira i vokala na početku do inspirativnog gudačkog aranžmana Paula Buckmastera. Usput, tu je i pedal steel koji dodaje dašak countryja i zbor koji pjesmu nježno prenosi na područje gospela.

Taupin je u intervjuu za Rolling Stone 1973. priznao da pjesma govori o Maxine Feibelman, njegovoj tadašnjoj ženi. Feibelman je pak tek prije dvije godine u jednom intervju priznala: "Znala sam da pjesma govori o meni.”