Obožavatelji, pripremite se!

Sally Rooney nam donosi novu poslasticu

13. siječanj 2021.
Fotografije: Profimedia 
Srđan Sandić
Srđan Sandić

Ili se tome barem nadamo. Jesen će, sasvim je jasno, biti uzbudljiva!

Treći roman Sally Rooney, prvi nakon iznimno hvaljenih "Normalnih ljudi", bit će objavljen 7. rujna. Zvat će se "Beautiful World, Where Are You", najavio je u utorak spisateljičin britanski izdavač Faber. U novomu romanu pratimo Alice i Eileen, dvije prijateljice u 20-ima koje su se našle na vrlo različitim putanjama života.

Alice, spisateljica, upoznaje Felixa, koji radi u distribucijskom skladištu i traži od njega da otputuje s njom u Rim; Eileen, oporavljajući se od prekida u Dublinu, počinje koketirati sa Simonom, prijateljem iz djetinjstva. Slično njezinim prethodnim romanima "Razgovori s prijateljima" i "Normalni ljudi", velik dio prijateljstva Alice i Eileen odvija se putem e-pošte, gdje protagonisti "razmjenjuju e-mailove o umjetnosti, prijateljstvu, svijetu oko sebe i složenim ljubavnim odnosima koji se odvijaju u njihovom vlastitom životu", navodi se u tekstu. “Kažu da se žele uskoro ponovno vidjeti. Ali što će se dogoditi kad to učine? "

Alex Bowler, izdavač u Faberu koji je roman naručio, nazvao ga je "knjigom prijateljstva i seksa, umjetnosti i vjere, moći i ljubavi. Još jednom vas upija u unutarnji život likova briljantnih umova i bolnih srca, istovremeno predstavljajući sljedeći kreativni iskorak jedne jedinstvene spisateljice. Knjiga odiše inteligencijom, empatijom i ljepotom."

Kate Skipper, glavna operativna direktorica tvrtke Waterstones, rekla je da je ovaj roman "postavljen kao najiščekivanija jesenska knjiga kako za čitatelje, tako i za prodavače knjiga." Rooney je postala književni fenomen već objavljivanjem njezina prvijenca "Razgovori s prijateljima" 2017.godine. Roman "Normalni ljudi" iz 2018. bio je kritički hvaljen te je vrlo brzo postao bestseler; kojeg je Guardian proglasio "budućim klasikom", nominiran je za nagradu ˝Man Booker˝ i dobitnik je nagrade za roman godine ˝Costa˝. U televizijsku seriju adaptirali su ga BBC Three i Hulu 2020. godine.