gg interijeri

Prostrani stan u povijesnoj četvrti Rima sa sasvim neobičnim detaljem

23. listopad 2021.
Fotografije: Lorenzo Zandri

Transformacija mračnog građanskog stana u svijetlu oazu punu prirodnih materijala.

U povijesnoj četvrti Appio Latino, udaljenoj oko pet kilometara od samog centra Rima, nalazi se stan koji su arhitekti studija Margine renovirali i dali mu potpuno drugačiji izgled. Četvrt je poznata po bazilici Svetog Ivana Lateranskog i okružena je starorimskim nalazištima, poput Aurelijanovih zidina. U jednoj od zgrada koja datira iz 1930-ih nalazi se i stan u vlasništvu jazz glazbenika, koji je htio prostrani, funkcionalni stan koji bi bio nešto "između koncertne dvorane i lounge prostora". Projekt je nazvan "Casa del Musicista", odnosno "Glazbenikova kuća". Radi se o stanu od 130 kvadratnih metara koji je, kao i većina građanskih stanova, bio fragmentiran manjim prostorijama i imao malo prirodnog svjetla. 

image
Minimalizam s retro detaljima
image
Neobičan oblik dnevnog boravka

Neki su zidovi maknuti kako bi se prostor otvorio i dobio više svjetla, a stvorene su prostorije neobičnih oblika; recimo dnevna soba, ujedno i radna, imaju pet zidova, a na tu se sobu nadovezuje kuhinja. Na zidu koji razdvaja kuhinju, hodnik i dnevni boravak veliki je zaobljeni statement ormar koji je izrađen od hrastovih letvica. Proteže se do stropa i izgleda poput stupa, a funkcionira kao spremište te pretežno bijelom interijeru daje potrebnu dozu topline i teksture.

image
Fotografije: Lorenzo Zandri
image
Skriveno spremište razdvaja tri sobe
image
Ormar razdvaja tri prostorije

"Zaobljeni ormar daje dojam simetričnosti prostoru, a gusta struktura vanjskog dijela poboljšava akustiku prostora, čime postaje nešto poput pasivnog instrumenta", kažu vlasnici studija Margine, Giulio Ciccarese i Valentina Pontieri.

Slične su pregrade postavljene i u drugim prostorijama u stanu, primjerice u kuhinji, hodniku i kupaonici, dok je u spavaćoj sobi cijeli zid izveden od hrasta. 

image
Detalj u kuhinji
image
Hrast daje kontrast bijelom, minimalističkom interijeru
image
Detalji u cijelom stanu izrađeni su od hrastovih letvica
image
Unutrašnjost kupaonice

Stan je uređen potpuno minimalistički, uz prirodne materijale i vrlo malo vintage detalja koji funkcioniraju kao protuteža praznim, bijelim zidovima i oštrim, jednostavnim linijama. Primjerice, u stanu su vintage Venini Triedri lusteri od murano stakla, lampe koje je Pepe Fornas dizajnirao za Aromas del Campo, sve iz 60-ih godina prošlog stoljeća, te Salvatori skulpture iz linije Omaggio a Morandi. 

image
Prostrani dnevni boravak s vintage Venini Triedri lusterima
image
Zid u spavaćoj sobi koji skriva ormar