The Light We Carry

Stiže nova knjiga Michelle Obame: zbirka autorefleksija i memoara

03. kolovoz 2022.

Fotografija: Shutterstock Editorial/ Profimedia 

Nova knjiga, "The Light We Carry", uvelike će se nadovezivati na prvi hit Michelle Obame iz 2018. godine. Knjiga će biti puštena u prodaju u studenome, a neka vam ostatak kolovoza posluži kao idelna prilika da pročitate njeno prvo djelo, "Moja priča".

Prodana u više od deset milijuna primjeraka, "Moja priča" Michelle Obame obilježila je 2018. i početak 2019. godine. Proglašena apsolutnim hitom, svoje je obožavatelje prikupila diljem svijeta, a originalnoj verziji uslijedila je i ona prilagođena djeci odnosno mlađim čitateljima u dobi od 9 do 12 godina. U svojim autobiografskim zapisima bivša je prva dama podijelila svoju intimu progovorivši o svojim najranijim počecima, dok će kroz svojevrstan nastavak "The Light We Carry" govoriti manje o događajnim, a više o kontemplativnim sferama svog života.

"Poput mnogih od vas proteklih sam nekoliko godina provela mnogo vremena pokušavajući se pronaći u svijetu prepunom nesigurnosti. Taj me reflektivni proces potaknuo na to da ponovno počnem pisati. (...) Ova knjiga zbirka je priča i vježbi koje su mi pomogle da se probijem kroz razne vrste izazova i pitanja koje nas sve drže budnima noću: Kako znam da sam dovoljno dobra? Kako da obuhvatim čitavu sebe? Kako da nadiđem svoje strahove? Nikad nisam mislila da ću biti autorica jedne knjige, kamoli dvije. Ali prepoznala sam pisanje kao način da tijekom ovog perioda prikupim svoje misli i pronađem jasnoću. Tako da se nadam da će vam ova knjiga značiti koliko i meni", napisala je Obama na Instagramu.

Uz navedene dvije, Obama potpisuje i knjigu o vrtlarenju iz 2012. godine nazvanu "American Grown", u kojoj sa svojim čitateljima dijeli recepte, upute, informacije, ali i vrtlarske anegdote iz povijesti Bijele kuće. Knjiga je opskrbljena i atraktivnim fotografijama Bijele kuće, posebno vrta i njegove povijesti. Ipak, zanima li vas više osoban život Michelle Obame, zaviriti možete i u neku od brojnih biografija i studija. Neke od najpoznatijih biografija slavne bivše prve dame potpisuju Elizabeth Lightfoot, Liza Mundy i Peter Slevin, a razne inačice njezinih kontemplacija možete pronaći u knjigama citata ili zbornicima govora slavnih žena.

image

"Citati za život" u nakladi Profila (59,00 kn)/Peter Slevin; "Michelle Obama: A Life" u nakladi Knopf Doubleday Publishing Group (95 kn)/Michelle Obama; "Moja priča" u nakladi Planetopije (159 kn)/Michelle Obama; "American Grown" u nakladi Ebury Press (222 kn)

U novoj knjizi Obama će progovoriti o promjenama i izazovima s kojima se za života morala suočiti te o teretu i odgovornosti koje sa sobom donosi moć. Uvjerenja je kako smo u stanju pronaći sebe tek kad pronađemo naše individualno "svjetlo", a optimistično vjeruje i u to kako čovjek ima moć rasvijetliti potencijal svijeta oko sebe. Crpeći iz svojih iskustava kao majka, kći, supruga i prva dama, u knjizi je podijelila svoje navike, principe, učenja i prakse koje je razvila kako bi se uspješno prilagodila neočekivanim mijenama života. Knjiga će svjetlo dana ugledati 15. studenog u Americi i Kanadi, a ne sumnjamo da će prijevod ubrzo nakon toga pokucati i na naša vrata.