gg gadgeti

Smion glamur i robotski psi za tehnološko proljeće

18. travanj 2023.

Naš kolumnist, digitalni nomad Tomislav Pancirov vodi nas kroz novitete i zanimljivosti raskošnog tehnološkog svijeta.

ROBOT NA REVIJI BRENDA COPERNI

Modna kuća Coperni za finale svoje revije za proljeće/ljeto 2023. osigurala je viralni moment haljinom ‘našpricanom‘ na tijelo Belle Hadid pa se i ovaj put od njih puno očekivalo i nisu razočarali - na pistu su doveli robotske pse. Ova interakcija Boston Dynamics robota s modelima na reviji za jesen/zimu 2023. djelovala je pomalo distopijski, ali ponovno je privukla puno pažnje.

TIKTOK BOLD GLAMOUR FILTER

Viralni TikTok filter Bold Glamour korišten je više od 15 milijuna puta, ali mišljenja o njemu su podijeljena. Pošto filter koristi umjetnu inteligenciju za mapiranje lica, više se ne događa da ruka ili predmet preko lica otkrije filter pa ovo hiperrealistično digitalno uljepšavanje dodatno doprinosi sve većem porastu tjelesne dismorfije.

Brend Dove je reagirao kampanjom koja poziva na bojkot filtera. Prema istraživanju koje su proveli, 38 posto djevojaka kaže da ne može zadovoljiti standarde ljepote koje influencerice pokazuju na društvenim mrežama, a 80 posto kaže da su već primijenile filter ili koristile aplikaciju za retuširanje kako bi uredile svoje fotografije. Kao rezultat toga, 48 posto djevojaka koje redovito mijenjaju svoje fotografije ima niže poštovanje prema vlastitom tijelu u usporedbi s 28 posto djevojaka koje to ne čine. Kako bi ojačali žensko samopouzdanje, pozivaju sve da objave video u kojem doslovno okreću leđa s porukom #TurnYourBack on Bold Glamour i pridruže im se u misiji protiv izobličenja slike u digitalnim medijima.

SLUŠALICE LOUIS VUITTON HORIZON LIGHT UP

Nova verzija LV bežičnih slušalica dolazi u pet boja, a ukrašene su slojem poliranog safira prepoznatljivog uzorka s monogramom. Imaju aktivno poništavanje buke, ugrađeni mikrofon za uklanjanje pozadinske buke za pozive i Bluetooth Multipoint, što znači da možete slušati zvuk iz dva različita izvora odjednom.

EVOLUCIJA GLAZBENOG STREAMINGA

Spotify je predstavio evoluciju svog feeda za otkrivanje glazbe koji je vizualna mješavina Instagrama, TikToka i Twittera. Kategorije glazba, podcasti i audio knjige također će vam dati mogućnost listanja kroz nove feedove za otkrivanje sadržaja. Ako na feedu pronađete nešto što želite čuti u cijelosti, postoje opcije za spremanje, dijeljenje, pregled više pjesama (popisa za reprodukciju ili albuma), čitanje transkripcija epizoda i gledanje video podcasta. Konkurentski Apple Music najavio je svoju novu samostalnu aplikaciju za klasičnu glazbu - Apple Music Classical. Za ovu aplikaciju nije potrebna dodatna pretplata, a osim glazbe možete očekivati i tekstualni sadržaj kao što su biografije skladatelja, opisi ključnih djela i vodiči za istraživanje ovog žanra. 

ELEGANTNO STROPNO SVJETLO S INTEGRIRANIM PROJEKTOROM

Ovaj XGIMI inovativni projektor naziva Magic Lamp transformira bilo koji prostor u medijsku sobu s HD projektorom i Harman Kardon zvučnikom unutar kružne stropne svjetiljke. Projektor ima mogućnost pomicanja osi od 32 stupnja, što znači pomicanje slike gore ili dolje unutar jednog metra.