GG gastro + putovanje

Putujemo i pratimo zvjezdice slovenske gastronomije

19. lipanj 2020.
FOTOGRAFIJE: Hanza media arhiva

Ovo su najbolji restorani u Sloveniji, koji su ove godine prvi put dobili Michelinove zvjezdice. Oni koji prate gastronomiju znaju da se to trebalo dogoditi još prije nekoliko godina.

Imamo prijedlog uzbudljivog gastro putovanja - obilazak najboljih slovenskih restorana! Poznavatelji svjetske i lokalne gastronomije i scene znaju da se u susjednoj državi jede vrhunski te da imaju jednu od najuzbudljivijih scena u Europi. No, veliki Michelin to je prepoznao tek ove godine kad su prvi put dodijeljene zvjezdice za šest slovenskih restorana. Još njih četrdesetak dobilo je druge oznake vrhunske kuhinje. Od centra Ljubljane preko doline rijeke Soče do Nove Gorice i dvoraca, evo najboljih slovenskih restorana. 

Hiša Franko (Kobarid), chefica Ana Roš 

Anu Roš San Pellegrino proglasio je najboljom svjetskom cheficom prije tri godine, a tek je sada dobila dvije Michelinove zvjezdice. Za sve koji prate svjetsku i lokalnu gastronomiju, to se trebalo dogoditi puno ranije.

Njezina Hiša Franko najbolji je restoran u Sloveniji, a ona je hvaljena diljem svijeta zbog modernog pristupa tradicionalnoj slovenskoj kuhinji. Restoran u sklopu istoimenog hotela smješten je iznad doline rijeke Soče, rezervacija je obavezna, u ponudi je jedan tasting meni s 11 sljedova (nema a la carte naručivanja) koji košta 175 eura te će vam za njega trebati minimalno tri sata. 

Aninu filozofiju možete pobliže upoznati i u Netflixovom serijalu "Chef's Table", gdje je njoj i Hiši Franko posvećena jedna epizoda. 

Hiša Denk (Zgornja Kungota), chef Gregor Vračko

Još jedna tradicionalna priča - Hiša Denk obiteljski je restoran i maleni hotel koji jeu obitelji Vračko godinama, a osim chefa Gregora, i njegov je brat David vrhunski chef. Nakon usavršavanja u svijetu s najboljim kuharima, Vračko se vratio u Zgornju Kungotu, mjesto sjeverno od Maribora.

Sve se bazira na svježim, najkvalitetnijim lokalnim namirnicama, a Vračko je poznat po tome što se ne voli osobno eksponirati, a u restoranu radi sve, od kuhanja, konobarenja i dočekivanja gostiju. U ponudi imaju tri menija - s tri, pet i sedam sljedova, cijene su od 38,90 do 68,90 eura.

Vila Podvin (Radovljica), chef Uroš Štefelin

A la carte restoran pod vodstvom Uroša Štefelina ponosi se tradicionalnom kuhinjom i pronalaženjem starinskih recepata. Na meniju su, primjerice, goveđa rebra s crvenom palentom, mrkvom, ukiseljenom rabarbarom i majonezom s timijanom; marinirane i pečene šparoge s povrtnim rižotom s bazgom; juneći jezik s lobodom, djetelinom, koprivom i jamar sirom; brancin s pastom punjenom mohant sirom, juha od brancina s koprivama... Cijene se kreću od 39 eura za tri slijeda do 89 eura za 8 sljedova. 

Pri Lojzetu (Vipava), chef Tomaž Kavčič

Četvrta generacija kuhara trenutno vodi obiteljski restoran Pri Lojzetu, a chef Tomaž Kavčić dobitnik je prestižne nagrade za inovativnost organizacije Jeunes Restaurateurs d’Europe. Karijeru je gradio u inozemstvu, priznaje da ga je jedno vrijeme fascinirala trendovska molekularna gastronomija, ali onda se vratio korijenima i sad uživa u tome da doda svoj jedinstveni autorski potpis tradicionalnoj kuhinji. 

Pri Lojzetu se nalazi u dvorcu Zemono u Vipavi, u ponudi su četiri degustacijska menija s devet sljedova (mesni, vegetarijanski, riblji i tradicionalni) po cijeni od 65 eura. 

Dam (Nova Gorica), chef Uroš Fakuč

Chef i sommelier Uroš Fakuč ponosi se svojom modernom mediteranskom kuhinjom koju savršeno sparuje s vrhunskim vinima. Dam je boutique restoran i hotel s vinskim podrumom s više od 300 vina. Otvoren je tek prošle godine, a Fakuč je izjavio kako mu je to bio san otkad se počeo baviti ugostiteljstvom. I on voli tradicionalnu mediteransku kuhinju, koju je učio kod najboljih talijanskih chefova, a posebno se veseli moderniziranju starih, zaboravljenih recepata. 
Šest sljedova chefovog menija koštat će vas između 55 i 65 eura. 

Atelje (Ljubljana), chef Jorg Zupan

Jedini ljubljanski restoran s Michelinovom zvjezdicom vodi mladi chef Jorg Zupan pod sloganom: "Jednostavno, ali profinjeno". Nakon što je radio u Australiji, Ujedinjenom Kraljevstvu i Norveškoj, Zupan je otvorio "Atelje" u hotelu Union u centru Ljubljane, a meni svjedoči o njegovom međunarodnom iskustvu i ljubavi prema raznim svjetskim kuhinjama.

Kombinira tradicionalne slovenske recepte s namirnicama kao što su kombucha i miso. Možete izabrati između tri slijeda ili pet (25 ili 39 eura), ali i izabrati između ponuđenih jela. Cijene se kreću od 8 do 11 eura za predjela te od 9 do 18 eura za glavna jela.