Potresna dokuserija

‘Prljavo bogat‘ zločinački um: pogledali smo seriju koja otkriva brojne kontroverze

17. lipanj 2020.
Fotografije: Getty Images 
Srđan Sandić
Srđan Sandić

Pogledali smo za vas seriju koja razotkriva razornu količinu zlorabljene moći koju je jedan muškarac imao u svojim rukama

Jeffrey Epstein:Prljavo bogat naziv je dokuserije koju možete pogledati na Netflixu, a problematizira fenomen Jeffreya Epsteina, notornog američkog biznismena optuženog i osuđenog za organiziranu prostituciju maloljetnih djevojčica, ali i nejasno podrijetlo novca kojim je raspolagao.

Kroz svjedočenje niza mladih žena o metodama i načinima zlostavljanja, piramidalnoj strukturi koju je uspostavio te manipulaciji kojom je držao stvari pod kontrolom – vidimo profil psihopata i narcisa, kako su ga mnogi stručnjaci do sad već i opisali.
Ono puno gore i vrlo uvjetno, strukturno rečeno – je zamijetiti perverziju moći koju je imao, osvajao i kojom je upravljao kao i tim ljudi koji ga je dio vremena nesvjesno, a veći dio vremena svjesno podržavao i omogućavao tu izvedbu zla. 
Posebno dirljiv dio dokumentarca svakako su snimke sa suđenja gdje se vidi lice muškarca koji ne izražava ekspresiju solidarnosti niti ikakva straha. Možda je previše za očekivati takvo što, ali ipak.

image
Tekst iz Vanity Faira koji je imao namjeru razotkriti dio počinjenih zločina, ali radi uredničke politike to nije napravljeno
---

Ghislaine Maxwell, utjecajna britanska socialite bila je njegova dugogodišnja partnerica koja je, kako se čini iz izjava i optužbi drugih sugovornica u dokumentarcu, aktivno podržavala Epsteina i dodatno omogućavala serije zlostavljanja koja je on naručivao. Stvar dodatno zahuktava činjenica da su intimusi ovog preminulog (ubijenog /samoubijenog – još uvijek su nerazjašnjene okolnosti njegove smrti u njujorškom zatvoru!) zlostavljača bili velika imena svjetske politike i industrije zabave poput Donalda Trumpa, Billa Clintona, Princa Andrewa, Kevina Spaceyja i mnogih drugih.

image
Jeffrey Epstein i Ghislaine Maxwell
 

Najgrozomorniji aspekt svakako je suradnja američke vlade i njegovog notornog odvjetničkog tima u vezi prve presude koja je, da nakaradno usporedimo, slična onoj Pabla Escobara – onomad. Lošiji motel koji glumi zatvor, a zatvorenik ima pravo 12 sati izostajati "radi posla" izvan prisilnog mu doma.

image
Privatni otok Jeffreya Epsteina

Međutim, da ne spoilamo previše. Dokumentarna je to serija koja po izvjesnim kritičarima nije dovoljno jasno istražila podrijetlo njegovog novca niti je dovoljno dobro uspostavila vezu s drugim akterima, omogućavateljima/icama ovog grozomornog, dugotrajnog zločina. Međutim, vrijeme je pred nama, i pred drugim autorima, novinarima da ovu i ovakve teme dodatno istraže.
Moć i njezine demonstracije su inherentno toksične, a posebno kad ju zadobiju emocionalno nestabilni pojedinci (i mikro zajednice!).