Dont Worry, Darling

Stigao je trailer za uzbudljivi triler s Harryjem Stylesom i Florence Pugh

03. svibanj 2022.

Fotografija: Profimedia

U režiji Olivije Wilde (koja se pojavljuje i kao jedna od glavnih uloga), film će pratiti radnju koja se odvija u umjetno kreiranoj utopijskoj zajednici, u kojoj je sve na prvi pogled savršeno. Sve dok se ne pojavi netko tko će se usuditi posumnjati i postaviti ključno pitanje...

Film "Don't Worry, Darling" (Ne brini, draga) gledat ćemo od 23. rujna ove godine, a jučer je u javnost konačno pušten i trailer. Za razliku od većine suvremenih najava koje puno više otkrivaju nego što ostave za vidjeti, ovdje svjedočimo jednom kvalitetnom pristupu koji od radnje pokaže dovoljno da se gledatelj zaintrigira, a opet ga ostavi s bezbroj upitnika iznad glave. Filmom dominiraju Florence Pugh i Harry Styles u ulogama Alice i Jacka, mladog, sretnog bračnog para koji se odvaži postati dijelom naizgled savršene, utopijske zajednice, umjetno kreirane s nekim (gledatelju i stanovnicima nepoznatim) ciljem. Kada Alice počinje primjećivati neke neobične stvari i nedostatke takvog društva, zatekne se otuđena i neshvaćena u mnoštvu koje želi nastaviti živjeti u laži. Radnja je smještena u pedesete godine prošloga stoljeća, s prikladnom kostimografijom i scenografijom što film, vidimo, čini posebno estetski neodoljivim - jer mračna zbivanja koja se odvijaju u šarenim, vedrim ambijentima posebno su intrigantna. Uvjerile su nas u to "Američki psiho", "Westworld", "Male laži" i trileri Woodyja Allena.

Redateljici Oliviji Wilde Styles je bio prvi izbor za ulogu Jacka, no morala se pozdraviti s tom idejom jer je poznati pjevač imao dogovorenu svjetsku turneju u vrijeme kada je film trebao biti sniman. Kao zamjenu je pozvala Shiju LaBeoufa, koji je nešto kasnije bio otpušten zbog nedoličnog ponašanja i nekolegijalnog odnosa spram ostalih glumaca. Nekom na sreću, nekom na nesreću, zbog pandemije je zatim otkazana i Harryjeva turneja, a redateljica je došla na svoje. 

U kontekstu glumačkog postava važno se osvrnuti i na Florence Pugh, dvadesetšestogodišnju glumicu čijem strmoglavom usponu trenutno svjedočimo. Osim u ovdje navedenom filmu, Pugh ćemo gledati u Nolanovom "Oppenheimeru" kao i u filmu "A Good Person" Zacha Braffa u kojem će se pojaviti s Morganom Freemanom. Nagađa se i da će u drugom dijelu "Dine" nastupiti kao princeza Irulan Corrino. 

image

Timothee Chalamet i Florence Pugh u filmu "Male žene"
Fotografija: Profimedia

Florence su kao glumicu u zadnjih nekoliko godina istakunle uloge poput onih u mini seriji "Mala bubnjarica" i filmovima "Crna udovica" i "Male žene". Iako je za "Male žene" bila čak i nominirana za Oscara kao potencijalna najbolja sporedna glumica, još je i više impresionirala u trileru, odnosno hororu "Festival straha". Njena je uloga u tom komadu zaista kompleksna te je od mlade i tada još uvijek poprilično neiskusne glumice (s obzirom na visoko postavljene standarde europskog filma) tražila da se uhvati u koštac s posve novim tipom izazova, nakon kojih joj je, njenim riječima, snimanje "Malih žena" došlo kao terapija.

Razlika između dva filma je ogromna: dok je u "Malim ženama" glumila Amy March, najmlađu, a možda i najdojmljiviju od sestara March, u "Festival straha" je iz seoskog života devetnaestog stoljeća vodi na sotonističke obrede koji se odvijaju na festivalu u Švedskoj. Florence je time pokazala vrlo širok raspon svojih glumačkih mogućnosti, a pogotovo uzevši u obzir da su se snimanja odvila jedno za drugim te da nije imala niti dva dana pauze između dva filmska seta.

image

Florence Pugh u sceni iz filma "Festival straha"
Fotografija: Profimedia

Ono što je također čini velikim osvježenjem u svijetu glume i glamura je njena narav, jednostavna i spontana, prožeta smislom za humor i istaknutom autorefleksijom. Florence Pugh ne libi se navesti svoje uzore, pohvaliti kolege i iskazati im divljenje. Za starije, iskusnije i poznatije glumice s kojima surađuje uvijek čuva najljepše riječi, i to one iskrene i zahvalne, a ne isforsirane i pohlepne. 

Za sebe kaže da je posebnom čini to što može vrlo brzo trčati, to što ne pristaje ići protiv sebe samo zato da bi nešto dobila ili postigla, i to što dan ne može započeti bez čaja i playliste koja će je osoviti na noge ukoliko se osjeća loše. Prije proboja na glumačku scenu, svoj je put započela na YouTubeu, pjevajući covere pod umjetničkim imenom Flossie Rose. Njen stil, poput nje same, varira od ležernih, casual outfita do senzacionalnih haljina, a oblači se, kaže, "s ciljem da šokira i uzbudi". Odjećom se voli poigravati otprilike koliko i rodnim sterotipima, pa je se podjednako često može zateći u tom boy izdanju kao i u romantičnoj haljinici. 

image

Fotografije: Shutterstock Editorial / Profimedia