‘Malcolm and Marie‘

Samo dvoje ljudi, jedna kuća i noć ispunjena intimnim razgovorima

12. siječanj 2021.
Fotografija: Profimedia
Ines Madunić
Ines Madunić

Zendaya i John David Washington zvijezde su novog filma koji se na Netflixu počinje prikazivati 5. veljače.

Intimna drama Sama Levinsona, snimana u crno-bijeloj tehnici, već je favorit za brojne nagrade. "Malcolm and Marie" krajem siječnja počinje se prikazivati u izabranim kinima (kako bi mogli konkurirati za velike nagrade), ali veliki boom očekuje se kad se film pojavi na Netflixu, 5. veljače. Trailer pokazuje verbalne duele Zendaye i Johna Davida Washingtona, jedinih glumaca koji se pojavljuju u filmu. Sve je snimljeno u jednoj kući u Kaliforniji, što je estetski iznimno privlačno. 

Film prati priču mladog redatelja Malcolma koji se s djevojkom Marie vraća kući nakon uspješne premijere filma. No, razgovor uskoro kreće u drugačijem smjeru od slavlja koje se očekuje. 

Scenarij je napisao Levinson, koji je film i režirao, a sve u suradnji sa Zendayom. Njih su dvoje već radili na hit seriji "Euphoria", za koju je ona nagrađena Emmyjem, a kad je karantena spriječila snimanje druge sezone, ona je predložila da snime film u skladu s epidemiološkim mjerama. Nakon nekoliko ideja, konačno je došla ona prava. 

"Njegova neformalna ideja išla je ovako: 'Što ako maknemo sve? Nema nikakvih trikova, ničega. Kako bi to izgledalo? Recimo da je to priča o vezi. Dvoje ljudi, jedno je uzrujano jer im drugi nije zahvalio na nečemu i njih su dvoje u jednom prostoru. I to je sve'", ispričala je Zendaya za GQ magazin. Iz toga se rodio scenarij na "Malcolm and Marie", a film su snimali ljetos.  

Jedini je to projekt na kojem je radila prošle godine - ali ne zato što nije imala ponuda. Štoviše, bilo je mnogo, ali nijedna joj se nije svidjela. 

"Ne zato što su scenariji bili loši. Osjećala sam da su ženske uloge uglavnom bile beznačajne, u smislu - sve sam ih mogla igrati kao jednu osobu. Najbolji način da to opišem je da kažem kako bi žene u tim scenarijima uglavnom služile glavnom muškom liku, pomagale mu da stigne do svog cilja. Nisu imale svoju priču, bile su jednodimenzionalne i sve su se činile kao jedna te ista osoba. Te su uloge bile ok, ali ne bih ništa naučila iz njih", rekla je Zendaya, dodajući kako je Marie lik koji nije pasivan i puno je više od samo dodatka muškom liku.

Osim sirovo iskrene priče o jednom intimnom odnosu, jedva čekamo "Malcolma and Marie" baš zbog Zendaye, kojoj je ovo zapravo prva, prava "odrasla" uloga. S obzirom na to da je prošle godine ova 24-godišnjakinja postala najmlađa dobitnica Emmyja za glavnu ulogu u dramskoj seriji, ne sumnjamo da bi nas ovom ulogom mogla oduševiti.