gg binge

Serije na španjolskom koje trebate gledati, a nisu ‘La Casa de Papel‘

02. travanj 2021.
Fotografija: Profimedia
Ines Madunić
Ines Madunić

Sjajne "La Casa de Papel" ili "Money Heist" već smo odgledali, ali baš kao i "Narcos", ali ima još super serija na španjolskom jeziku koje vrijedi pratiti.

Možda zbog meksičkih sapunica niste baš voljni gledati serije na španjolskom jeziku, ali znamo da su one napravile nekoliko stvari za sve nas koji smo odrastali na "Marisol" i "Esmeraldi"; ili ste zavoljeli španjolski ili ste ga zamrzili, a u svakom slučaju znate neke fraze i danas. No, to vas ne bi trebalo sprječavati da pogledate odlične uratke na tom jeziku koji su nam sada dostupni na streaming platformama. Znamo da ste "La Casa de Papel" i "Narcos" odgledali, a mi imamo nekoliko prijedloga za proširivanje vidika.  

Who Killed Sara

Nedavno dodana na Netflix, meksička triler serija prati priču Alexa Guzmana, koji je odradio 18 godina u zatvoru nakon što je krivo optužen za smrt svoje sestre Sare. Pri izlasku, krene u svoj osvetnički pohod na moćnu obitelj Luzcano, koju krivi za ono što se dogodilo njegovoj obitelji. No, nije sve onako kakvo se čini, a činjenica da je internet već prepun tekstova o "objašnjenjju kraja" ove serije, obećava napetih 10 epizoda i puno neočekivanih obrata. 

Dark Desire

Meksička serija nedavno je oduševila korisnike Netflixa, a glavnu glumicu prepoznat će fanovi serije "Rebelde". Maite Perroni glumi Almu, udanu ženu koja se spetlja s mladim Dariom. No, ono što je za nju bila samo prolazna afera, za njega je nešto više - i puno opasnije. Seriju opisuju kao nešto između "You" i "365 Days", a radi se o trileru s puno seksi scena. 

The Mess You Leave Behind

Još jedan triler koji ćete voljeti. Snimljena prema istoimenoj knjizi, serija prati profesoricu književnosti Raquel koja se sa suprugom seli u maleni galicijski grad, gdje je on odrastao, kako bi preuzela mjesto profesorice u lokalnoj gimnaziji. Uskoro saznaje da je njezina prethodnica Viruca tragično poginula, a iako se njezina smrt službeno vodi kao samoubojstvo, Raquel uskoro počinje saznavati brojne tajne koje je ostavila iza sebe. Gledajte na Netflixu.

Valeria

Želite li ipak nešto opuštenije, "Valeria" bi mogla biti vaš izbor. Radi se o ženskoj seriji o ljubavi i prijateljstvu, no nije smještena u New York nego u Madrid. Valeria je spisateljica koja se nađe u ljubavnom trokutu, a u pomoć joj pristižu, kao i uvijek, njezine prijateljice Lola, Carmen i Nerea. Light zabava za one koji se žele opustiti na Netflixu. 

La Casa de las flores

Nešto malo zabavnije je ova meksička serija o uspješnoj obitelji, vlasnicima cvjećarne koji se prema van čine savršeni. No, sve će se promijeniti kad baš u njihovoj cvjećarni mrtva bude pronađena ljubavnica oca koja je iza sebe ostavila i kćer. Cijela obitelj pokušava se nositi s izdajom, pogotovo majka koja saznaje da je njezin suprug cijelo vrijeme vodio dvostruki život - ali i imao noćni klub istog imena kao cvjećarnica. Malo manje triler, malo više obiteljska humorna drama čije se dvije sezone prikazuju na Netflixu. 

Milom ili silom

Ne baš ozbiljna, ali svakako dramatična i još više komična španjolska je serija "Milom ili silom", odnosno "Por H o Por B", o prijateljicama Hache i Belén koje se godinama nisu vidjele, a sad se susreću u madridskom kvartu Malasañi, poznatom kao najhipsterskijem dijelu grada. Odrasle na periferiji Madrida, pokušavaju se snaći u tom hektičnom i za njih potpuno nepoznatom svijetu. Ako vam nedostaje zabavnih priča o prijateljicama koje se bore sa životom, i to još u Španjolskoj, pratite "Milom ili silom" na HBO GO.

Domovina

Potresna povijesna drama o smještena u Baskiju s temom terorizma i domoljublja te fokusom na različita iskustva s terorističkom skupinom ETA, koja se borila za neovisnost pokrajine. Pratimo priče dvije žene koje su nekad bile prijateljice; jedna je postala udovica nakon što joj je muž poginuo u napadu ETA-e, a sin druge pridružio se toj organizaciji. Hvaljena i nagrađivana serija dostupna je na HBO GO. 

Alta Mar

Serija koja će se svidjeti ljubiteljima misterija i detektivskih priča, a podsjeća na "Ubojstvo na Nilu" Agathe Christie. Smještena u kasne 40-e godine prošlog stoljeća, priča prati sestre Evu i Carolinu koje putuju kruzerom od Španjolske do Brazila nakon smrti njihova oca. Na putovanju se uključe u rješavanje nekoliko slučajeva smrti na samom brodu, a usput i otkrivaju tajne o svojoj obitelji. Zabavnu mini seriju pogledajte na Netflixu. 

Cable Girls

"Les Chicas del Cable" također je povijesna serija koja prati žene koje rade u telekomunikacijskoj tvrtki u Madridu tijekom 20-ih godina prošlog stoljeća. Pripadnice jedne od prvih generacija žena koje rade, svaka od protagonistica ima svoju priču i sve se na svoj način bore za svoju slobodu i neovisnost. Podcijenjena serija koja će vam se svidjeti ako volite povijesne priče o snažnim ženama, kao i modu "ludih dvadesetih".