Keeping up with Ye

Što još možemo očekivati od Kanyea?

02. listopad 2022.

Fotografija: Profimedia

Novi dan, novi pothvati Yea - ako niste uspjeli sve pohvatiti, složili smo kratki pregled o aktualnostima koje su obilježile protekle mjesece.

Od kritika upućenih predsjedniku Bushu, preko incidenta s Taylor Swift na VMA-a dodjeli nagrada, pa do javnog napada na Petea Davidsona i Kim Kardashian na Instagramu, promjene imena u Ye, korištenju Instagrama kao javnog dnevnika frustracija i platforme za izljeve bijesa - pratiti što je novo kod Kanyea Westa zaista je full-time job. Neosporivog talenta i umjetnika koji je unio revoluciju na polju hip-hopa, a zatim i mode, kao što smo dobro upoznati, od samih početaka prati glas ekscentrika i kontroverzne ličnosti koja unatoč svim ispadima i ogromnom egu koji ga tjera prema naprijed, ali i vizionarskim idejama, ostaje relevantan u svakom polju pop kulture. Upravo zbog pomaknutosti i spomenutog talenta kojim otvara sasvim nove perspektive i trendove.

image

Fotografija: Shutterstock Editorial/Profimedia

Posljednjih nekoliko godina pogotovo su turbulentne za Yea i već u nekoliko navrata, nakon ispada (najčešće) na društvenim mrežama, svima je bilo jasno da Kanye nije dobro, no izgleda da mu to nitko nije želio reći. Njegovi ispadi dijeljeni su po portalima i društvenim mrežama, često su materijal za memeove, što je sve skupa hranilo njegov ego i navodilo ga da nastavi u bijesnom ispucavanju prema svakome tko mu je tog dana stao na žulj. Istovremeno je u tom kaosu i općoj zabrinutosti javnosti za njegovo mentalno zdravlje isporučio megauspješni album "Donda 2" (2022.), nastavio je megauspješnu suradnju s adidasom, ostvario onu s Gapom u suradnji s Demnom iz Balenciage. Odjeću je ljetos prodavao u velikim odlagališnim kontejnerima za smeće, a obožavatelji su se doslovno borili kako bi u toj hrpi pronašli komad za sebe koji je nastao po viziji Kanyea Westa. Do kuda sežu njegove ambicije i možemo li uopće pretpostaviti što slijedi u budućnosti?

Trenutno, čini se kao da se nalazi na pragu nove revolucije - potpuno bijesan zbog neslaganja s adidasom i Gapom, Kanye vjerojatno samostalno nastavlja s brendom Yeezy - ima novac, ima vjernu vojsku pratitelja i svoju viziju pa mu realno suradnici niti ne trebaju u pohodu osvajanja tržišta. U slučaju da niste popratili priču - Kanye je raskinuo ugovor s adidasom kao i s Gapom. U oba slučaja presudilo je neslaganje oko novca, kreativnih odluka i vodstva. Sredinom ljeta, Kanye je u svom stilu iskazao nezadovoljstvo prema adidasu, nakon što je sportski brend lansirao natikače očigledno inspirirane njegovim Yeezy dizajnom, dok su istovremeno stopirali nove Yeezy Slides. Uslijedile su i optužbe da je adidas pustio u prodaju Yeezy tenisice u bojama koje on nije odobrio te da su doveli novog kreativnog direktora o čemu Ye nije bio obaviješten. Na Instagramu je prozvao čelne ljude adidasa, objavio prepiske razgovora i u nekoliko navrata objavio sve fotografije upravnog odbora brenda. Problem s Gapom koji se odigrao kroz rujan donekle je sličan - Kanye je optužio Gap da je kopirao njegov dizajn majici i hoodica te da su odugovlačili lansiranje proizvoda iz kolekcije u Gap poslovnice. "Svi znaju da sam ja vođa, ja sam kralj. Kralj ne može živjeti u tuđem dvorcu, mora napraviti vlastiti", nedavno je izjavio. Oba ugovora raskinuta su sredinom rujna, a odnose nastavljaju rješavati odvjetnici. Pritom, njegova suradnja s Balenciagom ostaje na snazi. 

image

Fotografija: Shutterstock Editorial/Profimedia

U međuvremenu, govorka se i o Donda Academy, privatnoj školi koju je pokrenuo, a o kojoj se ne zna mnogo. Informacije se nalaze na službenoj stranici privatne škole, no, ne otkrivaju puno. O čemu je riječ? Donda Academy je kršćanska privatna akademija za koju roditelji pri upisu djece popisuju ugovor o tajnosti. Objavljeno je kako priprema učenike "kako bi postali nova generacija vođa", a nastavu čine satovi stranih jezika, umjetnosti, matematike i znanosti, uz aktivnosti poput zbora i parkoura. Djeca se također mogu upisati u košarkaški klub koji im može otvoriti vrata prema profesionalnoj karijeri. Cijena školarine iznosi 15 tisuća dolara, uz mogućnosti stipendiranja, a zanimljivo je kako trenutna ravnateljica akademije nema prijašnjeg iskustva u školstvu, dok je njezina zamjenica radila samo u osnovnoj školi u Chicagu. Po fotografijama, izgleda da svi učenici nose Yeezy odjeću u neutralnim bojama i pretpostavljamo da je veliki naglasak stavljen na vjeru - nastavno na Sunday Service koje je Kanye održavao još dok je bio u braku s Kim Kardashian.

image

Na Burberry showu 2022.
Fotografija: Shutterstock Editorial/Profimedia

Nastavno na Kim, izrazio je u intervjuu za Good Morning America nezadovoljstvo vezano za skrbništvo nad djecom koje ima s poduzetnicom te da je u stalnim pregovorima mogu li njegova djeca također pohađati Donda Akademiju. Ispričao se Kim za sve neugodnosti koje je prouzročio nakon njihove rastave i također hladno usporedio dijeljenje skrbništva nad djecom s dijeljenjem kreativnog mjesta u Gapu i adidasu. U istom intervjuu rekao je kako njegove ambicije prema politici nisu stvar prošlosti. Čini se ipak da je trenutno fokusiran na modnu scenu, barem ako sudimo po društvenim mrežama na kojima je stao s napadima, a krenuo s objavom trenutaka s tjedana mode koje smatra vrijednima pažnje.

Predstavio je Yeezy SHDZ naočale s Candice Swanepoel kao zaštitnim licem (šuška se i o njihovoj vezi), a pratio je i Burberry reviju - puštene brade i u japankama s dodatkom bisera, što je poslužilo kao zabavni trenutak za društvene mreže. Dakle, što nam slijedi od Kanyea? Vjerojatno niti on ne može dati potpuni odgovor na to pitanje. Reći ćemo: kreativni kaos, neočekivano, kontroverzno ali nesumnjivo i vrijedno pažnje - sigurno onda kada je riječ o modnim i glazbenim pothvatima kojima će beskompromisno nastaviti nametati nove standarde.