gg interijeri

Prirodni materijali u domu za fanove boho stila

26. ožujak 2021.
Fotografija: iStock
Ines Madunić
Ines Madunić

Volite li boho uređenje interijera, željet ćete što više komada od prirodnih materijala poput ratana, bambusa, jute i lana.

Za sve ljubitelje boho stila, najvažnije je izabrati prave komade koji će doprinijeti opuštenom i chic izgledu interijera. Puno toplih boja, neobičnih detalja, ukrasa i prvenstveno - prirodnih materijala. Cilj je imati što više onih koji daju dojam "sirovog", autentičnog. Boho stil nikada nije van trendova, a jedni od najtraženijih trenutno su upravo komadi od prirodnih materijala poput bambusa, ratana, jute i lana. Od velikih, upečatljivih proizvoda pa sve do detalja, ova četiri materijala neće vas iznevjeriti ni funkcionalnošću niti estetskim dojmom. Čak i ako nemate i ne želite potpuno boho uređenje, ovi materijali mogu biti sjajan dodatak skandinavski uređenom prostoru, modernom ili pak shabby chic, cottage coreu. 

Sva četiri materijala odlično se slažu međusobno, ali i daju dobar kontrast komadima od metala, mramora i čelika, kojima će dati toplinu i "omekšati" dojam. 

Bambus

Jedna od najizdržljivijih stabljika upravo je bambusova, a istovremeno je vrlo lagan materijal, zbog čega se često koristi u proizvodnji namještaja. Na Dalekom istoku simbol je sreće i dugovječnosti, što je dodatan plus. Bambus je svijetlo smeđe boje, a jednako dobro izgledat će komadi za interijer kao i za vanjsko uređenje balkona, vrta ili terase. Otporan je na vanjske uvjete, a izgleda jako atraktivno. 

image
Balkonska garnitura - 4.984 kn (Namjestaj.hr) // Košara za rublje Wood - 299,99 kn (Emmezeta) // Viseći luster - 686 kn (Namjestaj.hr) // Vrtni stolci - 669 kn (Vivre) // Pladanj od pletenog bambusa - 159 - 259 kn (Zara Home) // Vrtni dvosjed s jastucima bambus 2.109 kn (Vivre)

Ratan

Proizvodi od ratana ili s detaljima od ovog materijala uvijek daju pomalo tropsku atmosferu prostoru. Radi se o materijalu koji se dobiva od stabljika palmi pa je, slično kao i bambus, istovremeno lagan i izdržljiv. Kako se radi o vrsti drva, uglavnom je tople, smeđe boje, iako može biti i bojan. 

image
Ormarić - 3.731 kn (Namjestaj.hr) // Lampa od ratana - 259 kn (Zara Home) // Drveni sklopivi stolac - 899 kn (Zara Home) // Buskbo stalak za biljke - 149,90 kn (Ikea) // Kolica za posluživanje - 1.999 kn (Zara Home) // Sjenilo Elsa - 54,90 kn (Vivre) // Viseća posuda za cvijeće 94,90 kn (Vivre)

Juta

Vlakno jute prirodnog je porijekla, dobiva se od tropske biljke, a najčešće se koristi za izradu vreća. Ipak, juta predivno izgleda ispletena u tepih, kako ćemo je najčešće pronaći u trgovinama, kao i u detaljima kao što su košare za organizaciju ili posude za cvijeće. Juta je jedan od obnovljivih izvora prirodnih vlakana, što znači da se može reciklirati i ponovno koristiti. 

image
Tepih Juta Lace - 399,99 kn (Emmezeta) // Tepih s protukliznom podlogom - 59 kn (Zara Home) // Okrugli tepih - 684 kn (Namjestaj.hr) // Posuda za cvijeće Melani - 59,99 kn (Emmezeta) //Set 3 posude za cvijeće Chloe 90,90 kn (Vivre)

Lan

Fino platno lana nezamjenjivo je u izradi odjeće, ali i raznih kućanskih tekstila. Koristi se za izradu stolnjaka, posteljine, zavjesa, a ako želite dodatni rustikalni dojam, lan ostavite pomalo zgužvanim. Jako je lagan i ugodan te izrazito cijenjen. Najljepše izgleda u prirodnim, neutralnim bojama kao što su bež, siva i bijela. 

image

Poplun od ispranog lana - 1.299 kn (Zara Home) // Sjenilo za lampu - £24.99 (H&M Home) // Ručnik od lana - 89 - 459 kn (Zara Home) // Fjaderklint zavjese - 599 kn (Ikea) // Laneni stolnjak - 49,99 € (H&M Home) // Lanena ukrasna jastučnica - 149 kn (Zara Home)