Projekt Okolo

Šetnja Zagrebom skriva umjetnička iznenađenja na svakom koraku!

17. kolovoz 2022.

Fotografije: Promo

Gloria Glam

Umjetnički projekt "Okolo" ove godine donosi nove zanimljive prostorno-specifične instalacije i street art intervencije u javnom prostoru koje će uljepšati (u)lice grada i osvježiti svakodnevicu. Umjetnička iznenađenja nalaze se na svakom koraku, od 20. do 30. kolovoza.

Susret s umjetnošću u skrivenim ulicama, zaboravljenim prolazima, krošnjama zagrebačkih parkova i zakutcima Gornjeg grada "Okolo" ove godine zakazuje po peti put, a popis umjetnika koji će ostaviti svoj trag po Zagrebu predvodi likovni umjetnik Lonac, dobro poznato ime na lokalnoj i međunarodnoj street art sceni, prvenstveno zahvaljujući fotorealističnim muralima koji se uvrštavaju među najbolje na svijetu. Jedan od njih niknut će i u Zagrebu, a prikazivat će, nastavno na njegov prijašnji rad iz Danske, portret osobe u pastelnim bojama, vizualno naglašavajući kontrast svjetla i sjene. 

Aktualne teme iz naše svakodnevice, kritizirajući konzumerizam, poplavu klišeja i suvremenih fetiša, ocrtat će umjetnica Nikolina Ivezić, koja se svojim originalnim, prepoznatljivim i angažiranim stvaralaštvom već niz godina ubraja u sam vrh hrvatske suvremene umjetnosti, a najpoznatija je po svojim slikama-objektima, povezujući elemente slikarstva, kiparstva, ilustracije i stripa. U sklopu "Okolo" po gradu će, na svoj specifičan način, (p)ostaviti ironičan osvrt na svijet luksuza. 

Dvoje umjetnika poigrat će se s različitim medijima i predstaviti nove interaktivne radove. Kipar i multimedijalni umjetnik koji djeluje na sjecištu tehnologije, znanosti i umjetnosti Vitar Drinković za ovu će priliku pripremiti virtualnu izložbu, istražujući percepciju umjetnosti u javnom prostoru kroz odnos stvarnog i virtualnog. Umjetnica koja spaja klasične likovne tehnike i suvremenu tehnologiju Ana Sladetić, uz pomoć AR tehnologije omogućit će prolaznicima da otkriju još jednu dimenziju akvarela i života likova u slici, a s 3D-isprintanim minijaturama, koje će smjestiti u pukotine grada, stvorit će malo naselje u žarkim bojama.

Za ostala umjetnička iznenađenja po gradu bit će zadužena kiparica Mia Orsag i daroviti umjetnici mlađe generacije Matej Vuković i Ana Maria Maravić te umjetnice koje djeluju u području dizajna, scenografije i umjetničkih instalacija - Stella Leboš, Iva Rodić Novak i Jelena Malenica. I dizajnerica nakita i home decora Jelena Malenica, koja u svojim umjetničkim istraživanjima podjednaku važnost pridaje estetici i osviještenosti oko odnosa čovjeka, prirode i grada, izmjestit će meduze iz njihovog prirodnog staništa te će im dodijeliti ulogu dekora urbanih elemenata. 

Postavljajući umjetničke radove u gradski krajolik "Okolo" i ove godine oživljava javne prostore i pretvara ih u mjesta gdje se umjetnost spontano dotiče svakodnevice grada. U šetnji gradom prepoznajte ih po crvenoj okrugloj oznaci, a sve novosti pratite na društvenim mrežama!