Giorgio Armani jedan je od omiljenih i najuspješnijih svjetskih dizajnera, a osim što voli modu, oduvijek je poznat po svojoj ljubavi prema bilo kakvim užicima. Ima devet vila po cijelom svijetu, ljeta provodi s prijateljima na jahti, uživajući u najboljim specijalitetima, a iako je prošao cijeli svijet, uvijek se vraća svojoj Italiji.
Zbog ljubavi prema hrani, otvorio je svoj prvi restoran 1998. godine u Parizu, a danas ima više od 20 restorana na četiri kontinenta te je 2018. dobio i svoju prvu Michelin zvjezdicu.
Već je godinama vegetarijanac, prestao je konzumirati alkohol, ali tjestenine se nije odrekao.
"Odrastao sam u teškom periodu, za vrijeme Drugog svjetskog rata i uglavnom smo jeli vrlo jednostavna jela s jako malo sastojaka. Jedno od omiljenih jela koje mi je majka često pravila u djetinjstvu je Tortelli alla Piacentina. I sam danas najčešće spremam klasična talijanska jela", rekao je za Vogue.
Tortelli alla Piacentina tradicionalno su jelo talijanskog grada Piacenza, poznati su i pod nazivom "tortelli s repom" ili "Petrarcini tortelli", jer se prvi zapis o njima pojavljuje još u 14. stoljeću. Navodno je pjesnik Francesco Petrarca došao na večeru kod mecene Bernarda Anguissole. Tom je prilikom on naredio kuharima da za slavnog pjesnika pripreme raviole, ali da izmisle neki vizualno zanimljiviji oblik paste.
Giorgio Armani odrastao je u Piacenzi, a podijelio je svoj recept, odnosno recept svoje majke za poznato jelo.
Tortelli alla Piacentina
Punjenje:
600 g ricotta sira
600 g špinata
jedno jaje
100 g naribanog sira Grana Padano
100 g naribanog sira Pecorino (ili nekog drugog tvrdog kravljeg sira)
sol i papar
Špinat blanširajte i fino narežite te pomiješajte s ocijeđenom ricottom i ostalim sastojcima. Stavite smjesu u frižider na hlađenje na sat vremena.
Svježa tjestenina:
600 g brašna
4 jaja
120 ml tople vode
sol
Od sastojaka zamijesite glatko tijesto pa prekrijte plastičnom folijom i ostavite pola sata. Zatim razvaljajte tanko i izrežite na malene kvadratiće (oko 6 cm). U sredinu svakog kvadratića stavite žličicu punjenja, a prije nego što zatvorite pastu, navlažite rubove pa ih spojite. Prebacujte krajeve s jedne na drugu stranu kako biste dobili izgled pletenice. Krajeve "smotajte" da dobijete oblik bombona.
Umak
100 g maslaca
šaka svježe kadulje
20 g Grana Padano sira
Otopite maslac te ga pomiješajte sa svježom kaduljom. Nakon 3-4 minute, kad je maslac već zavrio, dodajte Grana Padano sir i sve pomiješajte te maknite s vatre. Pastu skuhajte u kipućoj posoljenoj vodi, ocijedite te je ubacite u tavu s umakom. Pomiješajte, prelijte maslinovim uljem te poslužite sa svježim začinima i naribanim tartufima po želji.