Ljubavnik Lady Chatterley

Skandalozan roman dobiva novu ekranizaciju

08. listopad 2022.

Fotografija: Netflix

Roman koji progovara o ženskim pravima, mogućnostima i opcijama, odnosno njihovom nepostojanju, dugo je bio zabranjivan i odbijan u mnogim zemljama. Danas to više nije slučaj, ali redateljica vidi jasnu sličnost između onda i danas.

U Emmu Corrin zaljubili smo se dok je u "Kruni" nastupala kao lik princeze Diane - u ulozi koju će uskoro na sebe preuzeti Elizabeth Debicki - čime smo se navikli njeno lice gledati u pomaknutim scenarijima, bilo onim koji od sadašnjosti odudaraju vremenom, modom ili duhom. Zato je posebno uzbudljiva vijest da će je se uskoro moći gledati u ulozi Constance Chatterley, u Netflixovoj adaptaciji romana D. H. Lawrencea po kojem je već 2015. snimljen film. "Ljubavnik Lady Chatterley" prvi je put objavljen 1928. godine, nakon čega je pobudio čitav niz reakcija, što zgražanja, što oduševljenja. U Britaniji je dopuštenje za objavljivanje dobila tek 60-ih godina, a sve to zbog radnje koja uključuje preljub žene i ljubavni trokut koji uključuje nju, njenog ujecajnog muža i ljubavnika lovočuvara.

Redateljsku odgovornost na sebe preuzima Laure de Clermont-Tonnerre, a scenarij potpisuje David Magee ("Pijev život"). Osim Corrin, u filmu će glumiti Jack O‘Connell, Matthew Duckett i Joely Richardson. "Kada smo prvi put razgovarale o ulozi, Emma mi je pričala o sceni u kojoj Connie pleše gola na kiši", rekla je De Clermont-Tonnerre za Vogue. "Emma je prozvala taj trenutak oslobađajućim. Želim istražiti taj osjećaj ekstatične slobode. Ema je tako slobodnog duha, i misilm da se to htjelo izraziti kroz ulogu Connie."

image

Fotografija: Netflix

image

Fotografija: Netflix

Zatim, nastavlja: "Kada sam ponovno čitala roman, mislila sam da je mogao biti napisan danas. Zastrašujuće je da se nije toliko toga promijenilo od 20-ih. Kao žene, još uvijek se borimo za jednakost. Ideja da je žena slobodna još uvijek je skandalozna. Morate samo pogledati što se dogodilo s Roe vs. Wade zakonom i što se sada događa u Iranu. Ova knjiga govori o ženskom putu do osnaživanja, do kontrole vlastitog tijela, posjedovanja svoje seksualnosti i posjedovanja vlastitog života. Cilj mi je bio naglasiti njezino gledište, a publici dati intuitivno iskustvo žene koja doživljava zadovoljstvo."

Film će se moći pogledati na Netflixu od 2. prosinca ove godine.

image

Fotografija: Netflix