GG binge

Sportski dokumentarci koje ćete voljeti čak i ako niste sporty

23. travanj 2020.
Fotografije: Getty Images
Ines Madunić
Ines Madunić

Možda niste sportski fan, možda postanete čim se igra neko veće natjecanje, a možda ste više sporty od Sporty Spice - nema veze, ovi dokumentarci će vas natjerati pred ekran. 

Danas, u 2020. svi ponovno pričaju o Michaelu Jordanu, i to zbog novog dokumentarca "The Last Dance", koji je nedavno objavljen na Netflixu. Film govori o sezoni 97/98 Chicago Bullsa, a u njemu ćete vidjeti razgovore s Jordanom, Scottijem Pippenom, Dennisom Rodmanom, trenerom Philom Jacksonom, kao i svima koji su u to vrijeme bili relevantni za Bullse.

S ekipom je čak razgovarao i bivši američki predsjednik Barack Obama, a osim intervjua, producenti su dobili ekskluzivne snimke iz tog vremena. Definitivno dokumentarac koji ne želite propustiti. 

A evo još nekih dokumentarnih filmova sportske tematike koje ćete voljeti čak i ako niste sportski tip jer ne prikazuju samo igru, nego i sve ono što je iza nje; društvene okolnosti, uzroke i posljedice, privatne živote, intimne razloge, kaotične zaključke. 

Game Changers

Star dvije godine, ali bit će aktualan još dugo. Ovaj dokumentarac prati vrhunske sportaše koji su prešli na vegansku prehranu. Koji su bili njihovi razlozi, kakva je usporedba rezultata prije i poslije te što o svemu tome kaže znanost? Nije bitno planirate li smanjiti unos mesa i drugih namirnica životinjskog podrijetla, ovaj je je serijal zanimljiv na više razina, čak i ako vas samo zanima što jede Arnold Schwarzenegger ili kako izgleda rutina profesionalnog UFC borca Jamesa Wilksa. 

Free Solo

Život Alexa Honnolda snimili su Jimmy Chin i Elizabeth Chai Vasarhelyi te za ovaj dokumentarac dobili i Oscara. Honnold se bavi free solo penjanjem, što znači da se u osvajanju stijena oslanja samo na svoje tijelo, odnosno da se penje bez ikakve dodatne opreme, i to na stijene visoke više stotina metara, svaki put riskirajući svoj život. U "Free Solo" pratimo njegov pokušaj da osvoji stijenu El Capitan u američkom nacionalnom parku Yosemite, ali i njegov odnos s djevojkom te otkrivamo čega se sve morao odreći da bi bio jedan od najboljih na svijetu. 

Senna

Nikad prežaljeni Ayrton Senna, jedan od najboljih vozača Formule 1 u povijesti, dobio je dostojan dokumentarac, a snimio ga je 2010. Asif Kapadia (kasnije je snimio kontroverzni doks o Amy Winehouse). U ovom biografskom filmu, koji je dobio brojne pohvale kritičara te za koji se kaže da je postavio ljestvicu dokumentaraca prilično visoko, nema intervjua ni objašnjenja. Kapadia je samo pustio brojne arhivske snimke iz Senninog privatnog i profesionalnog života, bez dodatnog komentara. 

Hillsborough

Kako je došlo do jedne od najvećih tragedija u povijesti sporta, kad je u neredima i sukobu s policijom na stadionu Hillsborough poginulo 96 ljudi, a njih 766 je ozlijeđeno. U filmu govore oni koji su bili na stadionu u Sheffieldu 1989. godine te obitelji žrtava koje su pravdu čekale 25 godina, nakon što je vlast pokušala zataškati što se zapravo dogodilo. Tragedija 

Gothi Seauton

Detaljan i gotovo intiman uvid u sve što se događalo iza kulisa uspjeha najboljih hrvatskih skijaša, Janice i Ivice Kostelić. Film je godinama snimao Bruno Kovačević, a u njemu vidimo kako je Ante Kostelić odmalena pripremao svoju djecu da budu svjetski prvaci. Konačno, kako je i zašto došlo do toga da Janica na vrhuncu karijere odustane od skijanja, sve je u filmu "Gnothi Seauton", što u prijevodu sa starogrčkog znači "upoznaj samoga sebe".