Cedric Grolet

Slatki život na francuski način

06. rujan 2021.
Fotografije: LE MEURICE PRESS i Instagram 
Iliana Kljaić

Obožavatelji Cedrica Groleta, jednog od najboljih slastičara na svijetu, jednako uživaju u njegovim jestivim skulpturama inspiriranim voćem kao i u neodoljivom osmijehu kojim ih redovito počasti.

Samo mu je 35 godina, a već je dosegao vrhunce slastičarske scene. Slava Cedrica Groleta, koji je uz brojne nagrade struke 2018. izabran za najboljeg slastičara svijeta, ravna je onoj glazbenih i filmskih zvijezda. Njegov Instagram profil ima gotovo dva milijuna pratitelja, a svaka objava donosi mu stotinjak tisuća lajkova. Glavni slastičar luksuznog hotela Le Meurice približio se svojim obožavateljima kad je prije tri godine otvorio slastičarnicu u pariškoj Avenue de l’Opéra. Tom su prilikom u kilometarskoj koloni fanovi čekali otvorenje kako bi se, uz kolač ili kroasan, slikali sa svojim idolom preslatkog osmijeha.

Nadrealne jestive skulpture Cedrica Groleta u obliku su voća, kremasti kolači puni su iznenađenja, a čokoladne rezbarije nude neopisiv podražaj nepcima. Rodio se u gradu Firminyju, a sve do škole majka je od njega skrivala slatkiše te mu servirala goleme količine voća. Nikad nije volio učiti, a kako je priznao u jednom intervjuu, čak mu je došlo da zaplače svaki put kad bi ga učitelj prozvao. Velik dio djetinjstva provodio je kod bake i djeda, koji su bili vlasnici hotela i restorana u regiji Rhone-Alpes na istoku Francuske. Kad mu je bilo šest godina, djed mu je pokazao kako se radi sladoled od vanilije, što ga je potpuno očaralo.

image
Svadbena torta Saint-Honore od karameliziranih listića i kreme od vanilije, trešnjice na prhkom tijestu

U Pariz, grad koji ga pokreće, stigao je s 21 godinom te se zaposlio u Fauchonu, delikatesnoj tvrtki sa stoljetnom tradicijom. Gotovo dvije godine svakodnevno je pripremao desetke kilograma tijesta za njihove čuvene macaronse, a kako je otkrio, umalo je od toga poludio! Novi je posao pronašao u hotelu Le Meurice, gdje je radio pod budnim okom slavnog Alaina Ducassea, koji ga je poticao da bude kreativniji i da usavrši tehnike izrade slastica. Radio je danonoćno i trud mu se isplatio. Svojim je kreacijama ubrzo sve oduševio te se vinuo do pozicije glavnog slastičara.

Hotel Le Meurice otvoren je 1835., prvi je hotel koji je uveo telefon, a kasnije i privatne kupaonice. Zbog brojnih kraljeva, plemstva, maharadža i ruskih bogataša koji su ondje odsjedali nosi nadimak Kraljevski hotel. Oduvijek je bio čuven po odličnoj kuhinji u kojoj su se raskošne večere posluživale od osam navečer pa sve do osam ujutro. Jedan od restorana hotela nosi ime slikara Salvadora Dalija, kojemu je ovdje bio drugi dom, svadbenu zabavu tu je organizirao slikar Pablo Picasso kad se oženio balerinom Olgom Koklovom, a prepričava se i zgoda kad je pjevač Bob Dylan u tri ujutro tražio da mu se uz slastice "servira" i masaža. I upravo u to okruženje savršeno se uklopio Cedric Grolet, umjetnik vrijedan divljenja čije slatke kreacije izgledaju bolje od voćnih plodova koji su ga nadahnuli. Pri prvom zalogaju njegovih jabuka, limuna, mandarina ili smokava eksplodiraju živopisne voćne note, no punjenje je toliko lagano da "voćka" brzo nestane u ustima.

Sloboda stvaranja koju ima najviše ga stimulira. Inspiraciju pronalazi gotovo u svemu – u putovanjima, novim okusima, pejzažima, oblicima, bojama... Svaku ideju najprije skicira, promišlja, a potom usavršava. Ponekad mu je potrebno samo nekoliko dana, a za zahtjevnije "voćke" i nekoliko godina. Primjerice, da bi stvorio savršenu jagodu, trebalo mu je čak pet godina. Najvažniji sastojak dobrog kolača su najkvalitetnije organski uzgojene namirnice, izbjegava rafinirani šećer, a sam je otkrio kako iz dehidriranih plodova može izdvojiti pigmente za boje. Sam je dizajnirao i kalupe za izradu kolača po svojim receptima, a dostupni su i u Hrvatskoj.

Dok Cedric Grolet ne razmišlja o slatkim kreacijama ili ne objavljuje knjige s receptima, uživa u sportskim automobilima i satovima, za čiju je izradu također potrebna iznimna spretnost i stručnost. Prije nekoliko godina postao je ambasador draguljarske i urarske manufakture Piaget pa zapešće njegove tetovirane ruke krasi njihov ultratanki automatik Altiplano.

Ne propustite magazin Gloria Glam koji vas čeka na prodajnim mjestima uz dar - učinkovitu masku za lice La PIEL LAB