GG SLUŠA: FIONA APPLE

Radikalna intima i snaga u pjesmama feminističke ikone

27. travanj 2020.
FOTOGRAFIJE: Getty Images

Nakon osam godina pauze, američka kantautorica objavila je novi album koji su kritičari brzo zasuli pohvalama, a neki ga nazivaju i njezinim najboljim uratkom dosad. Tko je Fiona Apple i što slušati iz njezinog bogatog kataloga?

Umjetnost radikalne osjetljivosti" naslov je na New Yorkeru o novom albumu Fione Apple, "Fetch the Bolt Cutters", njezinom petom studijskom albumu i prvom nakon osam godina. Kultni glazbeni portal Pitchfork dao joj je maksimalnu ocjenu 10/10, koju nije dodijelio nijednom umjetniku u posljednjem desetljeću.

Za one koji su pratili Fionu otpočetka, kad je 1996. objavila prvijenac "Tidal" sa samo 17 godina, ovo je njezin "najzreliji album", a za one koji je tek sad otkrivaju pravo je osvježenje jer već dugo nismo imali mainstream glazbenicu s tako snažnim pop rock kantautorskim albumom.

"Radikalna osjetljivost" jako je dobar opis glazbe koju Apple isporučuje na svim svojim albumima. Intimna, duboka i snažna, ali i krhka te povremeno autoironična, sve je to Fiona Apple, koja je za prvijenac dobila Grammy, a onda i objavila cijelom svijetu da ne voli "industriju zabave" kao ni koncept celebrityja, nakon čega je postala persona non grata u toj istoj industriji te u medijima označena kao "problematična".

Svaki njezin album dosad bio je hit, pohvaljen od kritičara i oduševljeno prihvaćen od njezinih obožavatelja. Bez ijednog spominjanja te riječi na F, postala je feministička ikona.

U svojim je pjesmama otvoreno pričala o slomljenom srcu, borbi s ovisnošću, problemima s mentalnim zdravljem, ali i o politici, odnosno o položaju žena u društvu; navodno je pjesmu "For Her" napisala u napadaju bijesa nakon što je Trumpov kandidat Brett Kavanaugh nominiran za suca Ustavnog suda, i to nakon što je optužen za seksualno zlostavljanje.

Novi album otvara "I Want You To Love Me", koja se savršeno uklapa u tu definiciju "radikalne osjetljivosti". Svi mi sanjamo potajno o tome da nas netko voli, ali tko ima hrabrosti reći to drugome u lice - ili u lice cijelome svijetu? Eto, Fiona je to rekla za sve nas.

Inače, naziv albuma dolazi iz BBC-jeve kriminalističke drame "The Fall", u kojoj je Gillian Anderson istražiteljica koja hvata serijskog ubojicu (Jamie Dornan). U jednoj od scena, u kojoj nailaze na sobu u kojoj je zatočena žena, Anderson kaže, praktički usput: "Fetch the bolt cutters" ("Donesite kliješta za rezanje"), što je Apple odmah zapisala i odlučila da je to naziv njezinog novog albuma.

"U smislu - uzmite svoj alat za oslobođenje. Oslobodite sami sebe", objasnila je Apple, dodajući da se ona htjela osloboditi ideja koje je imala o samoj sebi kroz život.

A jedna od ideja koje su drugi imali o njoj - i koje se ona nimalo ne srami - jest da nema dlake na jeziku i da će vam reći ono što misli, kakva god cijena bila. Pjesma "Under the Table" govori upravo o tome; Fiona je došla na večeru sa svojim partnerom, iako nije htjela ići, ali ju je ona nagovorio da dođe. I nije joj se svidjelo nešto što je čula pa je progovorila protiv toga, odnosno - započela je svađu. I neće ušutjeti unatoč tome što je on "udara" ispod stola.

"I would beg to disagree, but begging disagrees with me" uvodni je stih u kojem nema nikakve ranjivosti, samo snaga.

I iako je u intervjuima uvijek ponavljala kako nikad nije sebe vidjela kao nekoga tko daje glas drugima, to je upravo ono što je radila kroz cijelu karijeru. Primjerice, pjesma "Paper Bag" s njezinog drugog albuma "When the Pawn..." govori o ušutkavanju, o nekome tko vas uvjerava da umišljate stvari i o vezama koje to nisu s muškarcima koji to nisu - "It's all in your head, and I said - so's everything but he didn't get it. I thought he was a man, but he was just a little boy".

Pjesma "Sleep To Dream" trebala je biti najavni singl za prvijenac "Tidal", ali je izdavačka kuća tražila da napiše nešto više radiofonično, odnosno htjeli su hit. "Criminal" je zato navodno napisala u manje od sat vremena i do danas je to jedan od njezinih najvećih hitova.

Međutim, "Sleep To Dream" dosegnuo je gotovo mitske razmjere, a Kanye West istaknuo je kako je stih "I have never been so insulted in my life" njegov najdraži prvi stih iz pjesme ikad - iako to nije prvi stih. West je više puta isticao kako je Apple jedna od njegovih najdražih umjetnica te tvrdi kako ga je njezin "Tidal" inspirirao za "Registration".

Ono što njezinu glazbu čini posebnom je činjenica da ne stari. "Tidal" i danas zvuči svježe i aktualno, što se ne može reći za mnogo albuma iz devedesetih. Razlog je vjerojatno upravo u njezinoj radikalnoj osjetljivosti i gotovo radikalnoj iskrenosti. Gdje god počeli s Fionom Apple, nećete pogriješiti.