GG sluša

Róisín Murphy: pop princeza u egzilu od glama. Ili upravo suprotno?

12. svibanj 2020.
Fotografija: Getty Images
Srđan Sandić
Srđan Sandić

Da, ona je možda kraljica tog novog razumijevanja "glama": hipsterskog, second hand, prevelikih konfekcijskih brojeva, različitih glazbenih izričaja, "post post post" diskursa, a možda samo izvrsno upravlja dojmom o sebi? Róisín Murphy je prije i poslije svega prvenstveno izvanredna glazbenica.

Róisín Murphy prognana je glamurozna pop princeza. Ona je simbol suradnje - diska i umjetnosti, senzualnosti i inteligencije, raskošne površnosti i egzistencijalne tjeskobe, valja parafrazirati Marka Fishera kako bismo što bolje i šire opisali ovu irsku umjetnicu koja se ove godine vratila sa singlom koji je opisan kao izvandredan povratak diska. Prisjetili smo se nekih od hitova.

Početak ove velike glazbene priče i karijere datira iz devedesetih prošlog stoljeća kada Murphy kao članica britansko-irskog trip hop benda Moloko ostvaruje nevjerojatan uspjeh sa svojim tada i intimnim partnerom Markom Brydonom. Sigurno se sjećate ovog velikog hita:
Nakon raspada Moloka, Murphy je započela solo karijeru, izdavši svoj debitantski album "Ruby Blue", napisan i produciran s eksperimentalnim glazbenikom Matthewom Herbertom, uz ozbiljnu pohvalu kritike.
Jedan od većih hitova svakako je:

Njezin drugi solo album, "Overpowered", objavljen je 2007., a pjesma po kojoj album nosi ime postala je pravi hipsterski hit.Nakon osmogodišnjeg odmora (koji je ipak uključivao nekoliko singlova, i raznih suradnji s drugim umjetnicima), treći album "Hairless Toys" objavila je 2015.; nakon kojeg je nominirana za glazbenu nagradu Mercury i nagradu Ireland Music Choice.
Poznata je i suradnja s Borisom Dlugoshem.Sljedeće godine izdala je svoj četvrti album "Take Her Up to Monto" (2016).U 2018. izdala je album glazbenih suradnji s producentom Mauriceom Fultonom. Kritika ju je opet pohvalila.

U ožujku 2020. objavila je novi singl po kojemu će se zvati i album. Rolling Stone ga opisuje kao "izvanredan povratak diska":