GG interijeri

Složite chic zidnu galeriju u svom domu! Kako? Otkriva nam fotografkinja

06. prosinac 2020.
Fotografija: Mateja Vrčković

U uređenju doma važna su stavka slike i fotografije na zidovima. Kako složiti zidnu galeriju koja će izražavati vaš stil i uljepšati životni prostor? Savjete ima fotografkinja Mateja Vrčković.

Jedan od najjednostavnijih, a i relativno najjeftinijih načina da preuredite dom je novi razmještaj slika i fotografija na zidovima. One mogu imati velik utjecaj na izgled, ali i atmosferu sobe. Ovisno o tome kakve motive imate te kakve okvire ste izabrali, soba može izgledati potpuno drugačije. 

image
Zidna galerija Mateje Vrčković

U posljednje vrijeme veliki su hit zidne galerije koje daju poseban izgled zidu i prostoriji. Ako imate cijeli prazan zid ili jedan veći dio koji biste voljeli popuniti fotografijama ili slikama, galerije su odličan izbor. Upotpunit će izgled prostorije, konačno ćete izložiti neke fotografije ili slike koje dosad nisu imale mjesto na zidu, a kreativna galerija bit će pravi pokretač razgovora. Kako ih osmisliti i realizirati, zna fotografkinja Mateja Vrčković, koju smo pitali kako izvesti da galerija ima smisla i bude estetski privlačna. 

image
Izaberite jedan centralni komad pa slažite druge radove oko njega

"Prva i najvažnija odluka je hoćete li okvire rasporediti geometrijski ili nesimetrično. Nakon toga, moj je savjet da počnete s centralnom, najvećom slikom ili fotografijom iz koje će se granati ostatak okvira. Druga najvažnija odluka je hoće li cijeli zid biti posvećen samo jednoj temi,stilu/ ili boji ili ćete skupljati s vremenom različite umjetnine i time unijeti više dinamike i autentičnosti u svoju galeriju", kaže Mateja, koja je upravo prema ovom principu slagala svoju zidnu galeriju.

U centru je veliki plakat, a oko njega su složene fotografije, slike, razglednice i grafike u različitim okvirima. Naravno, vi možete izabrati samo slike, samo fotografije ili samo grafike - ovisno o željama i stilu. 

"Ideja s kojom se možete voditi da vam sve slike i fotografije prati ista 'kolor shema'. Recimo, kod mene su to neutralne i zemljane boje. Tako ćete filtrirati nepotrebne radove i tijekom pronalaska slika za svoj zid imati jasnu viziju što tražite", objašnjava Mateja.

Ona se odlučila za okvire koji su različitih boja, veličina i materijala. 

"Sve na kraju ovisi o ukusu osobe koje slaže galeriju. Vidjet ćete puno galerija s istim okvirima. Tom opcijom se postiže sklad i minimalizam pa ako se nalazite u tim opisima možda su isti okviri solucija za vas", kaže fotografkinja.

Nakon što izaberete svoj stil i radove koje želite uokviriti, trebate obratiti pozornost na njihov raspored, pogotovo ako ćete bušiti zid. 

image
Okviri mogu biti isti ako volite minimalizam, no ako vam to nije cilj time se ne trebate opterećivati

"Najjednostavnije planiranje je da prvo skupite sve okvire koje želite imati u galeriji, posložite ih po podu i probate stvoriti ideju kako bi to izgledalo na zidu. Raspored u svom stanu sam mijenjala par puta zato što sam umjetnine skupljala kroz godinu dana i zbog toga mi je ostalo par 'uspomena' u obliku rupa", savjetuje Mateja.