Bliže nego što mislite

Sanjate o odmoru u prirodi prepunom gastro senzacija?

24. lipanj 2021.
​Fotografije: Tomo Jeseničnik
Sponzorirani sadržaj/Hrvoje Petrić

Ako ove godine želite zadovoljiti svoje nepce i potpuno se prepustiti uživanju u prirodi i vrhunskoj gastronomiji, znamo koja je vaša iduća destinacija.

Ovo će ljeto 2021. biti obilježeno hedonizmom. Jedva čekamo potpuno se opustiti, uživati u prirodi i slobodi, udahnuti svjež zrak, imati pravi wellness dan u termama. Možda razgledati povijesno-turističke lokacije i naučiti nešto novo? Privlače nas i uzbudljiva iskustva poput hikinga, paraglajdinga ili bicikliranja po zelenim obroncima. A nakon aktivnog dana, najbolje odgovara zdrav i ukusan obrok uz vrhunsko vino. Ako je baš to odmor kakav si priželjkujete, ne morate tražiti dalje. 

Naime, susjedna Slovenija proglašena je Europskom gastronomskom destinacijom 2021. godine, i to s razlogom. Promišljeni spoj tradicije i modernog pristupa gastronomiji rezultiraju senzacionalnom ponudom koja će zadovoljiti i one najzahtjevnije te vam pružiti sasvim novo iskustvo. Sve to zahvaljujući suradnji visokokvalitetnih malih proizvođača, farmera, vinara, sirara, medara te restoratera i drugih ugostitelja. Obilje kvalitetnih gostilni, vrhunskih kao i tradicionalnih restorana i seoskih domaćinstava, malenih dizajnerskih te velikih vinarija... Sve to samo na pola sata od Zagreba. Tek toliko vam treba do regije Posavje, koju nazivaju "uspavanom ljepoticom slovenskog turizma". Možda nisu najpoznatiji ili najrazvikaniji - ali, kako kažu, zato imaju najbolju gastronomiju, najbolja vina i najveće terme, najljubaznije domaćine i - potpunu ravnotežu i mir. I sami Posavci su takvi - mirni, opušteni, jedno s prirodom. 

image
Eno-gastro iskustvo u Posavju ćete pamtiti

Čim prijeđete granicu, provest ćete se iznad stoljetnih šuma Gorjanaca s pogledom na vinorodne Bizeljske brežuljke i srednjovjekovni dvorac Mokrice. Volite li golf, ovdje je jedan od najljepših slovenskih hotela okružen nevjerojatnom prirodom. 

U Brežicama bogata je ponuda restorana, od suvremenih do tradicionalnih, dok u Bistrici ob Sotli morate probati jela od kopuna, kastriranog mladog pijetla koji se ovdje priprema na mnogo načina, a najčešće kao coq au vin. Gdje god se našli u Posavju, ne propustite probati jela od autohtone sorte crno-bijele svinje krškopoljca, čiji specijaliteti su nadaleko poznati. Okružena rijekama - Savom, Krkom i Sutlom, regija je poznata i po ribljim jelima. Ako želite u potpunosti doživjeti svu raznolikost gastronomske ponude ove regije, ne propustite manifestaciju Okusi Posavja, na kojoj se okupljaju brojni ugostitelji i proizvođači iz Čateža i Posavja. 

image
Velik je izbor tradicionalnih restorana i gostilni...
 
image
...kao i onih suvremenih

Ljubitelji čokolade uputit će se prema Krškom i Sevnici, točnije dvorcu Rajhenburg. Tu su između dva svjetska rata živjeli redovnici trapisti koji su pokrenuli proizvodnju čokolade. Njihova čokolada torta oduševila je tadašnjeg austrougarskog cara Franju Josipa, koji ju je nazvao Imperial. 

Uz čokoladu ide vrhunsko vino pa se zaputite prema Kostanjevici na Krki. Mjesto okruženo vinogradima pravo je mjesto za uživanje u Plavecu žutom, dok u cijelom Posavju ne propustite kušati cviček. Autohtona je to sorta vina koja se proizvodi od mješavine nekoliko crnih i bijelih sorti, a koje možete pronaći u vrhunskim vinarijama u ovom području. 

image
Kraj prepun vinarija i vrhunskih vina

Planirate li aktivni odmor, Posavje nudi brojne sadržaje, od golfa, paraglajdinga, hikinga, penjanja, bicikliranja, ribolova, jahanja, splavarenja... Primjerice, možete biciklom otkrivati brojne dvorce Posavja, usput uživajući u predivnoj prirodi, pješačiti stazom Koščeva kroz vinograde do Parka prirode Jovsi, uživati u pogledu na Posavje odozgo u paraglajderu ili balonu... 

image
Brojni dvorci Posavja čekaju da ih otkrijete; na fotografiji dvorac Mokrice

A za one koji preferiraju mirniji odmor i dolaze s cijelom obitelji, tu su terme i kupališta te wellness i spa centri u kojima ćete se konačno opustiti i odmoriti. Zbog svoje blizine, Posavje je idealno za weekend getaway, ali i za duže odmore kako biste zaista uživali u brojnim mogućnostima ove susjedne regije. 

image
#ifeelsLOVEnia #catezinposavje