Ženski vikend

Što kažete na jesenski hedonizam u Istri? Predlažemo Vodnjan i okolicu

07. listopad 2022.

Vodnjanski murali
Fotografija: TZG Vodnjana

Sponzorirani sadržaj

Ženska druženja još su veselija i opuštenija ako se događaju na lijepim mjestima koja mogu pružiti raznolikost doživljaja i pretvoriti nekoliko dana boravka u hedonističku priču za pamćenje!

Nakon što su cijelo ljeto upijali sjaj sunca, Vodnjan i okolica spremni su profinjenim ženskim osjetilima pokazati svoju jesensku pozlatu u brojnim sadržajima koji mogu ispuniti vikend na jugu Istre. Uživajte u wellnessu s pogledom na maslinike i more, kušajte uz prethodnu najavu fina vina, nagrađivana maslinova ulja ili pak popijte šalicu specialty kave i sve to na fotogeničnim lokacijama. A za nakupljene kalorije ne brinite, potrošit ćete ih na duge šetnje ili bicikliranje kroz jesenski opuštenu mediteransku prirodu te upijanje autentičnog šarma Vodnjana, Galižane, Peroja i Barbarige.

image

Mol u Barbarigi 
Fotografija: Danilo Dragosavac

ŽENSKI RAZGOVORI U WELLNESSU S POGLEDOM NA MASLINIKE, MORE I BRIJUNE

Nakon intenziteta radnog tjedna, najbolje se prepustiti čarima wellnessa prebacujući i tijelo i um na postavke uživanja. Ženski razgovori bit će posebno ugodni u opuštajućoj atmosferi Papafigo Campinga u naselju Salvela u blizini Vodnjana i Ville Letan u Peroju. Obiteljski kamp Papafigo Camping otvoren je 2021. na ekskluzivnoj lokaciji u masliniku s pogledom na more i brijunske otočiće, a krasi ga smještaj u luksuznoj vili, mobilnim kućicama i glamping šatorima. Do kraja listopada možete se počastiti blagodatima njihove wellness zone. Otjerajte napetost prepuštajući se turskoj i finskoj sauni, hidromasažnoj kadi ili masažama istovremeno promatrajući zeleno-plavu panoramu. Neka to bude dobra priprema se za nadolazeće užitke koji vas čekaju u Vodnjanštini.

image

Papafigo wellness
Fotografija: Andrej Folo 

image

Papafigo wellness
​Fotografija: Andrej Folo 

Isti doživljaj opuštanja pružit će vam i wellness ponuda hotela s četiri zvjezdice Ville Letan u Peroju koja vam uz tri različite saune, jacuzzi, solarij, nudi i sprave za fitness idealne za one koji se aktivnošću rješavaju nakupljenog stresa.

image

Kutak za opuštanje pod maslinama u Villi Letan

AVANTURA KUŠANJA NAJBOLJIH MASLINOVIH ULJA I VINA TE SPECIALTY KAVE

Pod vodnjanskim suncem zriju masline od kojih nastaju najbolja ekstra djevičanska maslinova ulja na svijetu, a Vodnjan odavno nosi prestižnu titulu prijestolnice istarskog maslinarstva. Nije li to dovoljan razlog da krenete u otkrivanje brojnih vodnjanskih maslinara i kušanje čudesnih aroma njihovih ulja s kojima svaki od njih upisuje Vodnjan na ljestvicu najboljih u svijetu?

image

Vodnjanski maslinici
Fotografija: TZG Vodnjana

Kušati ih u osamljenom masliniku uz neku od starih crkvica ili pak u modernim uljarama s pogledom na zelene travnjake i stare masline neće predstavljati laganu odluku kao ni odabir kojeg od brojnih maslinara posjetiti, no ne brinite, sve propušteno možete nadoknaditi ponovnim dolaskom u Vodnjan.

image

Kušanja ulja s pogledom na maslinike 
Fotografija: TZG Vodnjana 

image

Mlado maslinovo ulje 

Ovu avanturu koja garantira sjajno raspoloženje svakako treba upotpuniti posjetom trima vodnjanskim vinarijama koje također imaju i svoja maslinova ulja kao što su Medea, TerabotoBabos. One će vam rado otvoriti svoja vrata i u čaše natočiti malvaziju, chardonnay, rose, merlot, cabernet sauvignon, teran i muškat žuti te ih sljubiti s domaćim sirevima i suhomesnatim delicijama.

image

Istarske suhomesnate delicije
Fotografija: Danilo Dragosavac

image

U Vodnjanu možete kušati i vrhunska vina 

No, tu kušanju nije kraj. Nakon maslinovog ulja i istarskih vina, zašto ne biste probali i vrhunsku specialty kavu iz primjerice dalekog Perua ili Sumatre? Naime, baš u Vodnjanu smjestila se Bora Nera Coffee, prva istarska pržionica gurmanske 100% arabica kave gdje ćete, uz stručnu prezentaciju, moći degustirati kave neočekivanih aroma uzgojene po principima permakulture i održivog uzgoja. Pritom ćete uživati u pogledu na zadivljujući permakulturni vrt u kojem, naravno, možete vidjeti i stablo kave. I tu će vas iz daljine promatrati plavetnilo mora, a s druge strane jedna od brojnih i najljepših crkvi Vodnjanštine posvećena svetoj Madoni Traversi.

image

Madona Traversa
Fotografija: Danilo Dragosavac 

image

Bora Nera Coffee u Vodnjanu

image

Bora Nera Coffee vrt 

OTKRIVANJE ČARI MEDITERANSKOG KRAJOLIKA 

Nakon kušanja dragocjenih kapljica po kojima je Vodnjanština nadaleko poznata, vrijeme je da protegnete noge i krenete u šetnju kroz mediteranski krajolik koji diše svježinom jeseni. Priroda će vas mamiti tihim maslinicima, lijepim plažama koje će vam podariti trenutke uz more bez žamora kupača te Parkom kažuna u kojem ćete, njišući se na ljuljački, otkrivati tajnu nastanka kamenih kućica koje predstavljaju zaštitni znak ovog kraja.

image

Tri kažuna iz zraka
Fotografija: TZG Vodnjana

image

Park kažuna 
Fotografija: Loris Zupanc 

U mjestima Vodnjanštine čekaju vas pak mirne uličice, živopisni trgovi te brojne crkve i crkvice. Svako mjesto privući će vas i nekom posebnošću, posebno zanimljivom ženskom oku. Vodnjan će vas tako zavesti svojim šarenim muralima koje ćete rado fotografirati i raznobojnim, fotogeničnim pročeljima glavnog trga.

image

Bazilika sv. Blaža u Vodnjanu

image

Crkva sv. Josipa Galizana
Fotografija: Zoltan Nagy

image

Vodnjan ulica
Fotografija: Loris Zupanc

image

Bazilika sv. Blaža u Vodnjanu

Galižana sazdana od istarskog kamena pozvat će vas da njezine brojne crkve potražite i u manjoj dimenziji odnosno da razgledate Galižanu u minijaturi - izložbu na otvorenom autora Giovannia Fabrisa koja će pred vašim očima oživjeti život Galižane u prošlosti. Peroj će vas iznenaditi koloritom i posebnošću svog nasljeđa jer ga je crnogorsko porijeklo njegovih stanovnika pretvorilo u istarsku rijetkost - pravoslavni otok s crkvom sv. Spiridona koju krase egzotične ikone i obredni predmeti, zvonik s kupolom, raskošno oslikani svodovi kapele te groblje prepuno zanimljivih detalja. U razgled Vodnjanštine možete krenuti samostalno pješice ili ga ubrzati unajmljujući bicikle i vođenu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., a na usluzi su vam i turistički vodiči koji će vam otkriti niz priča iz bogate prošlosti ovoga kraja.

image

Biciklistička ruta
Fotografija: TZG Vodnjana

NEZAOBILAZNI GASTRO UŽICI S ISTARSKIM PEČATOM

I opuštanje i kušanje i razgledanje kao dio hedonističkog vikenda kad se ugađa svim ženskim osjetilima ne može proći bez gastro užitaka i to onih domaćih. Mjesto na kojem ćete se moći opustiti u uistinu domaćoj atmosferi je Stancija i pršutarna Buršić u kojoj će vas dočekati članovi istoimene obitelji iskazujući vam toplu dobrodošlicu zbog koje ćete poželjeti naručiti baš sve s njihovog jelovnika! Oduševit će vas jela s istarskim pršutom, pancetom, ombolom i kobasicama te autentični interijer. Imajte na umu da su tijekom zime otvoreni samo vikendom od 13-20 h, a ukoliko je vaše žensko društvo mnogobrojno, možete se najaviti i za dane u tjednu.

image

Atmosfera na Stanciji obitelji Buršić

Za vrijeme boravka u Vodnjanu, ne propustite posjet nadaleko poznatom restoranu Buffalo – pizzeria & grill poznatom po nagrađivanim pizzama s istarskim gastro pečatom te vrhunskom leskovačkom roštilju. Pizza Buffalo s ovčjim sirom i tartufima, mozzarellom di bufala, salamom od boškarina i domaćim maslinovim uljem prava je gastro senzacija za kojom ne zaostaje veliki izbor vrhunskih jela s roštilja kao što su svinjska rebra koja se tri dana mariniraju u marinadi tajne recepture prije no što završe na grillu.

image

Buffalo pizzeria i grill

Odlično objedovati možete i u restoranu već spomenute Ville Letan u Peroju. Tamo vas čeka jelovnik sastavljen od brojnih jela à la carte na kojem ćete pronaći i zanimljive deserte. Ručati možete s pogledom na bazene i prirodu, a za večeru u intimnijoj atmosferi na raspolaganju vam je lovačka soba u kojoj, uz toplinu i svjetlost kamina, možete nezaboravnom vikendu u Vodnjanu nazdraviti čašom istarskih vina.

image

Terasa Villa Letan 

Ukoliko živite u Zagrebu, na vrijeme provedeno u Vodnjanu te njegove okuse i mirise podsjetiti se možete tijekom cijele godine u cijenjenom restoranu Vodnjanka smještenom u najužem centru grada. "Starija", originalna Vodnjanka smještena u Vodnjanu čeka vaš posjet tijekom ljetnih mjeseci baš kao i cijela Vodnjanština!

image

Galerija Apoteka u Vodnjanu

image

Vodnjanski folklor
Fotografija: Ana Lorencin BUljan

Preporuke za smještaj po vašim željama te sve detaljnije informacije potražite u TZ grada Vodnjana ili na njihovoj web stranici gdje ćete pronaći 360° panoramu Vodnjanštine, opis biciklističkih staza i sakralnog blaga, kartu vodnjanskih murala, popis gastro&handmade atrakcija te još mnoštvo zanimljivih i korisnih informacija o turističkoj ponudi Vodnjana i okolice.